The show must go on: het Groninger Museum na de lockdown

Zeven bittere maanden moest Het Groninger Museum vanwege de lockdown haar deuren gesloten houden. Begin juni kwam daar eindelijk verandering in met de nieuwe versoepelde coronamaatregelen: Het museum mocht eindelijk weer open.

Het is zichtbaar dat mensen zin hebben om weer naar het museum te gaan. Het is donderdagmiddag één uur, maar de bezoekers blijven gestaag binnendruppelen. Muriel en haar dochter Jascha zijn vaste museumbezoekers. Ze bezoeken elke expositie in het museum, maar door corona was dit een tijd lang niet mogelijk. Nu ze eindelijk weer naar het museum mogen voelt het bezoek als een feestje. ‘Het voelt heel fijn en weer vertrouwt om hier weer te zijn, omdat je hier zo vaak kwam voor die tijd,’ zegt Jascha. Ze wordt bijgevallen door Muriel: ‘Ik denk dat we het echt als een extra cadeautje moeten zien, omdat het een jaar stil gestaan heeft net als de terrasjes en winkels. Dus we hebben tijd voor bezinning gehad, maar nu voelt dit wel als kleine cadeautjes.’

Het Groninger Museum werd net als vele andere Nederlandse musea hard getroffen door de coronapandemie. In het afgelopen jaar mochten zij alleen in november kort de deuren openen. Daarna moesten zij ze zeven maanden weer gesloten houden.

De opening van het museum zorgt voor opluchting en blijdschap bij het personeel. Publieksbalie-medewerker Tabitha begroet iedere museumbezoeker met een grote glimlach. ‘Ik heb de afgelopen maanden veel thuisgezeten en niet kunnen werken. We mochten alleen een maand heen om mails te beantwoorden over de Rolling Stones expositie. Dus ik ben wel heel erg blij dat ik hier weer mag zijn.’

De exposities

Het kleine feestje is niet alleen zichtbaar bij het personeel en de bezoekers, maar ook in de nieuwe exposities. Beneden in het museum is een tentoonstelling ingericht met als doel het plezier in kijken, vergelijken en ontdekken opnieuw te ervaren. De expositie heeft de toepasselijke titel: The show must go on, een woordelijke knipoog naar het weer opengaan van het museum na de lockdown. De expositie geeft een veelzijdigheid van kunst weer: van de Ladies en Gentlemen uit de serie van Andy Warhol tot aan portretfoto’s van topmodel Kate Moss.

Op de begane grond en de eerste verdieping is er een expositie ingericht speciaal voor kinderen: De Kinderbiënnale. ‘Het is een tentoonstelling samengesteld voor en door kinderen, dus dat is heel erg bijzonder. Maar volwassenen lijken het ook erg leuk te vinden,’ vertelt Tabitha. Dat wordt direct zichtbaar bij het betreden van de zalen. Onder één van de kunstwerken, ingericht om onder te liggen, zijn studenten Paulina en Tara neergeploft.

‘We zijn hier gaan liggen, omdat het mooie kunst is om te bekijken. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ons omdat we kunstgeschiedenis studeren,’ vertelt Paulina. Tara valt haar bij: ‘En ook omdat we hieronder lekker konden kletsen,’ lacht ze.

Corona invloeden na de lockdown

Hoewel het Groninger Museum dus weer enthousiast bezocht wordt, zijn de bezoekersaantallen helaas nog niet zo hoog als voor corona. ‘Je merkt wel dat mensen het lastig vinden om met de coronaregels om te gaan of niet goed weten wat wel of niet meer mag. Je moet hier nu reserveren van tevoren en een mondkapje dragen. Dat vinden sommige bezoekers niet fijn of ze vergeten het. Ook zien we wel dat mensen weer moeten wennen aan het idee dat het veilig is weer ergens heen te gaan,’ vertelt Tabitha.

De rust valt ook sommige bezoekers op. Rik is op vakantie in Friesland en komt voor een dag het Groninger Museum bekijken. ‘Het is wel zichtbaar rustig hier, maar ook in andere musea waar ik ben geweest de afgelopen tijd. Ik denk dat iedereen echt weer wat moet wennen aan het idee dat het allemaal weer mag. Je mag nu bijna een maandje weer naar het museum en de mensen die echt graag gaan zijn er denk ik al wel weer geweest, maar de mensen die af en toe gaan moeten misschien ook weer wennen aan het idee.’

De rust drukt gelukkig niet het plezier. ‘Je ziet wel vooral heel veel blije gezichten. Bezoekers zeggen dingen als: ‘Zo fijn het dat jullie eindelijk weer open zijn. We mogen nu weer. Dus we merken wel echt vooral heel veel enthousiasme gelukkig,’ vertelt Tabitha vrolijk.

Fotoshow expositiestukken Groninger Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s