Na een jaar lockdowns hebben de Nederlandse campingbazen er weer zin in

Het was geen makkelijk jaar voor alle Nederlanders met een vakantie-accommodatie in het buitenland. Door alle coronamaatregelen konden ze minder of soms helemaal geen gasten ontvangen. Vier van hen doen hun verhaal.

De naar Frankrijk geëmigreerde Don en Brigitte moesten door de lockdown hun glamping tijdelijk sluiten. Ze besloten om op hun terrein een alpacafokkerij op te zetten, om toch nog wat te doen te hebben tijdens de pandemie. “Je bent dan zo kwetsbaar als je je geld met vakantie-accommodaties moet verdienen. Als je dan ineens niet meer open mag, heb je niks.”

Don en Brigitte zijn niet de enige Nederlanders die een bed & breakfast, camping of andere vakantielocatie uitbaten in het buitenland. Ze vertrokken uit Nederland om de vrijheid op te zoeken in een ander land, maar als dat land ineens in lockdown gaat, dan is er van die vrijheid weinig meer te merken. Of toch wel? Vier geëmigreerde Nederlands met een vakantie-accommodatie in het buitenland vertellen over hun zaak in coronatijd.

“We hebben 18 hectare, dus we konden altijd nog een wandeling maken op ons eigen terrein.”

Brigitte en Don met hun dochters (Bron: Ik Vertrek)

In 2015 vertrokken Don en Brigitte van der Linden met hun gezin naar het Franse Lot-et-Garonne. Ze bouwden hun terrein om tot een glamping, waar ze nu al een aantal jaren voornamelijk Nederlandse en Belgische gasten ontvangen. De lockdown in het voorjaar van 2020 zorgde ervoor dat er ineens niet meer zo veel mensen kwamen kamperen. “De meivakantie was toen eigenlijk direct al afgeschreven”, vertelt Brigitte.

Het stel besloot op zoek te gaan naar een alternatief, om toch aan inkomsten te komen. Hun glamping breidden ze toen uit met een alpacafokkerij. Volgens Brigitte was er nog genoeg te klussen op het terrein: “We hebben ons geen moment verveeld.” Ze hebben zich in ieder geval niet opgesloten gevoeld tijdens die maanden sluiting. “We hebben 18 hectare, dus we konden altijd nog een wandeling maken op ons eigen terrein. Maarja, voor de rest konden we ook nergens heen. En het vervelendste was eigenlijk dat je ook niet mensen uit Nederland kon ontvangen.”

Het voorseizoen viel wat tegen, omdat de reisadviezen nog niet op de juiste kleur stonden. Gelukkig staat het land inmiddels weer op ‘geel’. Don en Brigitte hebben dus hoop op een mooi zomerseizoen. “We moeten er in ieder geval echt niet aan denken om terug naar Nederland te gaan. Dat is geen seconde in ons opgekomen.”

“Wij zitten hier in de winter altijd een beetje in lockdown”

Familie Van Iersel: een uitdaging in Frankrijk - Ik Vertrek - AVROTROS.nl
Dochter Amber, Loes en Bart (Bron: Ik Vertrek)

“Eigenlijk mochten we niet mopperen”, vertelt Loes van Iersel. Samen met haar man Bart en met hun dochter vertrokken ze in 2017 naar Rezay in Frankrijk om daar een chambres d’hotes te beginnen. “We waren vorige zomer pas laat in juni open, maar de meeste gasten kwamen in juli pas, dus we hebben toen nog een redelijk goed seizoen gehad.”

In september ging het wederom mis met de besmettingsaantallen in Frankrijk. De gasten die bleven weg. Toch was de rust op het terrein van Bart en Loes wel welkom. “Na al die jaren hadden we lekker even wat rust. Die migratie was natuurlijk emotioneel gezien ook best wel een hele stap.” Nu hadden ze dus eindelijk eens tijd om daar een beetje van op adem te komen. Het stel moest wel wat teren op de reserves, maar ze konden alsnog rondkomen met steun van de Franse overheid.

“We kwamen er tijdens die tweede lockdown achter dat wij hier in de winter altijd een beetje in lockdown zitten. Het enige verschil was dat het nu een naam had en dat we allemaal even niets konden.” Het tweejaarlijkse bezoek aan de Nederlandse familie ging voor Bart en Loes niet door. “Maar het gemis van familie was tijdens de lockdown niet echt groter dan anders.”

Het stel nam drie jaar geleden deel aan het televisieprogramma Ik Vertrek, dat Nederlanders volgt tijdens hun emigratie. Een tweede aflevering met Bart en Loes erin werd afgelopen mei uitgezonden. “Daarna kregen we ontzettend veel mailtjes met leuke reacties en boekingen.” Afgezien van enkele kleine coronabeperkingen denkt Loes dat het komende zomer dus wel goed gaat komen.

“De Amerikanen wachten nog even”

Eveline en Bob (Bron: eigen website)

“We hadden officieel niet eens dicht gehoeven”, vertelt Bob Konings. Samen met zijn vrouw Eveline en twee zoons vertrok hij in 2008 naar de Belgische Ardennen om een bed & breakfast te beginnen. “Maar gasten mochten niet in de ontbijtruimte eten en na acht uur niks meer drinken. Alles moest op de kamer gebeuren. Toen hebben we uiteindelijk zelf maar besloten om tijdelijk dicht te gaan.”

Tijdens de eerste lockdown heerste er wel even wat paniek in de B&B. “We zaten in maart 2020 helemaal volgeboekt en plots viel alles weg. Dat was echt wel even heel eng. En die tweede lockdown vond ik nog veel moeilijker. Want ja, toen hadden we nog minder uitzicht.” Uiteindelijk heeft het stel het toch gered, “met een hoop zuinig gedoe en goed uitkijken met uitgaves.”

Sinds vier weken mag de tent weer open. Belgen en Nederlanders weten gelukkig hun weg weer te vinden naar het vakantieverblijf. Er komen normaliter ook vaak Amerikanen op bezoek, omdat er in het gebied veel gevochten is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die mogen volgens de regels alweer naar Europa toe, maar daar wachten ze volgens Bob nog wel even mee. “Ze hebben me verteld dat ze in het najaar komen. Ze verwachten dat het hier dan weer veilig genoeg is.”

“Ik heb hier nog nooit een kameel met een trekhaak gezien”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is hollandischer_hof_fotoboek_32.jpg
De camping van Mario Hermsen (Bron: eigen website)

Op de camping van Mario Hermsen in de Duitse Moezelstreek waren vanaf 18 mei al caravans en campers met eigen sanitair (autarke Fahrzeuge) welkom. Sinds vorige week mogen alle andere gasten ook weer hun tentjes komen opzetten. Mario merkt dat er dit jaar veel meer Duitse gasten zijn, die vakantie in eigen land komen vieren. Maar hij hoopt natuurlijk dat ook de Nederlanders weer op bezoek komen, zoals in de afgelopen 22 jaar.

Mensen van buiten Duitsland die in het land op vakantie willen, moeten hun reis nog officieel aanmelden op een website van de Duitse overheid. Volgens Mario zorgt die website voor een hoop problemen, omdat deze niet goed werkt. “Ik ben er witheet over, samen met de hele campingbranche.” Hij vindt het daarnaast ook nog eens heel raar dat de site in het Turks, Marokkaans en Egyptisch beschikbaar is, maar niet in het Nederlands, terwijl er wel heel veel Nederlanders naar Duitsland op vakantie gaan. “We hebben hier nog nooit een kameel met een trekhaak gezien hoor.”

Toch houdt Mario het nog goed vol. Vorig jaar draaide hij geen verliezen. “Als je een seizoen lang regen hebt, dan lever je ook de helft van je omzet in. Daar kan je niks aan doen. En dat gold eigenlijk ook voor de pandemie.” Hij hoopt op een mooie zomer. “Maar dan moet de communicatie vanuit de overheid wel beter, want dat is mensenwerk en daar kan je wél wat aan doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s