“Dat wordt dan 80 cent meer vanwege uw geslacht” – Pink Tax in Nederland

Door: Myrthe Bulder en Matina Nieuwenhuis

Wereldwijd betalen vrouwen nog steeds meer dan mannen, voor dezelfde producten. Hoe erg zijn die prijsverschillen in Nederland?

Wanneer je als vrouw naar de drogisterij gaat en je wekelijkse verzorgingsproducten koopt, zoals scheermesjes, douchegel en shampoo. Dan sta je waarschijnlijk voor een schap vol gekleurde flacons, die je een zachte huid beloven door het waterlelie extract of de toegevoegde Lavendelolie. Op de tubes staan teksten als: Pink Passion, Raspberry Rain, en Happy Harmony. Heerlijk allemaal, maar je betaalt hier meer voor dan je mannelijke vrienden.

Pink Tax, oftewel roze belasting, is de praktijk waarbij vrouwen meer geld moeten neertellen voor exact dezelfde producten en diensten als mannen zoals shampoo, scheermesjes en douchegel. Dit is geen recent fenomeen. Al in de jaren ’90 werden deze prijsverschillen geconstateerd en ook de laatste jaren is het een probleem in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Maar nog steeds bestaan er prijsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke verzorgingsproducten. Maar zijn we ons in Nederland wel bewust van deze prijsverschillen? En hoe erg verschillen die prijzen in Nederland? Wij gingen op onderzoek uit.

Bron: Mayor Bill de Blasio, NYC Consumer Affairs.

Geschiedenis van ‘pink tax’

De geschiedenis van ‘pink tax’ begint in de jaren ’90. In 1996 werd in Californië onderzoek gedaan en daaruit bleek dat er in vijf grote steden in Californië een hogere prijs gerekend werd voor het wassen en stomen van vrouwelijke overhemden, vergeleken met die van een man. Na dit onderzoek werd in Amerika de Gender Tax Repeal Act aangenomen, geen enkele bedrijfsvesting van welke aard dan ook, mag discrimineren met betrekking tot de prijs die gerekend wordt voor diensten, tegen een persoon vanwege het geslacht van de persoon.

Maar, prijsdiscriminatie vindt nog steeds plaats. Pink tax verwijst voornamelijk naar de producten die voor vrouwen duurder zijn dan voor mannen. Het gaat vaak om producten die specifiek voor vrouwen op de markt zijn gebracht, zoals douchegel met een roze verpakking, of shampoo die lekker ruikt.

Uit een onderzoek van The Times in 2016 blijkt dat vrouwen in het Verenigd Koninkrijk zelfs 37% meer betalen voor vrouwelijke producten. Terwijl de Britse vrouwen 9% minder verdienen dan de mannen. Ze betalen niet alleen meer voor de vrouwelijke verzorgingsproducten, maar ook voor kleding en zelfs speelgoed voor meisjes. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen begint dus al in de wieg.

Hoe zit het met de Pink Tax in Nederland?

In het geval van Nederland zijn er opvallend genoeg geen officiële onderzoeken gedaan of harde cijfers bekend. Wellicht is er hier geen sprake van deze zogenaamde roze belasting? Een kort kijkje in de winkels toont echter wat anders.

Wanneer je in de Kruidvat verschillende douchegels met elkaar vergelijkt, zijn de mannelijke varianten maar liefst minstens 50 cent goedkoper. De vrouwelijke variant van douchegel hebben vaak een kleurrijke pastelkleurige verpakking, en ze beloven een zachte, lekker naar bloemetjes of fruit ruikende huid. De mannelijke tubes zijn vaak donker van kleur en zijn met hun muskusachtige geurnoten gericht op mannelijkheid en hebben vaak een stoer uiterlijk.

Ook in de Hema zijn de verschillen groot. En dat past niet in de lijn van hoe de winkel zichzelf de laatste jaren presenteert als een progressieve winkel door het ontwikkelen van bijvoorbeeld genderneutrale kinderkleding. Maar als het aankomt op andere producten in de Nederlandse winkelketen blijft er weinig over van deze genderneutraliteit. Voor knalroze scheermesjes voor vrouwen betaal je namelijk maar liefst 4 euro meer dan voor de mannelijke variant. Ook voor andere verzorgingsproducten betaal je als vrouw meer dan als man.

Een bezoek aan de Douglas levert zelfs schokkendere resultaten op. Grote merken, zoals Dolce & Gabbana, brengen geuren uit voor zowel mannen als vrouwen. Binnen dezelfde lijn verschillen deze prijzen enorm. Zo betaalt een man voor een flesje The one for Him, €58,95. Een vrouw betaalt voor de vrouwelijke versie van The One, €90,91. (beide 50 ml) 

Waarom betalen we die ‘pink tax’?

Volgens Erik Schampers, marketingstrateeg, komt dit door het verschil in koopgedrag van mannen en vrouwen. Vrouwen zijn volgens hem meer geneigd te betalen voor verzorgingsproducten, en bedrijven maken daar misbruik van. Mannen maken vaker een functionele keuze en vrouwen willen juist een soort connectie voelen met het product.

Volgens Genderdeskundige Marjan van Dijk is dit belachelijk. ‘Alle voorkeuren die vrouwen zouden hebben zijn aangeleerd.’ Volgens van Dijk worden vrouwen sinds de geboorte geobjectiveerd om hun uiterlijk. Vrouwen moeten mooi zijn, en daar speelt de markt op in.

Maar mag dit wel?

Deze prijsverschillen zouden volgens de wet niet meer mogen. ‘Roze belasting’ is volgens de Europese wetgeving (EU richtlijn 2004/113) verboden. De Europese wetgeving verbiedt directe en indirecte discriminatie tussen geslachten bij de toegang tot, en het aanbod van goederen en diensten. Het geslacht lijkt bij de ‘pink tax’ de maatstaaf voor het gemaakte onderscheid, maar het is een vorm van discriminatie die niet makkelijk te rechtvaardigen valt.

Wanneer we de Kruidvat confronteren met het prijsverschil van de verzorgingsproducten van eigen merk, zegt de woordvoerder dat dit niks te maken heeft met gender, en dat Kruidvat geen prijzen baseert op genderverschillen. Volgens de woordvoerder past de winkelprijzen aan conform de markt. Maar toen we opmerkten dat de vrouwelijke Kruidvat douchegel 80 cent duurder was dan de mannelijke variant, wilde ze niet verder praten. 

Op straat zijn vrouwen zich niet echt bewust van de prijsverschillen. ‘Pink tax, wat is dat?’ Sommige vrouwen kopen al wel de mannelijke scheermesjes, omdat die goedkoper zijn. Maar het idee dat douchegel voor vrouwen duurder is dan voor de mannen lijkt niet bekend.

Toch zijn de prijsverschillen een feit. Vrouwen betalen meer voor dezelfde producten. Gewoon omdat ze vrouw zijn. Dat terwijl er ook nog een loonkloof bestaat in het Nederlandse bedrijfsleven. Vrouwen verdienen nog steeds 5 tot 7 procent minder dan mannen, voor hetzelfde werk. En dan zijn vrouwen ook nog eens duurder uit voor exact dezelfde producten. ‘Sorry mevrouw, dat is dan 80 cent meer voor een roze douchegelletje vanwege uw geslacht. Sorry not sorry.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s