Fietsstad Groningen: Bagger Barrel of Velodroom?

Door Nienke Schuiling en Louise de Vos

GRONINGEN – Groningen is een echte fietsstad. Voor veel studenten in de stad is de fiets hét vervoersmiddel om op hun plek van bestemming te komen. En dat zie je als je een rondje rijdt: alles is helemaal ingericht voor fietsers. Maar al die fietsen hebben niet alleen maar positieve gevolgen voor de al zo drukke binnenstad.

Twee kromme wielen, een verroeste ketting of een lekke band: bij elke Groningse student is er wel iets kapot aan z’n fiets. Voor veel van de studenten is de tweewieler hét vervoersmiddel, maar waarom zorgen ze er dan niet goed voor? Fietsen slingeren rond op plekken waar ze niet mogen staan of worden niet meer opgehaald en rotten weg, vastgeketend aan een lantaarnpaal. Om het binnen de grachten toch netjes te houden zijn daarom fietsstewards actief. Als je fiets niet in een fietsenrek staat, slepen zij hem bijvoorbeeld naar de Ossenmarkt. Maar waarom is dit nodig in een fietsstad als Groningen? En hoe kunnen studenten eraan bijdragen dat de binnenstad geen fietsendumpplek wordt?

Groningen is een echte fietsstad. Het is daarom niet heel gek dat de schoonste lucht van Nederland hier te vinden is. Zestig procent van het vervoer in de stad bestaat uit fietsers, volgens Groningen Fietsstad. En dat zie je als je een rondje rijdt. Zo hebben we gepersonaliseerde stoplichten in de vorm van 050 en gaan al deze stoplichten tegelijk op groen. Ook zijn er speciale doorfietsroutes, bijvoorbeeld naar de Hanze Hogeschool, om zo snel mogelijk op locatie te kunnen zijn. Groningen is dus perfect voor studenten en hun fiets, maar zijn studenten en hun fiets ook zo goed voor de binnenstad?

Studentenfietsen 
De verlichting is kapot, de remmen zijn versleten of de ketting vliegt er om de drie meter af: veel Groningse studenten zullen deze fietsproblemen herkennen. Uit een onderzoek op Instagram onder ongeveer 90 Groningse jongeren is namelijk gebleken dat er bij hen allemaal wel iets kapot is aan hun fiets. Bij het grootste deel is het de verlichting, of zijn het de remmen, de ketting of de banden die kapot zijn. Ongeveer 6% zegt geen bel, versnellingen of spatborden meer te hebben. Ook zegt 47,7% van de studenten meerdere keren per jaar naar de fietsenmaker te gaan. Behalve de studenten met een swap-fiets, die kunnen hun fiets gratis laten repareren bij het bedrijf waar ze de fiets lenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s