Van tuinbroek tot astronautenpak: de verkleedkist in studentenhuizen puilt uit. ‘Hoe ouder en viezer, hoe beter”

Door Bente de Wilde en Franka de Haan

In feestwinkel Confetti loopt Anders Kox enthousiast rondjes door zijn winkel. “Ja, kijk, dit is het piemelhoekje”, zegt hij wijzend naar een hoekje vol geslachtsdelen-decoratie en vunzige verkleedkleren. “Als ik mensen hoor giechelen, dan weet ik vaak wel zeker dat ze hier staan,” zegt hij. “Piemels en tieten doen het altijd goed.” 

Hij mist de mensen in de winkel, vertelt hij zuchtend. Door corona mag hij alleen bestellingen laten bezorgen, en mogen er geen groepen mensen meer in zijn winkel rondsnuffelen. Bovendien zijn er veel minder feestjes waar verkleedkleren aan te pas komen. “Dit zijn de tuinbroeken,” gaat Kox verder. “Weet je hoe ze dat noemen in de studententaal? Een buispak. En dat betekent dat je gaat zuipen, geloof ik. Een zuippak.”

Verkleedpartijtjes zijn onlosmakelijk verbonden met het Groningse studentenleven. Je moet dan ook niet raar opkijken als je in een kroeg een jongeman in een roze legging tegenkomt. Of op de grote markt een meisje in een sneeuwpopkostuum ziet staan. Soms zijn de kostuums bijzonder inventief. Dan heeft een student een hele middag kerstlampjes in rokjes zitten plakken met een lijmpistool. Anderen zijn wat minder creatief en trekken gewoon een compleet pak uit de winkel.  

En na een avond bier drinken belandt zo’n kostuum niet in de vuilnisbak. Nee, in bijna ieder studentenhuis staat wel een verkleedkist. Dat kan een klein kledingrekje zijn, maar er zijn ook huizen die er hele kamers voor inrichten. In Huize de Smederij hebben ze wel een hele bijzondere verkleedkist.

Op de smalle overloop van de derde verdieping staan twee bewoners in een koelkast te graaien. “De koelkast is een keer in een stoeipartij kapotgegaan. Nu functioneert hij als verkleedkist.” Één van de jongens trekt een astronautenpak uit de koelkast die duidelijk ooit wit is geweest. Nog niet gewassen, geeft hij toe. “Hoe ouder het kledingstuk, des te meer nostalgie.” “Een kledingstuk staat gewoon symbool voor je avond,” voegt zijn huisgenoot toe. “Het geeft een soort van flashback.” Het is bovendien niet gek om een outfit meerdere malen te dragen. 

“Bij Vindicat mogen ze eigenlijk geen kleding kopen, daar moet alles uit de kist komen,” zegt Kox. “Hoe viezer en hoe ouder hoe beter.” Iedere vereniging heeft zijn eigen jaarlijks terugkerende themafeestjes. Zo viert Vindicat aan het begin van de winter Kermesse d’hiver. Albertus Magnus heeft Vierus in de lente. Studenten van NSG verkleden zich een week lang als hun bestuur op vakantie gaat tijdens Sine Regno in mei. Bij Dizkartes staan ze van top tot teen groen geverfd op de KeiParade in augustus. En ook het Oktoberfest wordt door veel studenten grootst gevierd. En dat is nog maar een tipje van de sluier.

Hoe verkleden studenten zich het liefst? “Dat hangt een beetje van de lichting studenten af denk ik. Je ziet vaak eerste studenten die denken van, nou ja geef mij maar één zo’n dingetje, dan vind ik het wel goed, maar tweede of derdejaarsstudenten zijn wel meer geneigd om het helemaal goed te doen ja. Helemaal voor lul te staan”

Maar nu is het dus stil in de winkel. “Geen Annefleur. Geen Frederik. Geen buispakken. Het is echt drama.” Kox grapt er wel over, maar het wegvallen van studentenfeestjes is voor zijn feestwinkel wel een klap. “De helft van onze inkomsten halen we uit onze verkleedspullen. Dat zijn voornamelijk sudenten. En die zijn er nu niet”

Hij merkt wel dat ‘gewone’ verjaardagen in coronatijd wat grootser worden aangepakt. “Ik heb wel het idee dat verjaardagen wat uitbundiger worden gevierd. Er worden hele tuinen versierd van mensen als ze jarig zijn.” Het is dus misschien nog wel even wachten tot je een astronaut/sneeuwpop/indiaan tegenkomt in de kroeg, maar Kox heeft er wel vertrouwen in dat het wel weer los loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s