Van Sao Paolo tot Hong Kong: pandemie ervaringen uit zes werelddelen

Of je in Hongarije of Australië woont, iedereen heeft te maken met het virus dat COVID-19 heet. Elk land bestrijdt het virus op een andere manier. In Hong Kong staan mensen in de wachtrij voor een tafel bij een restaurant en in Zuid-Amerika is er een tekort aan zuurstofflessen. Maar wat vinden de inwoners? Dit zijn verhalen van mensen uit zes verschillende werelddelen.

Volle stranden in Brazilië, lege stranden in Zuid-Afrika

“In Sao Paolo kun je gerust zoenen in de bar, maar zodra je de bar verlaat moet je een mondkapje op”, zegt Maryke Wijma (26). Ze is een Zuid-Afrikaanse, maar woont al 5 jaar in Sao Paolo waar ze zich richt op haar PhD, een academische graad. De stranden in Sao Paolo zijn vol en mensen vieren feest. Dit staat in schril contrast met het noorden van Brazilië waar een flink tekort is aan zuurstofflessen voor coronapatiënten. De mensen in de Amazonegebieden overlijden doordat ambulances niet op tijd zijn. Ook duurt het soms dagen voordat lichamen worden opgehaald.

Butantã in Sao Paolo, Brazilië

Anderhalve maand geleden bracht Wijma een bezoek aan haar familie in Zuid-Afrika, maar ze kon niet meer terug naar Brazilië. Er is geen vliegverkeer. In Zuid-Afrika is ze bang, de ziekenhuizen zijn slecht of ver weg. Graag wil ze haar familie meebrengen naar Brazilië. Ze verwacht dat het vaccin daar sneller beschikbaar is voor de inwoners. “Brazilië is over het algemeen arm, maar de stad is rijk. De landelijke overheid maakt er een potje van, maar de plaatselijke overheid zorgt goed voor de inwoners van Sao Paolo.” Daarentegen is haar vertrouwen in de overheid van Zuid-Afrika ver te zoeken. “In het begin traden ze streng op, dat was veelbelovend, maar nu is het een puinhoop.” In Zuid-Afrika worden miljoenen vaccins geproduceerd, maar die worden allemaal geëxporteerd naar andere landen, zo meldt de NRC.

Zowel Brazilië als Zuid-Afrika heeft een avondklok. De regering van Zuid-Afrika heeft daarnaast nog een alcoholverbod opgelegd. Samenkomsten zijn verboden, ook in de kerken en er is beperkte toegang tot winkels. Scholen zijn gesloten en het is verboden om te zwemmen bij de stranden. Op bovenstaande foto wordt de vriend van Wijma weggestuurd. Hij liep op een verlaten strand en dat mocht niet. Ze baalt ervan dat ze vast zit in Zuid-Afrika, terwijl haar vrienden in Brazilië weer een steeds normaler leven lijden.

Wijma met vrienden, Campos do Jardão, Brazilië

De Zuid-Afrikaanse vriendinnen Karina Hudson (59) en Sanet Steyn (58) zijn bezorgd over de huidige en toekomstige situatie van Zuid-Afrika. “Ze hebben in het begin snel gehandeld, maar nu maken ze veel stomme beslissingen. De overheid luistert niet naar de experts en veel mensen hebben geen vertrouwen in doktoren, wetenschappers of de overheid”, zegt Steyn. Volgens haar wordt er daardoor veel nepnieuws verspreidt en weten mensen niet meer wat ze moeten geloven. Steyn is blij dat ze haar baan als docent op een middelbare school kan behouden. Hudson daarentegen ondervindt wel de economische gevolgen van het virus. Zij verloor haar baan, maar drie maanden later kon ze ergens anders aan de slag. Een baan die ze nooit had gekregen als het virus er niet was. “Ik woon in Johannesburg, maar mijn werk is in Kaapstad. Doordat we thuis kunnen werken heb ik deze baan gekregen.” De economie wordt er zeker niet beter op. “Ik sta toch versteld van de corruptie in deze periode en de COVID-fondsen worden misbruikt door de machthebbers. Het concept van zo’n fonds is goed, maar de implementatie werkt niet.” Op de vraag wat de overheid moet veranderen antwoordt ze: “Ze moeten stoppen met het stelen van ons geld.” Hudson is gefrustreerd, maar vindt de economie van het land minder belangrijk dan het welzijn. “We zijn nu nog gezond.”

Burgers van Australië krijgen geld toe

Een land dat juist heel goed voor haar inwoners zorgt en zelfs geld toe geeft vanwege de maatregelen is Australië. Om de economie op peil te houden kregen Australiërs met een uitkering maximaal 750 dollar bovenop hun toeslagen, meldt de Australische overheid. Een van deze mensen in Rachell Edwards (30) uit Wellington in New South Wales. Tijdens dit gesprek is het 1 uur ’s nachts in Australië. Over vier weken verwacht ze haar vierde kindje, daardoor slaapt ze onrustig. Ze woont samen met haar vriend en hun dochter. Haar twee andere kinderen wonen bij haar moeder Joanne Mackay Moi (51). Soms schakelt ze haar moeder in om antwoorden te vinden op mijn vragen, en ook die reageert nog op haar op dit tijdstip.

Edwards vindt dat de Australische overheid de coronacrisis goed aanpakt. “Eerst kregen sommige huishoudens zelfs elke twee weken 250 dollar, maar nu krijgen sommige huishoudens eens in de twee weken alsnog 150 dollar.” Ook kan elke Australische burger twee keer per jaar aanspraak maken op een toeslag als zij vanwege corona 14 dagen niet kunnen werken. Toch ziet ze de toekomst niet snel veranderen. “We dragen mondkapjes en gebruiken handgel zoals de doktoren en ziekenhuizen van ons vragen. En als we naar een restaurant of club willen moet je vaak je gegevens achterlaten.” Mocht je in Australië wel het coronavirus bij je hebben, dan krijg je na de test de uitslag binnen 24 uur. Maar ook in Australië heeft elke staat weer andere regels benadrukt ze. “Veel regels zijn hetzelfde, maar in New South Wales gelden soms ook weer andere regels dan in Queensland.” Om de grens tussen de staten over te kunnen heb je een pasje nodig of moet je 14 dagen in quarantaine. Daarom trekt ze erop uit naar de natuur in haar eigen staat, gelukkig is dat groot genoeg.

Rachell tijdens een bezoek aan de Apsley Falls in New South Wales, Australië
Rachell’s vriend Cameron en dochter Rose.

Permanent gesloten café’s in Hongarije

Terug naar Europa. Een land waar de economie niet zo goed draait is het land van premier Viktor Orbán. Een premier die veel macht heeft in het land. De Hongaarse Alex Villás (35) benadrukt de economische crisis als eerste op antwoord op de vraag hoe het gaat met Hongarije in tijden van de pandemie. “De kleine bedrijven kunnen nauwelijks overleven, dus de grote bedrijven kopen alles op. De grote vissen eten de kleine vissen”, grapt hij, maar wel met een serieuze ondertoon. Op het moment van spreken is hij bezig met het verbouwen van zijn huis. Hij woont met zijn vriendin in zijn ouderlijk huis. Ze maken alvast twee extra slaapkamers voor eventuele gezinsuitbreiding in de toekomst. Ze wonen in een dorp met 1600 mensen en het dorp had drie pubs. Twee daarvan zijn voorgoed gesloten. Toch denkt hij dat de overheid niets kan doen. “Ze behandelen de crisis net als andere landen in de Europese Unie, dus ze kunnen niets veranderen.” In Hongarije is er een avondklok, die waarschijnlijk nog wel blijft tot de lente, verwacht hij. “Gelukkig is het nu winter, dus er zijn niet veel activiteiten.” Wel benadrukt Villás dat de inwoners van Hongarije nu wel klaar zijn met het virus. En hij vindt dat de media geen goed beeld geeft van de situatie: “het virus is niet zo gevaarlijk als de media laat zien.” Op de vraag of hij een foto wil sturen van lege straten als gevolg van de avondklok antwoordt hij: “Dat heeft geen zin. Mijn dorp is zo klein, het is hier altijd leeg op straat.”

Wachtrijen voor restaurants in Hong Kong

Een land dat geen avondklok of een lockdown heeft is Hong Kong. Na zes uur mag je alleen niet meer uiteten en in sommige gebouwen en gebieden is het verplicht voor de bewoners om zich te laten testen. Dagelijks worden er in Hong Kong 60 mensen positief getest, zegt Jia Xin Koh (25). Ze is Maleisisch, maar woont en studeert al jaren in Hong Kong. Ze vindt dat de overheid de crisis goed aanpakt in vergelijking met andere landen. “En het helpt dat ze hier de regels respecteren”, zegt ze. Toch vindt Koh dat teveel mensen nog de straat op gaan. “Ik heb het gevoel dat men niet zo bang is als in het begin. Voor een restaurant staan nog steeds mensen in de wachtrij te wachten op een tafel.” Ze hoopt dat de situatie snel verbetert, niet alleen in Hong Kong maar voor heel Azië: “Dan kan ik hopelijk dit jaar een keer naar huis”, daarmee doelt ze op Maleisië.

Scholen in de Verenigde Staten te pas en te onpas gesloten

Een land dat wereldwijde invloed heeft op de handhaving van het virus is de Verenigde Staten. Ananda Basch (59) woont in de staat New Jersey. Met haar gaat het goed. Haar kinderen zijn het huis uit en ze woont alleen. Wel mist ze het reizen, waardoor ze haar kinderen niet kan opzoeken. “Gelukkig maken video services zoals Zoom het makkelijk om in contact te blijven.” Ze vindt zichzelf bevoorrecht: ze kan vanuit huis werken; woont in een buitenwijk; heeft vrienden dichtbij en is nog steeds gezond. Maar er is ook onrust. Scholen worden te pas en te onpas gesloten, daar is geen duidelijke lijn in. Veel ouders willen dat hun kind naar school gaat, maar de leraren zijn terughoudend. Daarnaast vindt ze het ook verontrustend dat mensen die nu meer tijd hebben doordat ze bijvoorbeeld hun baan zijn verloren of dagelijks minder reistijd hebben, zich meer bezighouden met politieke activiteiten en problemen. Dit zorgt voor spanningen. Toch vindt ze dat de overheid en de ‘communities’ goed anticiperen op de situatie, ondanks de ontkenning en het onvermogen van voormalig president Donald Trump. Voor wie in aanmerking komt ontvangt binnenkort een derde toeslag en het vaccineren is begonnen. “Wel zal het nog maanden duren voordat de meest kwetsbaren allemaal zijn ingeënt”, denkt Basch.

Zo heeft elk land te maken met het coronavirus, maar de ervaringen zijn een wereld van verschil. Benieuwd naar meer verhalen? Lees hier het bericht over de ervaringen van drie twintigers uit IJsland, België en Japan.

Een van de namen in dit artikel is gefingeerd.

Een gedachte over “Van Sao Paolo tot Hong Kong: pandemie ervaringen uit zes werelddelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s