Bij VV Helpman, Be Quick 1887 en Rugbyclub Groningen sporten tweeduizend leden op acht velden: “Het is soms een hele puzzel.”

GRONINGEN

door: Michiel Rusch

Één sportpark, drie verenigingen en meer dan honderd teams. VV Helpman, Be Quick 1887 (beiden voetbal) en Rugbyclub Groningen zorgen ervoor dat ongeveer 2000 leden hun hobby kunnen uitvoeren. Elke doordeweekse avond betreden kinderen en volwassenen een veld waar zij vrijuit kunnen sporten. De meesten zullen niet beseffen dat hier een strakke planning voor nodig is. De mensen achter die planning: Jan Weegenaar (VV Helpman), Loed Nieveen (Be Quick 1887) en Jaap Smit (Rugbyclub Groningen). Zij zijn wedstrijdsecretaris van hun club en moeten de trainingen en wedstrijden plannen. Om dit alles voor elkaar te krijgen wordt er onderling veel gecommuniceerd. Smit: “Van de gemeente horen wij dat er niet op elk sportpark zo goed wordt samengewerkt.”

Aantal ledenAantal seniorenteamsAantal jeugdteamsWedstrijdsecretaris
Rugbyclub Groningen4405n.v.t. Jan Weegenaar
VV Helpman8001740Loed Nieveen
Be Quick 1887800842Jaap Smit
De aantallen zijn gebaseerd op interviews met de wedstrijdsecretarissen en de websites van de desbetreffende clubs. Het aantal jeugdteams bij Rugbyclub Groningen is moeilijk in te schatten omdat er met wisselende samenstellingen en grote aantallen wordt gewerkt.

Sportpark de Esserberg bestaat uit acht velden: één rugbyveld en zeven voetbalvelden. Van de zeven voetbalvelden zijn er drie van kunstgras gemaakt, zo ook het rugbyveld. De vier natuurgrasvelden kunnen alleen in het weekend, tijdens de wedstrijden, worden gebruikt. “Als het gaat over de trainingen hebben wij samen met Be Quick beschikking over drie kunstgrasvelden”, zegt Jan Weegenaar. “En op de tijden dat ze níét trainen bij Rugbyclub Groningen, kunnen wij gebruik maken van hun kunstgrasveld.”

Afbeelding van Gemeente Groningen. Op sportpark De Esserberg hebben de drie verenigingen beschikking over acht sportvelden. De zwarte velden zijn van kunstgras, de gele velden zijn momenteel natuurgras.

“Ik heb elke week een berichtje uitstaan naar de rugbyclub”, zegt Nieveen, die over de planning bij Be Quick gaat. “Dan vraag ik op welke tijden het rugbyveld beschikbaar is, zodat we weten wanneer wij en Helpman gebruik kunnen maken van hun veld. We hebben een kort en flexibel lijntje met elkaar.”

Rugbyclub Groningen is groeiende. Acht jaar geleden bestond de club uit “twee en een half herenteam”, één damesteam en een paar jeugdleden. Inmiddels zijn er vier herenteams en in totaal ongeveer 440 leden. Smit: “Door onze groei zullen Be Quick en Helpman in de toekomst ook minder gebruik kunnen maken van ons veld. Wij willen ook méér gaan trainen om een goed niveau te behouden. Maar we gaan elkaar niet beconcurreren op het sportpark. Door samenwerking kunnen we het juist draaiende houden.”

Nieuw kunstgrasveld

De drie verenigingen vragen de gemeente al jaren om aan een oplossing mee te werken. “Officieel komen we gewoon ruimte tekort”, zegt Weegenaar. “Als je kijkt naar het ledenaantal van de twee voetbalverenigingen, VV Helpman en Be Quick, zouden we anderhalf veld meer moeten hebben.” Ruimte voor een extra veld is er nog niet, maar de clubs hebben wel voor elkaar gekregen dat één van de natuurgrasvelden wordt vervangen voor een kunstgrasveld. Dit betekent meer trainingscapaciteit. Weegenaar: “Het zal ons doordeweeks verlichten, maar in de weekenden houden we hetzelfde probleem. Bovendien blijft Rugbyclub Groningen groeien. Er zal uiteindelijk toch een extra veld nodig zijn.”

Het hoofdveld van VV Helpman is nu nog natuurgras, maar zal in de zomer switchen naar kunstgras. Hierdoor gaat de capaciteit wat betreft trainingsuren omhoog. Doel is om 1 juni te beginnen met de aanleg van het kunstgras, een proces dat normaal gesproken tussen de acht en tien weken duurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s