Hoe kunnen we straks weer veilig naar een festival, concert, sportwedstrijd of theatervoorstelling?

Bron: Pixabay.

Onderzoek moet het organiseren van grote evenementen weer mogelijk maken

GRONINGEN – Binnen een maand na het eerste proefevenement, een congres op 15 februari in Utrecht getiteld ‘Back to Live’, hoopt Fieldlab Evenementen de eerste onderzoeksresultaten te kunnen presenteren. Met deze resultaten komt er hopelijk snel duidelijkheid over de set maatregelen die een terugkeer naar het organiseren van veilige evenementen met hogere bezoekersaantallen mogelijk kan maken.

Het congres ‘Back to Live’ op 15 februari in Utrecht is de eerste van de in totaal acht aangekondigde evenementen waarvoor toestemming is gegeven door het demissionaire kabinet. De andere evenementen die in de planning staan, betreffen onder andere een voorstelling van cabaretier Guido Weijers en de voetbalwedstrijden NEC – De Graafschap en Almere City – Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. 

In de persconferentie van 8 december 2020 kondigde demissionair premier Rutte de test-evenementen aan, die ongeacht de ontwikkelingen van de coronacijfers rond half januari 2021 van start zouden gaan. Door de opkomst van de nieuwe Britse variant is dit voornemen alsnog een maand vertraagd. Het eerste proefevenement zal nu op 15 februari worden gehouden. Dit meldden diverse media, waaronder de NOS en het AD, op 26 januari. Het biedt enig perspectief voor een branche die sinds de start van de coronacrisis bijna in zijn geheel is stilgevallen. 

Waarom zijn precies deze evenementen uitgekozen? Woordvoerder van Fieldlab Evenementen Tim Boersma legt uit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen vier types evenementen: de types ‘binnen passief’, ‘binnen actief’, ‘buiten actief’ en ‘buiten actief festival’. Het belangrijkste verschil tussen deze types wordt gemaakt door de mate en manier van bewegen door bezoekers van deze evenementen. Bij een ‘binnen passief’-evenement, bijvoorbeeld een bioscoopvoorstelling, bewegen bezoekers nauwelijks tijdens het evenement. Van zo’n evenement is te verwachten dat er minder (nauwe) contactmomenten optreden dan bij een ‘binnen actief’-evenement, waaronder bijvoorbeeld een popconcert zou vallen. 

Met elk van deze types evenementen worden twee proeven gehouden. Met de aankondiging van de voorstelling van Guido Weijers en het congres zijn de twee ‘binnen passief’-evenementen nu bekend. Ook de twee ‘buiten actief’-evenementen staan al vast, dit zijn de voetbalwedstrijden. De andere proef-evenementen worden nog bekendgemaakt. 

Of het bij deze acht evenementen blijft, moet nog blijken. Boersma: “De opzet van het onderzoek is tot nu toe allemaal theoretisch, we hebben nog geen onderzoek gedaan. Misschien komen er nog vervolgvragen uit het onderzoek zelf.” 

De experimenten moeten uiteindelijk inzicht gaan geven in welke set maatregelen passend zijn bij welk type evenement, om de veiligheid bij het evenement te kunnen waarborgen. De onderzoeksvragen die hiervoor beantwoord moeten worden, gaan onder andere over hoe het gedrag kan worden, over het nut van het inzetten van sneltesten en over de invloed van de zogenoemde ‘dynamiek’ van een evenement (de invloed van hoe de bezoekers zich tijdens het evenement verplaatsen). 

Fieldlab hoopt uiterlijk in maart de onderzoeksresultaten te kunnen presenteren. Met de inzichten kunnen er straks aanpassingen op de generieke maatregelen die eerder hebben gegolden worden gemaakt. Onafhankelijk van de grootte van de evenementenlocatie, was er eerder bijvoorbeeld een maximum van dertig bezoekers per binnenruimte. 

Zou de evenementenbranche dan per april weer kunnen opstarten? Volgens Boersma is het nog te vroeg om hierover uitspraken te kunnen doen. “Dat is een hele lastige, want dan lopen we vooruit op onderzoeksresultaten die we nu gewoon nog niet hebben. Bovendien kost een groot evenement zeker zes maanden om goed te organiseren.”

Voor de organisatoren van evenementen die vanaf 1 juli in de agenda staan, is er inmiddels wel wat lucht gekomen. Op 21 januari werd bekend dat de overheid een garantiefonds van 300 miljoen ter beschikking heeft gesteld voor de evenementen die na deze datum plaats moeten vinden, maar mogelijk toch nog komen te vervallen door de pandemie. 

Hieronder vind je nog een overzicht van alle bevestigde proef-evenementen:

Klik op onderstaande link voor de tijdlijn.

Een gedachte over “Hoe kunnen we straks weer veilig naar een festival, concert, sportwedstrijd of theatervoorstelling?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s