Mijn zus is (g)een wappie

GRONINGEN, 27-01-2021

Door: Michiel Rusch

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zorgen voor polarisatie in Nederland. Michiel Rusch schrijft in zijn column over polarisatie binnen zijn gezin door de huidige gebeurtenissen. De namen in zijn stuk zijn gefingeerd.

Mijn zus is (g)een wappie

Afgelopen week is mijn tante uit de familie-app gestapt. Een paar seconden later volgde haar vriend. Reden: mijn zus had weer eens een stevige uiteenzetting verzonden. Dit keer over de massamanipulatie waar Nederland volgens haar inzit. Massamanipulatie is al heel vaak gebeurd en is van alle tijden. We zien het ook op verschillende plekken in het heden als we er van buitenaf naar kijken, bijvoorbeeld in Noord-Korea en China. (…) Het is in mijn ogen naïef om te denken dat dat nu niet bij ons kan gebeuren.

Mijn zus Ilayda heeft gymnasium gedaan en rondde Engels, wiskunde B en wiskunde D af met een tien. Ze speelt bovengemiddeld goed piano en danst. Ze geeft les op een universiteit en heeft een eigen YouTube Channel waar ze veganistisch kookt. Ik zie haar als veelzijdig mens, maar weet dat de buitenwereld haar momenteel zou scharen onder de wappies. Haar ideeën over de manier waarop grote partijen als overheden, de farmaceutische industrie en de media hun macht gebruiken zijn extreem.

Door het fanatiek uitdragen van haar ideeën, of het nou over het vaccin of veganisme gaat, ben ik Ilayda in de loop der jaren gaan mijden. Ik weet dat andere mensen dat ook doen, waardoor ze bijna alleen nog met mensen omgaat die het met haar eens zijn of vatbaar zijn voor haar ideeën. Ilayda denkt dat die mensen haar berichten negeren of veroordelen omdat ze bang zijn om de waarheid onder ogen te komen.

Marjolijn, mijn andere zus, botst enorm met Ilayda. Ze reageert in de groep. Je hebt echt oogkleppen op Ilayda. (…).Hoe kan je nu een artikel van een gerenommeerde en serieuze krant zo in twijfel trekken, en een filmpje op YouTube, waar iedereen alles kan posten, en waar duidelijk maar één kant van het verhaal wordt belicht (en niet feitelijk compleet juist), niét in twijfel trekken? Mijn vader houdt zich stil en doet dat ook als dit soort discussies aan de eettafel ter sprake komen. Mijn moeder vliegt in de beschermende rol, ook al wordt ze steeds vermoeider door de monologen.

Al snel is duidelijk dat beide partijen (mijn zussen!) niet dichter bij elkaar zullen komen en sluit Marjolijn af: Maar goed, laten we dit onderwerp maar vermijden. Zie hier de polarisatie in een notendop: zelfs mijn gezin, waarin iedereen het stempel “hoog opgeleid” zou mogen opeisen, kan niet nader tot elkaar komen. Het gaat hierbij om discussies waarbij onze kennis volledig afhankelijk is van de bronnen die we tot ons nemen. Soms wens ik dat de wereld, het coronavirus, de overheid en de media een wiskundesom zouden zijn: dan zou Ilayda een tien halen en alles aan me uit mogen leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s