Stoppen met blowen

Als je via de steile, krakende trap van het Groningse studentenhuis van Michael de Jong (21) richting zijn kamer loopt, komt de wietgeur je niet tegemoet. Dit was vier maanden geleden wel anders. De Jong merkte dat hij steeds afhankelijker werd van het roken van marihuana. Toen hij zich ziek begon te voelen na een dag niet blowen, besloot hij het roer om te gooien. Hij probeerde te stoppen met blowen middels de app Quit Weed

Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen die problemen hebben met een cannabisverslaving. Maker Michal Janecek schrijft over de app: “Ondanks dat er gezegd wordt dat cannabis niet verslavend is, heeft zo’n 15% van de gebruikers moeite om zijn gebruik te reguleren. Als jij hebt geprobeerd te stoppen of minderen en dat is niet gelukt, dan weet je dat je relatie met deze plant niet is zoals die zou moeten zijn.”

Dus ontwikkelde Janecek de Quit Weed app. Deze werkt als volgt. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om de statistieken van hun wietgebruik inzichtelijk te maken. Drie componenten die worden bijgehouden zijn tijd (hoe lang ben je al gestopt), hoeveelheid niet gerookte wiet (hoeveel wiet heb je al succesvol links laten liggen) en hoeveelheid bespaard geld. Hierdoor krijgen gebruikers er steeds een herinnering aan hoe goed ze bezig zijn met het afleren van hun gewoonte. “Het feit dat ik in de app kan zien hoeveel geld ik bespaar door niet te blowen, motiveert mij denk ik het meest. Ik had voor het gebruik van de app eigenlijk niet door hoe duur deze verslaving is.” zegt de Jong. 

Bijgehouden statistieken in de Quit Weed app

Maar de hulp van de app gaat verder dan alleen statistieken over hoeveelheden en geld. Er wordt zeer uitgebreid uitgelegd welke gezondheidsvoordelen het stoppen met blowen oplevert. Zo zou je bijvoorbeeld na 14 dagen een stuk minder moeten zijn gaan hoesten. Om deze voortgang inzichtelijk te maken is er een timer die aftelt en een meter die bijhoudt op hoeveel percentage van de voortgang jij je als gebruiker bevindt. “Juist die inzichtelijkheid zorgt ervoor dat ik steeds een beetje trots ben op het moment dat het metertje wat verder vol loopt. Ik denk dat dit trotse gevoel er echt voor zorgt dat ik kan blijven stoppen met het roken van wiet” aldus de Jong. 

Uitleg gezondheidsrisico’s

Naast de statistieken over je gebruik en de statistieken, zijn er ook achievements. Dit is een soort virtuele trofeeënkast waarin je kunt zien hoe ver je al bent gekomen. Hier kun je bij moeilijke momenten kracht uit putten. Dit mechanisme is gekopieerd van elementen uit fysieke verslavingsprogramma’s die vaak buttons uitdelen bij bepaalde mijlpalen, zoals één maand soberheid. De Jong heeft na vier maanden al een aardige kast vol. “Maar gelukkig is het virtueel, anders zou het niet in m’n kamer passen” grapt de Jong. 

Niet voor iedereen is de app een daverend succes. Sjoerd van Delden, 28 jaar oud en vriend van de Jong, is na drie pogingen met de app toch het reguliere verslavingszorgtraject ingegaan. “Voor mij was die app gewoon niet genoeg. De drang naar een joint was sterker dan alle virtuele beloningen bij elkaar.” zegt van Delden, die vanwege het zware traject dat hij momenteel doorloopt slechts een korte telefonische reactie wil geven op zijn ervaringen met Quit Weed. 

Voor de Jong is de app een zegen. “Ik kan echt zeggen dat zoiets simpels als een app op m’n telefoon m’n leven verbeterd heeft. Niet alleen mijn financiële positie, maar ook mijn gezondheid is gewoon enorm vooruit gegaan.” Op het tafeltje dat naast de oude leren bank staat, ligt een doosje met een afbeelding van een marihuanaplant. “Dat is de enige wiet die nog in mijn huis is. zegt de Jong lachend. En hij is stellig: er komt ook geen wiet meer. “Ik ben veel te blij dat ik mijn moeder weer gewoon kan uitnodigen voor een kopje thee, zonder discussies over mijn wietgebruik.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s