Vrouwen in ‘lompe, mannensector’: “Ik krijg dagelijks te maken met seksisme”

GRONINGEN – Meisjes en vrouwen zijn zeldzaam in technische, bèta- of IT-beroepen. Maar waarom zijn alle loodgieters, automonteurs en dakdekkers man? “Meisjes hebben een vrouwelijk rolmodel nodig in die sector, dan pas kiezen ze voor zo’n beroep,” zegt Silvy Hendrinks van het VHTO Landelijk Expertise Bureau Voor Vrouwen En Meisjes in Bèta En Techniek.

“Ons doel is het inspireren van meisjes en vrouwen om een technisch of bètaberoep te kiezen,” zegt Hendriks. “Ze moeten zich kunnen spiegelen aan iemand, een vrouwelijke lasser of technicus bijvoorbeeld, dan pas denken ze ‘hé, dat is ook een optie.’” Het VHTO probeert niet alleen meisjes en vrouwen, maar ook werkgevers bewust te maken van het belang van genderdiversiteit in hun team. Cijfers van het CBS laten zien dat mannen in bepaalde sectoren een grote meerderheid vormen.

BeroepVrouwen (x1000)Mannen (x1000)
ICT71 (16,5%) 359 (83,5%)
Technische 179 (14,7%)1037 (85,3%)
Transport 123 (19,6%) 504 (80,4%)
Cijfers Beroepen © CBS

Willemien Onrust (43) nam twee jaar geleden samen met haar man een botensleepbedrijf over. Veel vrouwen zijn er niet te vinden in de scheepvaartsector. “We hebben eigenlijk verder alleen mannen in dienst,” vertelt ze. Onrust is nu directeur van het sleepbedrijf, maar heeft de timmeropleiding gedaan, waarna ze in de scheepsbouw is gaan werken. Als enige vrouw in een mannenbedrijf werken is niet altijd even makkelijk. Dagelijks krijgt ze te maken met seksisme. “Soms zijn dat mannen van de oude stempel, die vinden dat een vrouw in de scheepsvaart niet hoort, het past niet in hun wereldbeeld.” Andere keren gaat het om ‘positieve’ discriminatie. “Bij het varen door spannende havens, zoals bijvoorbeeld die van Vlieland waar de stroming erg sterk is, applaudisseerden mensen een keer voor mij toen het me lukte de haven in te varen. Nou, dat doen ze bij de mannen echt nooit.”

Vrouwen aan de top

Vrouwen doen het al jarenlang beter in het onderwijs. Toch blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau dat het lastiger is voor vrouwen om een leidinggevende functie te krijgen dan voor mannen. Dit komt doordat vrouwen vaker parttime werken en minder overwerken dan mannen, waardoor zij minder snel mogen doorstromen naar een hogere functie.


Bron: © Sociaal Cultureel Planbureau

Seksisme is herkenbaar bij vrouwen in de sector, meent Onrust. “Een vriendin van mij last veel en een andere vriendin werkt als schipper op de bruine vloot, ik denk dat zij deze problemen wel herkennen.” Volgens Onrust kun je daaraan zien dat Nederland nog lang niet zo ver geëmancipeerd is als we denken. Aan de andere kant snapt ze ook heel goed dat vrouwen niet veel of helemaal niet willen werken als ze kinderen hebben. “Ik ben zelf ook moeder, dus toen ze klein waren had ik ook de behoefte om vaak bij ze te zijn.”

Vrouwen inzetten in de ‘lompe, mannencultuur’ is volgens Onrust belangrijk. Ze ‘verbeteren de sfeer en werken verzachtend’. “Zo moeten we voor de gemeente weleens verwaarloosde bootjes wegslepen van mensen die er niet meer in mogen wonen. Dan leef ik heel erg mee, dat vind ik zo erg. Meestal vraag ik dan vrouwen om het te doen of ik ga er zelf heen.”

Een gedachte over “Vrouwen in ‘lompe, mannensector’: “Ik krijg dagelijks te maken met seksisme”

  1. Leuk bericht Nienke!

    Naar mijn mening zijn verreweg de meeste vrouwen niet geïnteresseerd in een mannenberoep. Andersom is zullen er ook echte vrouwenberoepen bestaan waar weinig mannen in geïnteresseerd zijn.

    Bert

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s