Nienke Schuiling en Jildau Cuperus
GRONINGEN – Astrologen nemen Instagram over, handlezen is hot en de kristallen zijn niet aan te slepen. Spiritualiteit wordt steeds populairder, juist onder een nieuw publiek. Tijdens de pandemie zag het leven er voor veel mensen namelijk anders uit. Door tegenslag, angst en onzekerheid gingen ze op zoek naar zingeving en vonden dat online.

De geur van wierook en het geluid van klankschalen ontmoet je eerder dan de eigenaar. In de Oude Ebbingestraat in Groningen verkoopt Anne Veen (64) al zeventien jaar spirituele boeken, meditatiekussens, edelstenen en etherische olieën. Sinds het afgelopen jaar ziet hij de deur van Yantra platgelopen worden door jonge meiden, die soms in hele groepen helende stenen komen uitzoeken. “Spiritualiteit is zeker niet alleen voor hippies meer.”
Dat spiritualiteit is steeds populairder en mainstream aan het worden is, herkent ook religiewetenschapper Marijn Bethlehem. Zij ziet op dit moment een nieuwe trend ontstaan sinds de new age-golf in de jaren ’80. “Toen werd spiritualiteit enorm populair omdat mensen het idee hadden dat er een nieuw tijdperk zou aanbreken.” Voor de meeste mensen ging ook het afgelopen jaar de wereld en hun leven er anders uitzien. De pandemie was voor iedereen een tegenslag die bij sommigen heeft geleid tot een spirituele ontdekkingtocht.
Boze bèta’s
Op social media zoals Instagram en TikTok is een hele nieuwe groep spirituele mensen opgestaan. Vooral jonge vrouwen zijn actief op deze platforms en wisselen tips uit. Anne Veen ziet deze nieuwe doelgroep verschijnen in zijn winkel, waar ook Esther de Heij (23) deel van uitmaakt. Ze studeert in Groningen en is tien jaar geleden in aanraking gekomen met astrologie. “Natuurlijk kwam ik er later achter dat je het met een korreltje zout moet nemen, maar het heeft nu nog een nostalgische waarde voor mij.”
Als puber worstelde De Heij met veel vragen. “Ik was 13 en ik snapte niks van mensen en waarom ze de dingen deden die ze deden. Ik wilde een classificatiesysteem hebben voor mensen. Toen kwam ik astrologie tegen.” Ze las zich in over de verschillende sterrenbeelden en zonnetekens en herkende al snel de types in haar omgeving. “Als ik iemand ontmoet weet ik binnen een paar minuten welk teken iemand is. Ik heb het maar één keer fout gehad. Soms zijn mensen heel goed in het verhullen wie ze echt zijn.”
Het is inmiddels een leuke truc voor op feestjes geworden. “Iemands sterrenbeeld raden is een mooie aanleiding om over iemands ‘zijn’ te praten. Het wekt vragen op. Wat drijft je? En waarom ben je wie je bent? Het is ook leuk om er mensen mee te plagen. Als ik bijvoorbeeld een Leeuw iets typisch zie doen dan zeg ik, jij bent een Leeuw zeker? Met name bèta’s kunnen daar heel slecht tegen. Vooral als het klopt, dan zijn ze zó boos,” vertelt ze lachend.
Volgens Marijn Bethlehem wordt tegenwoordig juist het wetenschappelijke argument gemaakt om spiritualiteit te rechtvaardigen. Zij ziet dit, naast social media, als reden waardoor het meer mainstream is geworden. “Spiritualiteit is niet falsifieerbaar. Dat betekent dat er geen wetenschappelijk bewijs tegen bestaat. Zo zijn vibraties en de werking van kristallen bijvoorbeeld nooit ontkracht. En als het niet weerlegbaar is, dan is het waar in de ogen van heel veel mensen.”
Van jurist naar yogi
Aan de kassa van Yantra koopt Christina Pokhodilo (33) een meditiatiekaartspel. “Moet je kijken hoe mooi!” Ze beweegt het doosje in het licht, waardoor de zilveren letters beginnen te glanzen. “Ik kom hier eens in de paar maanden. Het is voor mij een eindje fietsen vanuit Haren, maar ik steun liever een lokale winkel dan een grote webshop.” Ze kijkt even rond om te zien of de eigenaar haar niet kan horen en bekent met een zachte toon: “Al ben ik ook niet heilig hoor, ik shop ook wel eens op Bol.com.”
Pokhodilo heeft spiritualiteit langzamerhand steeds meer in haar leven toegelaten. “Ik ben vaak op retraite geweest, vooral toen ik nog een stressvolle baan had,” vertelt ze. “Zo begon de spirituele ontdekking bij mij. Eerst een lesje yoga bij de plaatselijke Basic Fit, toen raakte ik steeds meer en meer geïnteresseerd en ging ik ook weekenden weg. Op yoga-retraite of op stiltereis bijvoorbeeld.”
Twee jaar geleden opende Pokhodilo haar eigen praktijk Lijve voor lichaamsgerichte coaching. Daarvoor liet ze haar hectische leven als fiscaal jurist in Den Haag achter zich. “De hoge werkdruk, de prestatiegerichte mensen om me heen… Ik kon het niet meer aan. Ik had last van paniekaanvallen, hyperventilatie en achteraf besef ik me dat ik een burn-out had. Hoewel ik nu een inkomen van bijstandsniveau heb, ben ik tientallen keren gelukkiger,” vertelt ze met een grote lach.
“In mijn werk kijk ik naar zowel het lichamelijke als het mentale. Het is vooral voor vrouwen zó belangrijk om in contact te komen met hun eigen energie. Daarom nodig ik hen graag uit om hun vrouwelijkheid en cyclus te ontdekken. We bezitten zo’n waardevolle kracht die we niet genoeg leren benutten.”
Pokhodilo is actief op Instagram en ziet daar een heel positief verschijnsel ontstaan. Er bevindt zich namelijk een hele community die open durft te zijn over hun spiritualiteit. “Ik heb me er zelf heel lang voor geschaamd en het verborgen gehouden omdat ik bang was wat andere mensen over me dachten.” Nu is ze veel openhartiger, zowel naar haar naasten als online.
Spiritualiteit kan mensen verbinden, ook online. Tegenwoordig leest Wouter Ruarus handen via Instagram, in plaats van zijn gebruikelijke feesten en partijen of optredens op de radio. Hij is al 32 jaar handlezer en in die tijd heeft hij al een miljoen handen gelezen. Ruarus is beter bekend onder zijn artiestennaam Professor Drabb. Zijn alias is geïnspireerd door het fenomeen koffiedik kijken. Daarbij voorspelt de waarzegger de toekomst van de persoon die net koffie heeft gedronken, gebaseerd op de drab die in het kopje achterblijft.
Zelf kijkt Ruarus ook naar de toekomst van de personen die hij ‘leest’, maar duikt hij ook terug in het verleden. “Een hand lezen duurt maar twee minuten.” Hij kijkt niet naar een ‘bepaald lijntje of een kriebeltje’ op je hand, maar naar ‘de hele indruk’ die hij krijgt. Er zijn veel mensen die niet geloven in wat Professor Drabb voorspelt, maar dat vindt hij alleen maar een uitdaging. “Zeker tachtig procent van wat ik zeg is waar. Je bent helderziend of je bent het niet hè.”
Verslaggever Nienke Schuiling stuurde een foto van haar rechterhand en kreeg een persoonlijke analyse terug. Benieuwd hoe zo’n handlezing in z’n werk gaat? Luister hieronder naar de bevindingen van Professor Drabb.
Een gedachte over “Sterrenbeelden en helende stenen: spiritualiteit is in”