Ook volwassenen maken soms hun huiswerk niet

GRONINGEN – Interesse en werkzaamheden in online taalonderwijs stijgen, doordat nog steeds veel mensen thuiszitten wegens de voortdurende coronamaatregelen. Toch is het voor mensen die daarnaast een fulltimebaan hebben moeilijk het werk voor de taallessen vol te houden. 

Met twee laptops voor de neus, een notitieblokje op tafel en pen in de hand, zit studente Nederlandse Taal en Cultuur Jorien Ottens (25) klaar. Op de afgesproken tijd, elke week op maandag 19 uur, klinkt het bekende deuntje van Skype door haar appartement. Als ze opneemt verschijnt een 30-jarige vrouw op haar scherm. Ze begroeten elkaar en er vervolgt een kort gesprekje bestaande uit een mengelmoes van Nederlands en Engels. Ondertussen scrolt Ottens op haar andere laptop naar het juiste document en start vervolgens de taalles Nederlands. 

Doordat er nog steeds scherpe maatregelingen zijn rondom het coronavirus, vindt voor veel mensen hun dagelijks leven thuis en online plaats. Ondanks dat velen niet ontkomen aan de vorming van vierkanten ogen, lijkt de interesse, en daardoor de werkzaamheden, in online taalonderwijs toe te nemen. ‘Bijna iedere week zijn er wel nieuwe mensen die zich alleen al aanmelden voor lessen Nederlands, daarnaast worden nog minsten tien andere taallessen aangeboden bij deze taalschool’, vertelt Ottens. 

Ze werkt voor Tobian Language School, een online taalschool voor alle leeftijden. Oprichter Tobias Woudt (26) startte het bedrijf nog geen jaar geleden en ziet al enorme groei. ‘Het virus is in mijn geval toch wel voordelig geweest. De meeste mensen die thuiszitten willen naast hun werk wel andere dingen blijven doen. Velen hebben zich toen als student maar ook als taaldocent bij ons aangemeld.’ Woudt vertelt dat sommige taaldocenten hiervoor ook nog werk hadden in de cultuursector. Aangezien dat stilligt focussen ze zich volledig op het lesgeven en nemen ook meerdere studenten aan.

De redenen voor mensen om een taalcursus te volgen zijn volgens Woudt heel divers. ‘Sommigen hebben het nodig voor werk, sommigen omdat ze de taal van hun favoriete vakantieland willen leren, of ze zijn geëmigreerd. Onze taaldocenten zitten verspreid over de hele wereld.’ De taaldocenten krijgen lesmateriaal aangeleverd, maar soms moeten ze zelf opdrachten bedenken. ‘Dit ligt aan het doel van de student. Soms komt het voor dat ze iets specifieks willen leren waarvoor wij geen materiaal hebben liggen. Dan laten we het over aan de taaldocenten.’

Dit is ook de reden waarom Ottens tijdens de taalles haar studente vraagt om spreekwoorden hardop voor te lezen en de betekenis te bedenken. De vrouw had vorige les gevraagd om dit te oefenen zodat ze wat meer van de cultuur van Nederland kon leren en indruk kon maken op haar Nederlandse collega’s. Oorspronkelijk komt ze uit Bosnië en Herzegovina, maar werkt nu in Amsterdam. ‘Nee, Nederlanders eten niet echt de kaas van elkaars brood’, corrigeert Ottens. 

Master in Religion, Conflict and Globalization studente Bertien Martens (24) geeft Arabisch op dezelfde taalschool. ‘Ik vind het echt iets positiefs om zo intensief met een taal bezig te zijn. Soms vraagt een student dan hoe iets zit waar ik zelf dan nog nooit over heb nagedacht, dat vind ik echt slimme vragen.’ Martens vertelt dat het mooi is om de mensen iets nieuws te leren. ‘Arabisch is voor de meeste mensen een volledig nieuwe taal, met een ander schrift en klanken. Het is leuk om die progressie dan te zien.’

Na een uur rondt Ottens haar les af en zegt tegen de studente dat ze aanstaande vrijdag het nieuwe huiswerk zal mailen. Ze zeggen elkaar gedag en Ottens klapt beide laptops dicht. ‘Ik merk wel de laatste tijd dat de mensen die naast deze lessen fulltimebanen hebben hun huiswerk te laat inleveren of slecht maken.’ De mensen geven bij Ottens ook aan dat ze in het weekend, wanneer ze eigenlijk het huiswerk voor de taalles moeten maken, nodig hebben voor vrije tijd omdat ze zo druk zijn of al te veel achter de laptop hebben gezeten. 

Martens denkt dat in deze gevallen toch fysieke lessen beter zouden zijn. Ook een van haar studenten vindt het combineren zwaar. ‘Met fysieke lessen verlaat je je huis om iets anders te gaan doen. Vervolgens kom je terug en blijft je huis een plek waar je even niets hoeft.’ Ook een nadeel van online onderwijs is volgens haar vertraging op de lijn of dat het lastig is uitspraak duidelijk over te brengen. ‘Soms is het moeilijk de klanken van het Arabisch goed te laten horen of iemand daarop de corrigeren, dit kan fysiek wat makkelijker. Nu ontstaat er wel een kleine leerachterstand.’ Op haar kleine studentenkamer met een whiteboard en marker dingen uittekenen voor een klein scherm is ook niet altijd heel praktisch, vertelt ze. 

‘Ik heb wel veel tijd in de voorbereiding van de lessen zitten en daar word ik helaas niet voor betaald.’ Toch vindt Ottens dat niet erg aangezien ze zo ervaring kan opdoen en haar Engels wat kan bijspijkeren. Dit wordt ook door Martens bevestigt: ‘De voorbereiding doe je in je eentje, dat is wat minder leuk. Toch loont het echt om te zien hoe enthousiast mensen zijn tijdens het leren.’ Beiden bekennen lachend dat bijna al hun studenten wel een keer hebben gegaapt tijdens de les. ‘Na zo’n drukke dag zijn ze na een uurtje gewoon op.’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s