Hooikoorts: Is vaseline de nieuwe neusspray?

Hooikoorts kan iemands leven behoorlijk beïnvloeden. Via de drogisterij en apotheek zijn tientallen producten te verkrijgen om klachten te verminderen, maar niet bij iedereen werkt dit even goed. Daarom zoeken ze vaak naar alternatieven. 

‘’Ik was vroeger met vrienden hele dagen weg op de brommer. ’s Avonds bij het avondeten zat ik met rooie ogen aan tafel. Ik zag eruit alsof ik stoned was. Mijn moeder kwam toen met de vraag of ik joints gerookt had, wat niet het geval was. Dat is de dag dat mij is bijgebleven dat ik voor het eerst last van hooikoorts,’’ vertelt Alexander de Vos. 

Het hooikoortsseizoen is in volle gang en de een heeft er meer last van dan de ander. Veel mensen met hooikoorts hebben baat bij hooikoortspillen en neusspray. Maar na langer gebruik werkt niets alles even effectief. Volgens de woordvoerder van het KNMP, een brancheorganisatie voor apothekers, kom dit doordat elk persoon anders reageert op medicijnen. De ernst van de hooikoorts speelt hierin een rol, bij lichte klachten zijn de geneesmiddelen effectiever. 

Huisartsen geven naast de medicatie verschillende adviezen die de klachten kunnen verminderen. ‘’Het vermijden van de factoren die de allergie kunnen veroorzaken, zoals je beddengoed wassen en ramen dicht houden, kunnen enorm schelen,’’ geeft de woordvoerder aan. Het speelt een grote rol wanneer iemand zich wel of niet aan deze adviezen houdt. Maar wat als de pillen en neussprays niet genoeg werken? Wat zijn dan de alternatieven? 

De Vos is al een aantal jaar op zoek naar alternatieven die helpen tegen zijn hooikoorts. Vanaf zijn zestiende kreeg hij hier last van. In het begin was dit voornamelijk tijdens het hooikoortsseizoen wanneer de bomen begonnen met bloeien. Maar het is bij de Vos de laatste jaren steeds erger geworden. Zelfs zo erg dat het de afgelopen twee jaar de hooikoorts gedurende het hele jaar aan bleef houden. ‘’Ik heb mij toen laten testen voor welke pollen ik gevoelig ben. Dit bleken graspollen, boompollen en uiteindelijk ook huisstofmijt te zijn.’’ 

Wanneer hij last heeft van hooikoorts, krijgt hij vooral last van rode jeukende ogen, veel moeten niezen en een jeukende keel. ‘’Het ziet eruit of ik een gigantische allergische reactie krijg waarbij mijn hoofd enorm opzwelt. Het gevoel dat ik in mijn neus voel kan ik omschrijven alsof er naalden in de binnenkant van mijn neus worden geprikt’’. De Vos wordt er moedeloos van, omdat slapen hem moeilijk wordt gemaakt. Het is vooral zo frustrerend, omdat je er geen pauze van krijgt. 

De Vos slikt vanaf zijn zestiende hooikoortspillen, die werkten goed tot ongeveer vijf jaar geleden. ‘’Ik ben toen andere pillen gaan proberen. De Kruitvat verkoopt schappen vol aan verschillende soorten pillen, neussprays en oogdruppels. Ik heb ze allemaal wel gehad.’’ Met de huisarts is vervolgens overlegd wat de Vos nog meer zou kunnen proberen. ‘’Ik heb toen nog andere neusspray en pillen op recept gekregen, maar dat werkte altijd maar tijdelijk. Die pillen mocht je maar één keer op een dag slikken, maar die nam ik inmiddels al vaker op een dag in.’’ 

Ook Mirte Klaasen kan haar jeugd niet anders herinneren dan opgezwollen ogen, een verstopte neus, benauwdheid en neussprays. Klaasen is verscheidene keren naar de huisarts geweest. Ze kreeg meerdere medicijnen voorgeschreven tegen de hooikoorts, waaronder Antihistamine tabletten die de allergische reactie verminderen.  ‘’Er werd mij ook een keer verteld dat ik er maar mee moet leren leven. Toen dacht ik wel, hier hoef ik het niet te zoeken.’’ Klaasen is toen ook naar alternatieve geneesmiddelen gaan kijken. ‘’Inmiddels heb ik tachtig procent van de alternatieve genezingsproducten wel een keer geprobeerd,’’ zegt ze lachend. 

Naast de neussprays die ze nog steeds gebruikt, heeft ze hulp gezocht bij een kinesocioloog. Deze richt zich op de spieren door een test te doen om zo de oorzaken achter stress in het lichaam op te sporen. De Kinesocioloog heeft haar aangeraden om lavendelolie te branden. ‘’Het rook altijd lekker in mijn kamer, net alsof je in een spa was. De lavendelolie zorgt ervoor dat je beter kan ademen door je neus. M’n neus schiet dan helemaal open en ook is het goed voor mijn luchtwegen’’. Ze heeft niet alleen lavendelolie om te branden, maar ook een die ze speciaal op haar gehemelte aan kan brengen. Maar daar bleef het niet bij. Het intapen van de rug met speciale rug zou ook moeten helpen, waardoor Klaasen ook dit ging proberen. ‘’De tape wordt geplakt over bepaalde zenuwen in je rug die je allergische reactie blokkeren.’’ 

Ze geeft aan dat veel van de producten bij gezondheidswinkel Holland & Barrett koopt, waaronder haar lavendelolie en bijenpollen. De bijenpollen ka je door je eten doen, Klaasen slikt ze in de vorm van een pil.  ‘’Op een gegeven moment ging ik op aanrader van mijn kinesocioloog zelf capsules maken, hier zat ook weer lavendelolie in samen met andere oliën. Dit moet dan een tolerantie opbouwen.’’ Met het zelf maken van de capsules is ze gestopt, omdat het voor haar niet goed werkte. Het was duurder en het koste meer tijd om ze te maken dan de kan en klare medicatie. 

De Vos is verder gaan kijken dan de natuurlijke alternatieven op het gebied van kruiden, zoals bijenpollen. Toen dit niet hielp is er samen met de huisarts gekeken naar een extremere stap. ‘’Ik had op internet al iets gezien over verschillende injecties. Vorige week maandag heb ik dan toch een Cortisone-injectie gekregen. De injectie moet eens in de twee maanden worden gegeven. De meeste mensen zijn er jaarlijks vanaf met één prik. ‘’Omdat ik langer klachten houd, moet ik waarschijnlijk twee of drie keer per jaar de injectie nemen’’.

Wanneer je last hebt van hooikoorts, maak je te veel van de lichaamseigen stof Histamine aan. Bij mensen met hooikoorts kan het lichaam moeilijk deze stof afbreken. Histamine komt vrij in de neus en bij een grote hoeveelheid zorgt dit voor klachten als niezen en jeukende ogen. In de injectie zitten Corticosteroïden die het afweersysteem van het lichaam afremt. Het werkt daarnaast ontstekingsremmend. Volgens het KNMP zorgt dit ervoor dat iemand minder sterkt reageert op de stoffen waar diegene mee in contact komt, zoals de pollen. 

Na de injectie merkte de Vos dat hij geen last meer van de klachten en heeft sindsdien geen hooikoortspil meer geslikt. ‘’Het is echt bizar, onvoorstelbaar hoe het werkte. Ik denk dat ik in de eerste twee dagen maar één keer heb geniest, en niet eens van de pollen’’ het voor hem nog even afwachten hoe het zich verder ontwikkeld en de klachten weg blijven. 

Door de klimaatverandering groeit de hevigheid van het pollenseizoen, ook Klaasen merkt dit goed. Daarom is ze voor eventueel de toekomst aan het kijken naar andere behandelingen. Voor nu is het nog niet nodig geeft ze aan. ‘’Een aantal jaar geleden moest is veel meer fietsen dan nu. Ik ga nu sneller ergens heen met de auto, waardoor ik veel minder pollen vang.’’ Lisa Schreuder herkent zich hier goed in. Wanneer zij op de fiets zit, helpt het voor haar gevoel als ze een zonnebril draagt. ‘’Soms schrijnt de zon niet eens, maar dan doe ik hem toch op.’’ 

Schreuder heeft vanaf de basisschool last van hooikoorts. ‘’Ik had zulke dikke ogen, dat ik een keer naar huis gestuurd werd om oogdruppels te halen.’’ Om te kijken hoe erg de allergie aanwezig is, heeft Schreuder bloed laten prikken. Hieruit kwam de maximale score. Vooral alle grassoorten en verschillende boomsoorten staan op het lijstje waar Schreuder gevoelig voor is. 

Om het dragelijk te maken heeft ook Schreuder naar eigen zeggen alles geprobeerd. ‘’Neusspray, oogdruppels, antihistamine en nu heb ik Cetirizine, maar ik weet niet wat het verschil is.’’ Omdat niks volgens haar echt goed helpt, heeft ze een ander trucje. vaseline in haar neus smeren. Deze tip heeft ze gekregen van een tante. Door de vaseline te gebruiken blijven de pollen erin plakken en hechten zich niet aan het slijmvlies. ‘’Ik heb dan bijna geen loopneus meer en hoef ook niet zo veel te niezen’’. 

Wanneer de hooikoortsradar paars kleurt, blijft Schreuder zo veel mogelijk binnen. Ook haar beddengoed moet eraan geloven. Deze worden binnen opgehangen, zodat de pollen niet in de lakens gaan zitten. Het is belangrijk om de pollen zo veel mogelijk buiten te houden. ‘’Ik heb een horretje voor het raam en een anti-pollengaas. Maar ik laat wel zo veel mogelijk de ramen dicht’’. Ook Klaasen zorg ervoor dat haar beddengoed niet buiten komt. Vier jaar geleden heeft ze een luchtzuiveraar gekocht die in haar slaapkamer continu aan staat.  ‘’In de zomer doe ik geen ramen open en houd alles al een hele tijd potdicht. Als het bij ons doortocht krijg je natuurlijk al die pollen in huis’’. 

Voor de Vos voelt het vooral heel apart maar ook heel fijn dat hij nu geen hooikoorts klachten meer heeft. Hij heeft geen jeuk of traanogen meer en krijgt er meer energie van. Als hij zou willen kan hij zorgeloos door het gras rollen zonder dat hij er last van krijgt geeft hij aan. ‘’Het slaapt ook opeens een stuk lekkerder’’, zegt hij lachend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s