De beste salade van Groningen

Vaderdag kon dit jaar weer groots gevierd worden. Met alle recente versoepelingen hoeft het laten blijken van liefde voor jouw vader niet geuit te worden in een nieuw paar sokken of een boek, maar behoorde ook een restaurantbezoek weer tot de opties. Ik ging met mijn vader op bezoek bij restaurant de Branderij in Groningen, voor een driegangenmenu.

We worden vriendelijk ontvangen en soepel naar een tafeltje geleid. Bij binnenkomst vallen de verschillende verwijzingen naar de stad Groningen op in het decor, waardoor er, in combinatie met het gebruik van veel hout, een gezellige, huiselijke sfeer ontstaat. Qua drankjes valt meteen op dat er veel keuze is. Liefhebbers van zowel bier als wijn hebben voldoende te kiezen en ook de optie van een literkaraf water met munt en citroen is voor slechts drie euro een hele aangename. Ik bestel een Erdinger Weissbier die snel gebracht wordt en in het juiste glas geserveerd. Pluspuntje.

Dan de kaart. Het eerste wat opvalt is de keuzevrijheid. Voor zowel liefhebbers van vlees, vis of vegetarisch is er wat te kiezen en er zijn twee soorten soep. Als kiezen dan nog moeilijk wordt, is er ook de mogelijkheid om een soort tapasplankje te nemen met een verscheidenheid aan voorgerechtjes. Ik kies de salade ‘de Branderij’ omdat het een vrij authentiek gerecht lijkt. Het is een groene salade gevuld met dadels omwikkeld met bacon, gorgonzola, peer en stroop van rode port. Kosten 8.95.

Als dit gerecht gebracht wordt, ben ik meteen aangenaam verrast door de hoeveelheid. Er is absoluut niet zuinig gedaan met de hoeveel dadels en ook zit er ruim voldoende peer en gorgonzola in. Dan de eerste hap. Terwijl de gorgonzola nog smelt op m’n tong proef ik de krokante zoutheid van de bacon en de zachte zoetheid van de dadels. Door de stroop van rode port is ook elke hap groene sla een genot. Ik eet het bord tot het laatste blaadje leeg.

Als hoofdgerecht neem ik tournedos met peper-cognacsaus. Hij is keurig medium gebakken. Als bijgerechten komen er krokante aardappeltjes en een flinke salade, allebei in ruim voldoende hoeveelheid. De hoeveelheid peper-cognacsaus had iets meer mogen zijn, maar dat komt misschien omdat ik hem zo lekker vind, dat ik ook wat aardappeltjes erin dep. Al met al echt een prima hoofdgerecht, maar mijn hoofd is nog wel een beetje bezig met de geweldige salade.

Bij het nagerecht kan ik niet goed kiezen tussen de crème brûlée en de parfait met bloedsinaasappelijs, dus ik besluit een gokje te wagen. Ik vraag aan de serveerder of ik misschien crème brûlée met bloedsinaasappelijs kan krijgen. Dit is geen enkel probleem. Als het gerecht arriveert, zie ik meteen dat er voor mij een grote bol ijs op het bord ligt. Het ijs is heerlijk. De crème brûlée is ruim voldoende, waarbij de korst nog iets dikker en knapperiger had gekund.

Om 21.45 wordt er zeer vriendelijk bij elke tafel gevraagd of we nog een laatste drankje zouden willen bestellen, omdat het restaurant vanwege de covid-maatregelen nog steeds om 22.00 uur moet sluiten. We drinken nog een cappuccino en vragen de rekening. Mijn gerechten kosten bij elkaar 36.65. Ik had hier zeker ook 50 euro voor over gehad, al was het alleen maar vanwege de salade, die de beste salade is die ik ooit in mijn leven gegeten heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s