Aanbod adoptiehonden fors gestegen nu coronamaatregelen versoepelen

Nu de coronacrisis tot zijn einde loopt hebben baasjes plotseling veel minder tijd voor hun hond. Naar het terras gaan is al enige tijd weer mogelijk en werknemers gaan vanaf aankomende zaterdag steeds meer op locatie werken. Tussen januari en juni dit jaar steeg het aanbod adoptiehonden met 47% bij de Dierenbescherming en met 64% op het platform Verhuisdieren.nl. Is er een verband tussen het aanbod adoptiehonden en de versoepelde coronamaatregelen?

Meer honden aangeschaft in coronatijd

Veel mensen hebben in de coronacrisis een hond aangeschaft. Volgens Dibevo, de brancheorganisatie van huisdierspecialisten, werden er in pre-coronajaar 2019 170.000 puppies aangeschaft. Dat waren er vorig jaar zo’n 370.000 volgens dit bericht van de NOS.  

Onder andere door het vele thuiswerken en doordat vele branches in de samenleving waren gesloten konden het baasje en de hond veel tijd met elkaar besteden. De drempel om een hond in huis te halen is hierdoor verlaagd. Silos betoogt dat baasjes juist door het vele thuis zijn een sterke band hebben opgebouwd met hun hond wat verklaart dat mensen niet zo snel hun hond zullen aanbieden bij een asiel. Ze laat verder weten dat honden die tijdens de coronacrisis een nieuw baasje hebben gekregen vaak (nog) niet voor een tweede keer worden aangeboden bij het asiel.

Een alternatief voor het asiel is het platform www.verhuisdieren.nl. Femke Pasquino-de Harde van stichting Verhuisdieren vertelt dat er wel degelijk een stijging waarneembaar is van het aantal honden dat wordt aangeboden via deze website. De Harde: “Terwijl er in januari nog 724 dieren (veelal honden en katten) werden aangeboden is het aanbod nu al 1187. Hier is dus wel sprake van een duidelijke toename.”  

Stijging aanbod asielhonden

Asielhonden worden voornamelijk aangeboden via de website www.ikzoekeenbaas.nl dat onderdeel is van de Dierenbescherming. Silos vertelt dat er voor het begin van de coronacrisis ruim tweehonderd honden op aangeboden stonden, maar dat dit er op het moment 168 zijn. Er lijkt dus sprake te zijn van een daling, maar deze daling van nu ten opzichte van de periode voordat corona uitbrak geeft een vertekend beeld. Dit komt doordat het aantal aangeboden honden tijdens de coronacrisis sterk daalde waarna er vooral sinds de afgelopen twee maanden – waarin veel versoepelingen zijn doorgevoerd – een behoorlijke stijging waarneembaar is.

Onderstaande tabel geeft een specifieker overzicht van het aantal aangeboden asielhonden tijdens de coronacrisis.

Datum – Aanbod asielhonden
1 maart 2020 – 320
13 april 2020 – 249
7 juni 2020 – 187
20 okt 2020 – 162
20 jan 2021 – 114
15 maart 2021 – 128
11 april 2021 – 137
6 mei 2021 – 162
23 juni 2021 – 169

Een zoektocht via web.archive.org toont aan dat het aantal aangeboden asielhonden op ikzoekbaas.nl na de uitbraak van de eerste coronagolf dan ook sterk is gedaald. Op 1 maart, vlak voor de eerste golf, werden er 320 honden aangeboden. Zes weken later, op 13 april, was dit aantal nog maar 249. Dit wijst er op dat veel mensen die tijdens de coronacrisis thuis zaten een hond uit het asiel hebben gehaald. Gedurende de coronacrisis in 2020 vond er een verdere daling van van het aantal asielhonden plaats. Deze daling zette voort tot afgelopen januari toen er 114 honden aangeboden werden via ikzoekeenbaas.nl. Sinds er diverse corona-versoepelingen zijn doorgevoerd vanaf april is ook een zekere stijging in het aanbod asielhonden waarneembaar.

Baasje heeft tijdgebrek en hond is soms onjuist opgevoed

Bij beide platformen is er dus sprake van een behoorlijke stijging van het hondenaanbod. Met name Silos geeft aan dat er buiten de versoepelde coronamaatregelen om andere redenen zijn om een hond aan te bieden bij het asiel. “Financiële reden komen bijvoorbeeld altijd voor”, laat ze weten. “Ook in het geval van een overlijden kan een hond worden aangeboden”, vervolgt ze.

Ook de Harde geeft aan dat er altijd bepaalde redenen zijn om een huisdier aan te bieden. De Harde: “Wat ik tegenwoordig vaak als reden hoor is dat mensen tijdgebrek hebben of dat het dier niet klikt met de andere huisdieren. Coronaversoepelingen kunnen hierbij een rol spelen, maar redenen als ‘tijdgebrek’ werden ook al voor de coronacrisis genoemd als argument.” Daarnaast kan een echtscheiding of ziekte een reden zijn dat mensen afstand doen van hun hond.

“Mensen gaan veel meer werken op locatie waardoor een pup in eens wel erg veel werk is”

Mensen die vorig jaar tijdens de eerste golf een hond hebben aangeschaft hebben nu een huisdier van ruim een jaar oud in huis lopen. De Harde zegt dat er nu nog niet veel aanbod is van dit soort jonge honden, maar dat een stijging van dit soort honden al wel merkbaar is. “Je ziet het aantal nu al toenemen. Mensen gaan veel meer werken op locatie waardoor een pup ineens wel erg veel werk is.”

Een Stafford

Hondenrassen die worden aangeboden op Verhuisdieren.nl zijn onder meer Staffords en Pitbulls. Deze honden zijn tijdens de coronacrisis vaak niet of onjuist opgevoed doordat hondenscholen gesloten waren het afgelopen jaar. Deze dieren vertonen daardoor soms gedragsproblemen waardoor het baasje er voor kan kiezen om er afstand van te doen. Een bijkomend aspect is dat een onjuist opgevoede hond op latere leeftijd veel lastiger te corrigeren is. De heropvoeding van een hond is dus een tijdrovende klus waar veel baasjes juist nu tijdens de afloop van de coronacrisis geen tijd meer voor hebben. “De baasjes hebben deze honden onderschat” zegt De Harde.

Een combinatie van tijdsgebrek en een ongetrainde hond valt vele hondeneigenaren momenteel rauw op hun dak. Vanuit het perspectief van de Dierenbescherming voegt Silos nog toe dat baasjes hun honden slechts in beperkte mate geleerd hebben om alleen te zijn tijdens de coronacrisis. Silos: “Op die manier kan een hond verlatingsangst ontwikkelen wanneer de eigenaar plotseling weer enkele dagen per week naar het werk gaat.”

In de nabije toekomst verwacht De Harde dat het grootste probleem hoe dan ook tijdgebrek van het baasje is. “Mensen worden geconfronteerd met de zorg die er 24/7 nodig is voor een dier. Dit wordt vaak onderschat.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s