Mot met vlinders

“Wat een mooie vlinder‘ dacht de Groningse vrouw Anka Goos (56) toen ze afgelopen najaar een witte vlinder in haar huis aantrof en ze maakte een foto. Negen maanden later kan ze dezelfde vlinder wel schieten. Het bleek namelijk te gaan om de zogenaamde Buxusmot  (Cydalima perspectalis) waarvan de rupsen zich dermate tegoed deden aan de buxusplant in haar tuin, dat er momenteel nog slechts een geraamte met takken van over is. 

“Het begon met een klein kaal plekje aan de rand van de plant” zegt Goos. Ze dacht er niet te veel over na. Het was in de zomer vrij droog geweest, dus dan doen niet alle planten het even goed in het voorjaar erna toch? Toen de plek groter leek te worden, deed ze een nadere inspectie. “Toen zag ik allemaal rupsen die de blaadjes van mijn plant aan het opeten waren. Ik kon ze horen kauwen.” aldus Goos. 

Het werd van kwaad tot erger. De kale plek in de struik was binnen enkele weken uitgegroeid tot een dood stuk plant. “Je probeert er van alles tegen te doen. Ik had van de tuinman gehoord dat je een plantenspuit moest vullen met een soort knoflookwater en dan meerdere keren per week sproeien. Maar niets hielp.” aldus Goos. Op een gegeven moment hoopte ze dat de vogels in de tuin een beetje zouden helpen, maar het lijkt alsof die de beestjes niet eens zien zitten. 

De kaalgevreten struik van Goos

Dat kan kloppen. De buxusmot is namelijk een invasieve exoot, schrijft de Vlinderstichting, die zich bezighoudt met het verspreiding van informatie over motten en vlinders. Zo’n invasieve exoot is van buiten een oorspronkelijk leefgebied naar een ander leefgebied gereisd en heeft zich daar ook succesvol kunnen vestigen. De buxusmot is vanuit Azië naar Europa meegereisd met buxusplanten en heeft zich in 2018 hier succesvol gevestigd. Het probleem met invasieve exoten is dat het bestaande ecosysteem nog niet gewend is geraakt aan de aanwezigheid van het beestje. Hierdoor herkennen natuurlijke vijanden, zoals vogels, de rupsen nog niet als voedsel. 

Goos wilde geen gif gebruiken in haar tuin. Dat raadt de Vlinderstichting ook sterk af. Gif kan er namelijk voor zorgen dat ook andere rupsen- en insectensoorten dood gaan. Maar wat doe je dan wel tegen deze plaag? De beste manier is ook veruit de meest tijdrovende. Het verwijderen van alle rupsen en poppen met de hand. “Dat heb ik wel geprobeerd, maar er is geen beginnen aan. De struiken zijn heel dicht en er zitten zoveel van die beesten in. Die krijg ik er nooit allemaal uit.” zegt Goos. 

De buxusrups

Ook zijn er zogenaamde feromoonvallen te koop. Deze lokt de mannelijke motten. Die vliegen dan vervolgens in zo’n val en kunnen zich het komende jaar niet voortplanten. Zo’n val heeft echter één groot nadeel. Omdat het slechts de voortplanting van de soort tegengaat, doet het niets tegen de huidige hoeveelheid rupsen. Dat kan een groot probleem zijn. “Zo’n val zou best kunnen helpen, maar mijn buxus gaat dit jaar niet overleven.” zucht Goos. 

De foto’s spreken boekdelen. Voor de buxus van Goos is het te laat. De Vlinderstichting heeft nog één laatste tip voor mensen met dit probleem: de buxus eruit en een andere soort planten. Ze lijken vooral erg fan te zijn van de liguster. Hier kunnen buxusmotten niet in leven, maar de bloemen bieden wel veel voedsel voor andere vlinders en bijen. Die optie had Goos zelf al bedacht. “Ik neem never nooit meer zo’n buxus.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s