Wat als de coronabaantjes straks niet meer nodig zijn? ‘Ik ga echt niet meer terug naar de horeca’

Sinds er aan de lopende band mensen getest worden op het coronavirus en het merendeel van de Nederlandse bevolking graag een vaccinatie ontvangt, is er veel werk bij en rondom de GGD te vinden. Vaak worden deze vacatures gevuld door studenten en andere jongvolwassenen. Maar wat gebeurt er met hun werk nu Nederland niet meer knalrood kleurt op de coronakaart?

Een blauw schort, een groot, glanzend scherm voor het gezicht en een medisch mondkapje voor. Vorig jaar stond geneeskundestudent Freba Froghyar (25) nog voor haar bijbaantje voor de klas. Nu haalt ze wattenstaafjes door de verschillende neuzen en kelen in het UMCG.

Toen er in februari een corona-uitbraak was in het Groningse ziekenhuis stond ze nog met dertien anderen op de coronapoli. Van die veertien testers per dienst zijn er nog maar vier over. En de poli is nu de helft van de tijd dicht. Hoewel er nog altijd patiënten en doctoren bij Freba langskomen, is corona flink op zijn retour.

Het werk in het restaurant verruilen voor een baantje bij de GGD, of vaccinatieafspraken inplannen in plaats van dat bijbaantje in de kledingwinkel: tijdens de Covid-hoogtijdagen zijn veel jongvolwassenen overgestapt naar een tijdelijke corona-baan. Maar wat zijn deze jonge mensen van plan nu corona op sterven na dood lijkt? 

Ontslagen in de lockdown

“Voor corona was ik docent bij een organisatie die medische studenten bijles gaf. Maar de organisatie stopte en na zes maanden coronacrisis verloor mijn baan. Al weet ik niet of dat met corona te maken heeft, of dat het sowieso al ging gebeuren.” 

Echt rouwig is ze er niet om. Haar baan bij het UMCG bevalt goed.  “Het lesgeven kostte me veel meer tijd om me voor te bereiden. En het is eigenlijk heel leuk om met zoveel studenten te werken. We zijn van dezelfde leeftijdsgroep en we hebben dezelfde studie-interesse.”

Maar, het aantal coronabesmettingen neemt hard af. De verpleegster en doktoren die door de ziekenhuisgangen wandelen hebben allemaal al één of twee prikken ontvangen. Toch is Freba niet meteen werkloos. Ze maakt deel uit van de studentenpool van de UMCG en wordt ook op andere afdelingen ingezet. “Ik heb een korte tijd bij de vaccinatiepoli gewerkt, en uiteindelijk vond ik een andere taak die ik erg leuk vond. Dat heeft verder helemaal niks met corona te maken: ik werk nu voornamelijk als assistent van verpleegkundigen.”

‘Eigenlijk alleen maar positief dat mijn baantje uitsterft’

“Eigenlijk is het alleen maar goed dat ons baantje uitsterft, want dat betekent dat corona ook weg is”, zegt Marleen Westeneng (21). Ze is student bedrijfskunde en gaf pre-corona les op de universiteit. Maar dat praten tegen haar laptop en het staren naar Zoom-tegeltjes vond ze toch minder leuk. Op zoek naar een baantje, kwam ze bij de GGD terecht.

“Ik controleer sneltesten en noteer dan in het systeem of ze positief of negatief zijn.” Op het lab staan ook veel andere studenten en mensen die normaal in de horeca werken. “Het is voor velen echt een soort tussenstap, gewoon puur om inkomsten te hebben. Echt om tijd te overbruggen.”

Voor Marleen is het niet erg dat de baan eindig is.  “Ik heb het wel altijd gezien als ‘leuk zolang het kan’. Straks barst het studentenleven ook weer wat meer los en dan heb ik zelf dus ook wat minder tijd. Als student is het helemaal niet erg dat het zo onzeker is. Ik ben dankbaar voor de dagen dat ik wel kan werken en dat ik lekker geld kan verdienen.” 

Nooit meer terug naar de horeca

Pas afgestudeerde IT-rechtenstudent Martijn Mensink (24) begon in september met werken bij de testafsprakenlijn. Ondertussen is hij in de winter overgestapt naar de vaccinatie-afsprakenlijn. “Ik heb ook net vanmiddag voor mezelf online een afspraak kunnen inplannen”, lacht hij.

Een prik plannen kan online, maar ook via de telefoon. Die belletjes komen dan onder andere bij Martijn binnen. “Ik werkte hiervoor in de horeca, in een restaurant, maar ja. Corona dus geen horeca. Het is iets minder gezellig, want je doet het wel veel in je eentje. Maar het heeft ook wel voordelen. Je kunt lekker vanuit huis werken.”

Martijn vindt het werk prima. Al zijn de reacties van bellers best verschillend. “Mensen hebben lang gewacht. Soms zijn ze heel blij, maar soms ook totaal niet. Dan vallen ze net buiten de boot, of zijn ze toch nog net niet aan de beurt.”

Maar het priktempo is de afgelopen weken flink opgevoerd. Iedereen van boven de achttien heeft nu een vaccinatie-uitnodiging op de mat liggen. “Het is nog maar de vraag wat er met onze baantjes gebeurt. Als mijn contract niet wordt verlengd, dan neem ik even goed vakantie en dan hoop ik in september met een echte baan te beginnen. Maar terug naar de horeca ga ik in ieder geval niet.”

Met een draadloze koptelefoon door het huis banjeren

Ook Stella van der Zwaag (24) weet nog niet hoe lang haar baantje nog bestaat. “Het is nu heel rustig. Twee weken geleden kreeg ik al veel meer belletjes dan nu. Soms komt er pas na en half uur een belletje.” Voor Stella, die vanuit huis werkt, niet per se vervelend: “Ik heb nu een draadloze koptelefoon. Dan kan ik lekker met andere dingen bezig tussen de belletjes door,” vertelt ze. “Ik zat eerst de hele tijd met een draadje aan mijn computer vast, dat vond ik op gegeven moment echt irritant worden.”

Dat de wachtrijen voor een testafspraak eerst een flink stuk langer waren, is ook te merken aan de toon van de telefoongesprekken. “Aan het begin waren mensen wat norser en chagrijnig. Maar nu krijg ik steeds vaker leuke belletjes, en ook mensen die hun waardering aan de telefoon uiten. Dat is wel fijn.”

Ook Stella verdiende voor haar coronabaan geld in de horeca en met saleswerk. “Met de horeca ben ik echt klaar. Het loon is daar laag in vergelijking met het werk dat je ervoor verricht.” Maar wat voor baan ziet Stella wèl voor zich nu de verspreiding van het coronavirus flink ingedamd is?

Weinig uitdaging, maar wel goed betaald

“Sommige mensen worden nu ook overgezet naar de vaccinatielijn. Maar ik ga nu mijn studie afronden, dus het was sowieso mijn plan om na de zomer te stoppen en dan op zoek te gaan naar iets wat bij mijn studie past.” Voor zolang het duurt blijft Stella testafspraken inplannen. En ze mag mensen opbellen met een negatieve uitslag. “Dat is wel leuk, want dan kun je goed nieuws brengen.”

Het slechte nieuws blijft over voor de telefonisten van het bron- en contactonderzoek. Amber Rakers (26), pas afgestudeerd in commerciële economie is er één van. “Het ligt er een beetje aan hoeveel contacten iemand heeft gehad hoe druk je het hebt met één persoon. Als iemand veel mensen heeft gezien, dan ben je soms een hele dag bezig met één besmet persoon.”

Naast dat uitvoerige telefoneren en administreren neemt Amber ook coronatesten af. “Ik vind het werk best gezellig. Het is echt niet de leukste baan die ik ooit heb gehad, want er zit niet heel veel uitdaging in. Maar ik vind het wel leuk om contact te hebben met mensen. En het betaalt goed. Daar heb ik echt niks over te klagen.”

Liever bruiloften plannen dan coronapatïenten testen

Want geld kan ze wel gebruiken. “Niet meer studeren betekent dat Ome DUO wordt stopgezet maar de vaste lasten wel blijven doorlopen. Dus ik dacht, mooi. Dan heb ik in ieder geval een baan en inkomsten. En dan kan ik dan wel op zoek naar iets wat goed aansluit bij mijn studie.”

Het allerliefste zou ze grote feesten en prachtige bruiloften organiseren. “Ik vind het werk in de evenementenbranche heel interessant en leuk. Maar ja, door corona lag alles plat. De sector waarin ik wilde werken was gewoon een tijdje verdwenen.” 

Amber is zich maar al te bewust van het feit dat haar baan tijdelijk is. “Maar ik heb ook gewoon een opzegtermijn en we worden wel gewoon een beetje op de hoogte gehouden. Ik mag hopen dat er binnenkort weer iets in de evenementenbranche te doen is. En ik ga gewoon kijken hoe ik me verder kan ontwikkelen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s