Thuiswerken wordt minder het uitgangspunt, maar het verdwijnt waarschijnlijk niet

Vanaf zaterdag 26 juni wordt de volledige thuiswerkplicht geschrapt en mogen werknemers weer voor vijftig procent terug naar kantoor. Hierdoor zullen kantoren en werkvloeren de komende weken weer langzaam drukker worden. Op het werk moet nog steeds anderhalve meter afstand gehouden worden van collega’s. Hoe was het voor werknemers om ruim een jaar thuis te werken en hoe zien zij de terugkeer naar kantoor voor zich?

“Wij vinden het allemaal op de afdeling fijn om elkaar straks weer meer te zien,” aldus Rens de Roo, Vereniging van Eigenaren (VvE) beheerder bij Hoekstra Vastgoedbeheer. Volgens hem heeft het thuiswerken het afgelopen jaar zowel voor- als nadelen gehad. Een voordeel van het thuiswerken voor De Roo is dat thuis een werkdag efficiënt kan worden opgedeeld. Daarbij kon hij zich met name thuis veel beter concentreren op werkzaamheden die veel concentratie vereisten.

“het thuiswerken leverde over het algemeen geen problemen op”

Het voornaamste nadeel voor het werk in zijn functie is dat door het thuiswerken veel fysieke ledenvergaderingen van de VvE zijn uitgesteld tot komend najaar. In die periode wordt het hierdoor extra druk. De Roo: “Verder konden veel overige werkprocessen in het bedrijf doorgaan en levert werken op afstand over het algemeen geen problemen op.” Wel zegt hij de dynamiek van collega’s te hebben gemist en dat er meer afstand is gecreëerd tussen collega’s door het thuiswerken.    

Emma* is werkzaam bij het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen en zegt ook de dynamiek van het fysiek aanwezig zijn op het werk te hebben gemist. Op verschillende manieren werd er contact gehouden met collega’s. “Via Teams planden we bijvoorbeeld een digitaal bakje koffie in en dat ging eigenlijk best prima. Daarnaast belden we ook regelmatig. Ook zie je dat collega’s flexibeler zijn geworden bij bijvoorbeeld het inplannen van een vergadering.”

Janneke Jensma, hoofd personeelszaken bij Hoekstra Vastgoedbeheer en Makelaardij geeft aan dat de meeste werkprocessen binnen het bedrijf doorliepen. “Voor de ene persoon verliep de overgang naar thuiswerken iets soepeler dan bij de andere, maar over het algemeen waren er weinig problemen.”   

Thuiswerken vaak efficient

Evenals de Roo merkt ook Emma op dat thuiswerken vaak efficiënt is en vooral geschikt om bijvoorbeeld ingewikkelde dingen die veel concentratie vereisen uit te werken. “Thuis ben ik veel productiever doordat ik in alle rust bijvoorbeeld mijn notities kan uitwerken.” In het verlengde hiervan merkt Jensma op dat wanneer je op kantoor bijvoorbeeld wordt geroepen door een collega en naar diegene toegaat je sneller en vaak langer afgeleid bent.

Alhoewel een praatje met en de algemene aanwezigheid van collega’s wordt gemist, vinden telefonische of online vergaderingen veel doeltreffender plaats. De Roo: “Op kantoor loop je vaak al voor een klein dingetje naar iemands bureau en dan is de kans groot dat je nog even blijft hangen. Vanuit huis moet je dan iemand bellen, maar dat doe je niet zo snel voor iets kleins. Hierdoor verzamel je een aantal onderwerpen die je allemaal in één keer tijdens een gesprek kan doornemen.”

Jensma vertelt dat niet iedere thuissituatie geschikt is voor het thuiswerken. Dit geldt bijvoorbeeld voor medewerkers die jonge kinderen hebben. Daarbij komt dat lang niet iedere thuiswerkplek geschikt is om urenlang te werken. “Op kantoor krijg je bijvoorbeeld geen rugklachten omdat het meubilair hier vaak beter is dan veel mensen thuis hebben.” Ook Emma zegt dat thuis niet de ideale werkplek is om vijf dagen per week te zijn en dat nadelen van het thuiswerken vooral gaan over de werkplek thuis.

Daarbij merkt Jensma op dat door het hele thuiswerken het privéleven en het werk gerelateerde leven door elkaar loopt. “Als je na een dag werken thuis komt, dan heb je veel meer je werk achtergelaten op kantoor.” Daarbij merkt ze ook persoonlijk op dat het lastiger is om het werk af te sluiten als je thuis werkt. Jensma: “’s avonds bijvoorbeeld ben ik soms nog wel eens geneigd om nog even een aantal mailtjes te behandelen, terwijl je op kantoor het werk kan afsluiten.”

Mede doordat thuis het werk niet stopt en de grens tussen privé en werk vervaagt is ook de kans op burn-outklachten toegenomen volgens Jensma. “Hoe dan ook, je blijft thuis altijd meer aan je werk denken dan wanneer je op kantoor bent geweest.” Vanuit persoonlijke noot merkt ze nog op dat thuiswerken vaak saaier is door het ontbreken van collega’s. Daarbij komt dat voor sommige collega’s die bijvoorbeeld huurcontracten maken thuiswerken geen of slechts deels een mogelijkheid was omdat zij onder meer veel printen.

Werksituatie na corona

De hiervoor genoemde voor- en nadelen zullen individueel en voor iedere werksituatie verschillen. In ieder geval verwacht De Roo dat hij in de toekomst af en toe nog wel gaat thuiswerken. “Vooral om geconcentreerd dingen uit te werken. Daarbij is het voordeel dat ik thuis minder koffie drink,” merkt De Roo luchtig op.

Volgens Jensma kunnen in de meeste werkplekken in het bedrijf anderhalve meter afstand gehouden worden. Hierdoor hoeven er geen grote aanpassingen, zoals het verplaatsen van bureaus, plaats te vinden. In situaties wanneer afstand houden niet lukt wordt er onderling afgewisseld tussen werken op kantoor en thuis. Jensma: “daar komt bij dat de zomervakantie er straks aankomt waardoor de bezetting op kantoor lager is. Hierdoor is de anderhalve-meterregel niet een probleem.”

Ook voor Emma kent het thuiswerken voordelen en ondanks dat ze het fijn vindt om collega’s straks weer vaker te zien, zal ook zij soms thuiswerken wanneer dat efficiënter is voor bepaalde werkzaamheden. Andere collega’s in het Tjongerschans ziekenhuis willen, volgens haar, bijvoorbeeld nog twee of drie dagen blijven thuiswerken.

Alhoewel er verschillende voordelen aan thuiswerken verbonden zijn, geeft Jensma aan dat het vanaf 26 juni in principe de bedoeling is bij Hoekstra Makelaardij en Vastgoedbeheer om weer volledig op kantoor te verschijnen. Jensma: “het beleid is dan ook dat iedereen vanaf dat moment weer zoveel mogelijk op kantoor komt, zoals vóór corona.” Thuiswerken kan dan nog wel maar dat is niet het uitgangspunt meer.

Jensma verwacht dat mensen af en toe nog thuis zullen werken, met name wanneer zij thuis een goede werkplek hebben.  Daarbij geeft ze ook aan dat werken op kantoor een zeker sociaal aspect heeft. “Wanneer je werkt loop je niet alleen sneller naar iemand toe, maar je hoort soms ook verhalen om je heen. Je weet veel beter wat er speelt onder de mensen.”

* volledige naam en functie bekend bij de redactie.

Een gedachte over “Thuiswerken wordt minder het uitgangspunt, maar het verdwijnt waarschijnlijk niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s