Te weinig fatsoen in het plantsoen?

De Gemeente Groningen heeft nieuwe regels ingevoerd in het Noorderplantsoen. Na 22.00 uur mag er geen alcohol gedronken worden, en moet het stil zijn. De buurtbewoners zijn klaar met de overlast, maar studenten snakken naar een feestje.

‘Wat heerlijk om weer eens met nieuwe mensen te praten,’ roept een meisje tijdens het dansen. In het Noorderplantsoen hebben groepen studenten zich verzameld. Er klinkt harde muziek en er wordt gedanst alsof corona niet bestaat. 

Het Noorderplantsoen in Groningen is voor veel studenten een van de weinige plekken waar ze samen kunnen komen. De afgelopen weken heeft dat geleid tot enorme drukte, en overlast voor de buurtbewoners. 

Op een warme woensdagavond, 2 juni, zitten groepjes studenten in het Noorderplantsoen rondom het klimrek en de vijver.  Wegwerpbarbecues zorgen voor het avondeten en er worden flessen rosé en biertjes genuttigd. Er wordt gelachen en er klinkt muziek door de meegenomen boxjes. De sfeer voelt aan als het eerste festival van het jaar. Iedereen heeft lang thuis gezeten door de online colleges, en de tentamens zijn nog even niet in zicht. 

Wanneer de uren verstrijken komen de groepjes steeds dichter bij elkaar. ‘Hebben jullie misschien een flesopener? Ik heb per ongeluk een met kurk.’  Er worden nieuwe vriendschappen gesloten, en spelletjes gespeelt. Een paar jongens doen wedstrijdjes wie er het snelste boven in het klimrek zit, en wie als eerste boven is, moet zo snel mogelijk een biertje leegdrinken. 

Rond 23.00 uur besluiten een paar jongeren om hun muxiekboxen op elkaar aan te sluiten. Zo hoort iedereen dezelfde, feestende deuntjes. Binnen vijf minuten springen de studenten van hun kleedjes af en beginnen te dansen op ABBA. Luidkeels zingen ze mee. ‘Gimme Gimme Gimme!’ Jongens klimmen bij elkaar op de nek, en er wordt gedanst. 

Na deze avond volgden meer feestjes, en de krant werd gevuld met berichten  over de ‘illegale feesten’ in het Noorderplantsoen. De politie heeft meerdere feesten beëindigd en het plantsoen leeggeruimd. Burgemeester Schuiling is het zat, hij stelt een stiltegebied in na 22.00 uur bij het stadsstrand en het Noorderplantsoen.  Ook mag er na 22.00 uur niet meer gedronken worden op beide plekken. De bewoners van de Oranjebuurt zijn hier blij mee.  Maar voor de studenten voelt dit anders.

Wouter (23) was bij een van de eerste feestjes, op 2 juni. Het gebeurde volgens hem vanzelf, het weer was zo mooi en mensen zaten al de hele dag in het park. Er werd samen muziek gedraaid en het werd snel een feestje. ‘Er kwamen steeds meer mensen bij die zagen dat het gezellig was, en ineens stond het vol. Het voelde weer als vanouds.’ Volgens Wouter klopt het niet dat er over ‘illegale feesten’ gesproken wordt. ‘Het was niet georganiseerd, we voelden ons gelukkig en in een opwelling gebeurde het.’ 

Jorien Bakker (43), van de buurtvereniging Noorderplantsoen, snapt niks van de feesten in het plantsoen. ‘Er wonen gewoon mensen naast, dus het is ronduit asociaal wat hier de laatste tijd gebeurt.’ Volgens Bakker is de overlast in het plantsoen de laatste jaren al een groot probleem. Ze vindt het jammer dat er regels nodig zijn, maar het kan niet anders. 

Bakker wil dat iedereen van het Noorderplantsoen kan genieten, maar dit gaat volgens haar te ver.  Wanneer jongeren een keer roepen, maakt dat volgens Bakker echt niet uit. ‘Maar studenten gaan met het terrein om alsof het een festival is. Ze gooien hun afval neer en denken dat het de volgende dat toch wel voor hen wordt schoongemaakt.’ 

Twee weken later, op woensdagavond 16 juni, zitten er weer jongeren in het park. Het is minder druk, en de politie rijdt vaker langs. Een groepje meiden zit samen rondom een kratje bier, met pizzadozen op schoot. ‘Ik schrok wel toen ik de beelden van de feestjes zag, maar dit is wel de enige locatie waar jongeren heen kunnen,’ zegt studente Esmee (20). ‘Ik ben ook eerstejaars, en ik heb het hele jaar nog geen studiegenoot of collegezaal gezien. Dus het voelt wel als een opluchting om elkaar hier weer te kunnen treffen, dan is het jammer dat het zo moet gaan en er nu al nieuwe regels zijn.’ 

‘Ik vond het gewoon een kut jaar,’ vult Sanne (21) aan. ‘Ik snap best dat dit jaar weinig mogelijk is, en dat de studenten de grootste verspreiders zijn van corona.’ Maar volgens Sanne voelt het wel alsof studenten een beetje vergeten worden, en die nieuwe regels voelen dan als een trap na. ‘Terwijl we wel echt ons best doen om zo voorzichtig mogelijk te doen, elke keer als we met een grotere groep afspreken, of naar onze ouders gaan, doen we een zelftest.’

Een paar meter verder zit een groepje eerstejaars rechtenstudenten. Door hun box galmen wat zomerse hitjes, en de jongens zitten op kratten bier. ‘Zijn er nieuwe regels?’ roepen ze op de vraag wat ze van het nieuwe beleid in het plantsoen vinden. ‘Belachelijk,’ zegt Jan (20). ‘Ik snap niet dat de buurt hierom zeurt, je woont in een studentenstad.’ Volgens Jan kunnen de mensen die niet tegen wat overlast kunnen beter in een dorp gaan wonen, want als je naast het plantsoen woont weet je dat je overlast krijgt. 

Medestudente Julie Hunze (19) is ook gefrustreerd. ‘Ik snap dat wij de irritante studentjes zijn, die hier vier jaar komen feesten en dan weer vertrekken. Maar is het wel vervelend dat we ook altijd zo gezien worden, terwijl de stad Groningen juist ook wil uitdragen dat dit een studentenstad is.’ Volgens Hunze lijkt het alsof alle regels steeds gericht zijn op de studenten, terwijl ze het hele jaar juist zo veel mogelijk binnen zijn geweest. Daarnaast hebben studenten geen plek om heen te gaan, als we thuis een klein feestje vieren staat de politie altijd snel op de stoep, de horeca is ’s avonds dicht, en nu mag het ook al niet meer in het plantsoen. 

Jorien Bakker vindt dat de studenten een andere locatie moeten zoeken om af te spreken, zoals de Hoornse plas. ‘In het plantsoen roepen ze te vaak laconiek: ‘het is maar een feestje.’ ‘Maar de mensen die aan het plantsoen wonen, hebben elke nacht plassende studenten in de voortuin.’ 

Studenten in het Noorderplantsoen, foto gemaakt op 3 juni.
  • Sommige achternamen zijn weggelaten omdat de studenten alleen met voornaam genoemd willen worden 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s