Microdosing: Therapie in een zakje?

Door: Myrthe Dilling & Bente de Wilde

Een ontbijt bestaande uit een kop koffie, een bakje havermout en een kleine portie psychedelica. Bij Yavanna Benna (23), ervaringsdeskundige en coach, staat standaard een bakje truffels in de koelkast: “Door het microdoseren van truffels sta ik meer in contact met mijn lichaam en ziel, voel ik me creatiever en kan ik beter ontspannen.” Steeds meer mensen zweren bij een microdosis LSD, paddo’s of truffels. Je zou er creatiever, socialer en energieker van worden. Mensen gebruiken het om te focussen op hun werk, ter bevordering van hun persoonlijke ontwikkeling of uit pure nieuwsgierigheid. Vooral dat laatste dreef mij, Myrthe, om de proef op de som te nemen en een smartshop binnen te stappen. Wat is microdosing eigenlijk en wat doet het met je?

Wat is het? 

Microdosing is het innemen van kleine hoeveelheden psychedelische middelen, waarvan paddenstoelen, truffels en LSD de bekendsten zijn. Om de dag of om de twee dagen neem je 0,5 tot 1,5 gram in, wat ongeveer gelijkstaat aan één tiende deel van de zogenaamde tripdosering. Door de kleine hoeveelheid voelen mensen slechts subtiele effecten: “Het idee is dat je er weinig van merkt,” vertelt microdosingcoach Jakobien van der Weijden. “Je voelt geen visuele verstoringen, geen zweverig gevoel of een tripeffect. Autorijden en werken is gewoon mogelijk. Aan het einde van de dag moet je ineens denken: ik heb een hele goede dag gehad! ” Microdosing gebeurt in periodes van maximaal een maand. Daarna volgt een maand pauze om te voorkomen dat het lichaam eraan gewend raakt. 

Om uit te leggen wat microdosering met je doet haalt microdosingcoach Jakobien van der Weijden regelmatig een metafoor van schrijver Michael Pollan aan: “Het is te vergelijken met een skipiste waarop allerlei mensen hebben geskied. De banen die door de sneeuw lopen kun je vergelijken met je hersenen en gedachtenpatronen. De manier waarop je denkt is gedurende je leven op een bepaalde manier gevormd. Soms is die visie niet meer correct. Psychedelica bedekken jouw berg aan gedachten dagelijks met een nieuw laagje sneeuw, waardoor je als het ware door een nieuw gedachtenpatroon kan skiën.”

Dag 1

De muur van smartshop Smart 44 is bedekt met lachende felgekleurde paddenstoelen. In de winkel staan plastic bakjes waarop  ‘Space Trips’, ‘Mush Rocks’, ‘High Hawaiians’ en ‘Space Gate’, geschreven staat. Terwijl een kruidige lucht mijn neus binnendringt, stapt de verkoper achter de toonbank. Op de bovenste plank achter hem staan felgekleurde waterpijpen. “Hoe kan ik je helpen?” vraagt hij. De grijns op zijn gezicht wordt steeds groter als ik hem vertel over mijn experiment. “Microdoseren? Ja, daar heb ik wel wat voor.” Hij verdwijnt onder de toonbank en tovert een zwart bakje tevoorschijn. “Hier heb je twintig gram,” de vacuümverpakking houdt de grove korrels stevig bijeen, “Ik zou beginnen met 1,5 gram dan voel je wel wat. En als het toch te veel is, heb je een leuke dag,” grinnikt hij.

Waarom? 

Als microdosingcoach begeleidt van der Weijden mensen tijdens het microdoseren. Haar cliënten kloppen bij haar aan voor verschillende redenen: “Sommige mensen gebruiken microdosing als een stukje zelfontwikkeling. Microdosing heeft kwaliteiten die vergelijkbaar zijn met antridepressiva, daarom gebruiken ook mensen het met angst- en stressklachten of een depressie.” 

Hoewel in Amerika veelvuldig onderzoek is gedaan naar microdosing, staat het in Nederland nog in de kinderschoenen. Onderzoekster Kim Kuypers van de universiteit van Maastricht is de eerste in Nederland die onderzoek doet naar microdosing met LSD. Het onderzoek heeft een breed scala aan effecten gemeten. 

Volgens onderzoekster Nadia Hutten van de universiteit van Maastricht kan een microdosis pijnverlichtend werken. Dat blijkt uit het onderzoek dat zij deed naar de effecten van LSD onder 26 deelnemers. Voor mensen met ADHD werkt een microdosis bevorderlijk omdat uit hun onderzoek blijkt dat het aandachtsverhogend werkt. Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemoedstoestand van mensen kan verbeteren: “LSD verbetert de emotionele toestand, dus als mensen zich goed voelen wordt dat uitvergroot.” 

Ook voor mensen met vastzittende gewoontes, zoals rokers of drinkers, kan het een oplossing bieden: “Zij komen vrij snel tot een verhelderend inzicht en zien ineens de mogelijkheid: wat als ik het niet doe?” aldus van der Weijden. 

Collin*, 23-jarige student, gaat binnenkort met zijn eerste microdosis truffels beginnen. ‘’Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar iets waarvan ik sterker word in psychologisch opzicht. Van zelfhulpboeken tot manifestvideo’s op Youtube.’’ Microdosing past in dit straatje. ‘’Ik ben best wel een neurotisch persoon waardoor ik het idee heb dat ik baat heb bij microdosing.’’ Collin verwacht dat hij meer gefocust zal zijn en dat de vrolijke emoties de overhand zullen nemen.

Ervaringsdeskundige Benna is consistent in haar microdosinggebruik. In een periode van 14 dagen neemt ze om de dag een microdosis truffels. Ze doet het wanneer ze het goed kan gebruiken. ‘’Als ik me laat meeslepen door mijn eigen gedachten, druk voel van het dagelijks leven en als ik het contact met mezelf verlies.’’ Door het microdoseren merkt Benna dat ze creatiever is, relaxter en meer in contact staat met haar ziel. ‘’Je gevoel en intuïtie hebben dan de overhand, in plaats van alleen het rationele.’’

Dag 2- De inname 

08.30 uur. De eerste dosering weeg ik af op mijn action weegschaal. Waar ik gister dacht dat hij 1,5 gram wel zou kunnen meten, blijkt nu dat alleen 4 gram door de weegschaal gemeten wordt. Op gevoel pak ik 1,5 gram truffelkorrels. Je moet goed kauwen zodat je speeksel de werkzame stof psilocybine opneemt, weet ik van Benna. En je moet het op lege maag doen. Ik begin goed te kauwen op de bruine korrels. Geblinddoekt zou je denken dat je korrels potgrond aan het eten bent. Veel mensen krijgen kotsneigingen na het eten van de truffels. Dat blijft mij gelukkig bespaard. Ik spoel de smaak weg met soja kokosyoghurt. Na nog geen 5 minuten begin ik me al misselijk te voelen.

Plantmedicijnen

“Paddenstoelen en truffels zijn natuurlijke medicijnen die al duizenden jaar worden gebruikt ter bevordering van innerlijke wijsheid, connectie met de aarde en het hogere,” zegt van der Weijden: “De mensheid gebruikt deze psychedelica al die jaren om de realiteit te ontsnappen en als spirituele tool voor innerlijke wijsheid.”

Benna spreekt liever van plantmedicijnen in plaats van psychedelica. Als businesscoach en motivational speaker wijst ze op het belang van de natuur. ‘’De natuur geeft de oplossing voor veel problemen.’’ Volgens haar moeten meer medicijnen uit de natuur gehaald worden. Maar dit gebeurt niet omdat de mens losgekoppeld is van de natuur. ‘’Er moet juist meer naar de moeder natuur geluisterd worden.’’ 

Vanaf de jaren ’40 is volgens van der Weijden veel onderzoek gedaan naar psychedelica. Op dat moment was LSD in Amerika nog toegestaan en werd het gebruikt in therapie voor mensen met schizofrenie. “Maar toen de war on drugs in de jaren ‘70 begon, werd het middel verboden en is het stigma ontstaan,” aldus van der Weijden.

Stigma 

“Waarom zou een substantie die al duizenden jaren wordt gebruikt ineens een probleem zijn?” Van der Weijden erkent dat psychedelische middelen soms in te hoge doseringen worden gebruikt: “Maar dat is met alcohol niet anders en koffie is ook een psychoactieve substantie dat wel geaccepteerd is. 

Van der Weijden probeert al jaren het heersende stigma te doorbreken. Microdosering wordt nog vaak gezien als drugsgebruik: “Maar het is geen instrument om helemaal wappie te worden.” Van der Weijden hoopt dat het stigma doorbroken wordt vanwege de grote potentie die zij in het natuurlijke medicijn ziet. 

Dat er een taboe hangt op het onderwerp ziet ervaringsdeskundige Benna ook. Dat is ook de reden dat Benna op haar woorden past als ze over het onderwerp praat. “Microdosing en psychedelica worden over het algemeen niet serieus genomen door mensen. Het wordt vaak gezien als drugsgebruik en niet als een medicijn.”

Volgens Benna zijn er twee groepen in de samenleving. Een groep mensen die erg geïnteresseerd is in microdosing. En een groep die er sterk op tegen is. Vooral bij die laatste groep wordt microdosing afgekeurd. ‘’Toen ik mijn moeder erover vertelde vond ze het ook geen pretje.’’ Maar volgens Benna zijn mensen vaak ook onwetend. 

Collin beaamt dit. Maar hij ziet ook een verandering ten opzichte van jaren geleden. Mensen zien volgens hem steeds meer de waarde in van plantmedicijnen. ‘’Mensen die super conservatief zijn, gebruiken ineens cbd olie tegen migraine of stress.’’ Volgens Collin moeten psychedelica, net als Benna en Van der Weijden, meer gezien worden als medicijn.

Therapie in een zakje

Van der Weijden stelt dat er weinig risico’s kleven aan microdosing, omdat de psychedelische middelen niet verslavend of giftig zijn. Maar als je in een persoonlijke crisis verkeert, gaat microdosing je niet helpen. Een microdosis legt namelijk je emotionele wereld onder een vergrootglas. Ook onderzoeker Hutten kent de keerzijde: “Als mensen zich angstig voelen kan dat versterkt worden.” In dat geval is het beter eerst zelf de stabiliteit op te zoeken.

De woordvoerder van het Trimbos-instituut, onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, beaamt dit. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar bepaalde drugs en dus ook naar microdosering. Het Trimbos wil voorkomen dat mensen eerder naar drugs grijpen dan dat ze naar een psychiater, fysiotherapeut of een huisarts stappen. 
Collin sluit hierbij aan. ‘’Het is geen therapie in een zakje.’’ Collin ziet het als een toevoeging. Hij vergelijkt microdosing met voeding. ‘’Voeding kan ook een rol spelen bij je gemoedstoestand, zo geldt dat ook voor microdosing. Maar als je een trauma moet verwerken kun je dat niet oplossen door enkel elke dag gezond en gebalanceerd te eten.’’

Dag 2- Het effect

De misselijkheid is na een half uur verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor het ‘’ik-vind-alles-prima” gevoel. Een beetje merkwaardig vind ik het wel, omdat er genoeg afspraken, deadlines en andere verplichtingen voor deze dag gepland staan. Waar is mijn stress? Maar mijn relaxte belemmert niet mijn productiviteit. Ik kan erg gefocust werken in de drukke ruimte vol keuvelende redactieleden. Voor een aantal uren ken ik geen stress, maar om 14.00 uur is mijn relaxte gevoel verdwenen. Heeft die microdosis dan toch een effect gehad?

*Vanwege privacyredenen is Collin’s naam gefingeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s