De zomer van topbasketbalster Laura Cornelius

Op een zonovergoten dinsdagochtend om 8.55 uur staat Laura Cornelius (25) voor de poort van openluchtzwembad Hoogkerk in Groningen. Dik een maand geleden zwom ze nog in de zee van Spaans Baskenland. Daar was ze dit seizoen professioneel basketbalster bij Lointek Gernika Bizkaia, in een plaatsje van 15.000 inwoners, dat voornamelijk bekend is van het beroemde Picasso-schilderij Guernica. Ze was deze zomer graag in Spanje gebleven. Met het Nederlands vrouwenbasketbalteam miste ze echter het Europees Kampioenschap, dat momenteel in Straatsburg en Valencia plaatsvindt, en dus ging de Oranje-international naar huis. Naar Groningen. “Het is gewoon heel zuur dat we er niet bij zijn, want het had echt gekund met deze selectie.” zegt Cornelius. 

Maar ook als er in de zomer geen wedstrijden gespeeld worden, draait het leven van Cornelius nog steeds om basketbal. Dat betekent zowel het trainen van het duurvermogen, als specifieke basketbaltrainingen. Zwemmen is voor Laura één van de manieren om haar conditie voldoende op peil te houden voor het aankomende seizoen. “Zwemmen is vooral in de hitte een goede manier om duurvermogen te trainen. Veel sporters gebruiken deze methode. Laatst kwam ik Arjen Robben nog tegen, die zwom sneller dan iedereen in het zwembad.”

Na een actieve ochtend fietst Laura terug naar het huis van haar ouders. Tijdens de zomer gaat ze juist hierheen om tussen de trainingen door ook echt te kunnen ontspannen. “Het is heel fijn als er tijdens zo’n periode voor je gezorgd wordt. Mijn ouders doen tijdens off-season eigenlijk alles voor mij, waardoor ik echt kan ontspannen.” Verder is het voor Laura ook fijn dat ze tijdens de zomer haar vrienden in Groningen kan zien:  “Ik doe ‘s avonds graag bordspelletjes met mijn vrienden, dat zorgt voor zowel plezier als rust.” zegt ze, terwijl ze op het loungebed van de strak ingerichte tuin van haar ouders ligt. 

Vakantie is voor velen sterk gerelateerd aan lekker eten en drinken. Als profbasketbalster zit zo’n vakantie er niet in. Maar dat betekent niet dat er nooit ongezond gegeten kan worden: “Natuurlijk eet ik ook wel eens een stuk taart of patat ofzo. Het gaat uiteindelijk gewoon om de balans. Ik hou zowel m’n gewicht als m’n vetpercentage bij. Het is heel simpel, alles wat erbij komt, moet er ook weer af getraind worden.”

Training Laura Cornelius in sporthal Vinkhuizen

Soms is het wel eens moeilijk om zo’n stramien vol te houden. Toen Cornelius nog college-basketbal speelde in de Verenigde Staten, woonde ze in Miami, een stad in de staat Florida die vooral bekend staat om het uitgebreide uitgaansleven. “Tuurlijk gingen we ook wel eens stappen met teamgenoten en dan werd er ook echt wel wat gedronken. Over het algemeen moet je gewoon goed naar je lichaam luisteren. Ik had teamgenootjes die flink konden drinken, maar dan net zo hard konden trainen de volgende ochtend.”

‘s Middags fietst Laura naar sporthal Vinkhuizen. Dit is een sporthal vol nostalgie voor haar. Als kind leerde ze hier basketballen, bij de Groningse club Celeritas-Donar. Nu heeft ze de mogelijkheid om gedurende de zomermaanden haar basketbalvaardigheden op peil te houden. ‘Het is geweldig dat ik na al die jaren nog steeds zo’n warme band heb met mijn oude club.’ zegt Cornelius, terwijl de driepunters gestaag in het netje vliegen. 

Dan wordt haar training onderbroken. De coach van het jeugdteam, meisjes onder twaalf jaar oud, dat naast Cornelius aan het trainen is, vraagt of ze even wil helpen. Cornelius doet het graag. Ze legt vol enthousiasme en passie de oefeningen uit. De meisjes hangen aan haar lippen en beginnen ijverig met de oefening. “Het is geweldig om de jeugd iets bij te brengen” zegt Cornelius. Ze traint vervolgens met dezelfde concentratie zelf weer verder. 

De zomerstop duurt nooit lang. Begin augustus gaat Laura terug naar Spanje. Komend seizoen speelt ze voor IDK Euskotren in San Sebastian, waar het de bedoeling is dat ze veel gaat spelen. “Dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet. De wedstrijden. Ik hoop volgend seizoen lekker veel te kunnen spelen en belangrijk te zijn voor mijn club.” Doortrainen in de zomer is voor Cornelius goed vol te houden, juist omdat ze haar doelen zo scherp voor ogen heeft: “Uiteindelijk komt het toch vaak neer op het besef dat ik de droom van vele jonge meiden aan het leven ben. Dat besef maakt je echt trots en gelukkig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s