‘De nachtrust is ons meer waard dan de warmte’

Warme zomers zorgen voor stijging airco-verkoop

De airco-verkoop stijgt al een aantal jaar gestaag. Vorige zomer was die stijging 50 procent ten opzichte van 2019. Maar het verbruik van airco’s is hoog en dus stijgt het totale energieverbruik. Gaat dit op de langere termijn een invloed hebben bij het halen van de klimaatdoelen en welke andere opties heeft de consument? 

‘Omdat we onder een ongeïsoleerd, schuin dak slapen en het bij ons boven behoorlijk warm wordt hadden we al een mobiele airco’, vertelt Mia Hooiveld (55). ‘Maar een tijdje terug bood iemand ons een inbouw airco aan en die is vorige week geplaatst.’ Ze is blij met de verkoeling die het nieuwe apparaat levert. En nog een voordeel: ‘het is een stuk minder lawaaierig’.

De afgelopen zomers zijn er regelmatig dagen met extreme temperaturen geweest en hittegolven die dagenlang aanhielden. Het zorgt ervoor dat steeds meer mensen een airconditioner (kortaf: airco) in huis halen. In 2020 is de verkoop van zogeheten split airco’s, dit zijn airco’s die zijn opgedeeld in een buitengedeelte en één of meerdere binnengedeeltes, met de helft gestegen ten opzichte van 2019. Ook in de jaren daarvoor was er een stijging. Maar het is bekend dat airco’s niet al te zuinig zijn. Is deze trend dus niet erg schadelijk voor het milieu?

‘Een airco nemen is eigenlijk gewoon een erg slechte beslissing’, vindt Dick Jager, programmamanager duurzaamheid van Green Office Groningen. ‘Het zijn natuurlijk grote stroomverbruikers. In feite zijn het een soort koelkasten.’ De werking van airco-installaties staat uitgelegd op de site van Daikin, een van de bedrijven die airco’s en warmtepompen levert. De ruimte in je huis wordt gekoeld door het onttrekken van de warmte die je binnen hebt, en de warme lucht wordt via het buitengedeelte van de airco afgevoerd. Naast deze split airco’s zijn er ook mobiele airco’s. Dit zijn losse units die met een slang warme lucht uit een openstaande raam of deur naar buiten blazen. Maar tegelijkertijd dringt via dezelfde opening ook weer warme lucht het huis binnen, wat deze apparaten relatief erg inefficiënt maakt. 

Op Milieu Centraal, een voorlichtingsorganisatie op het gebied van duurzaamheid en milieu, staat de airconditioner dan ook in het lijstje van de grote energieslurpers in het huishouden. De organisatie geeft adviezen om op een meer duurzame wijze het huis koel te houden in de zomer, als alternatief op het aanschaffen van een airco: houd de warmte zoveel mogelijk buiten door ramen en gordijnen te sluiten en zonweringen te gebruiken. Mocht dit niet genoeg zijn, dan is het devies om te kiezen voor een ventilator. Dit apparaat verbruikt maar liefst vijftien keer minder stroom dan een airco. 

‘In de zomer koelen kost veel meer stroom dan in de winter verwarmen’, stelt Jager. Volgens hem is er een betere oplossing: warmte- en koudeopslag (WKO). Hierbij wordt met een warmtepomp op warme dagen koud water uit de bodem gepompt en door het gebouw gevoerd. Dit zorgt voor verkoeling. Naast het vervoeren van bodemwater kan een warmtepomp ook warme lucht uit je huis weg voeren. In onderstaande video wordt de werking van WKO uitgelegd.

De werking van WKO

‘Kijk, als je een airco hebt verbruik je meer energie, dat is logisch’, zegt Zohar Tzur. Hij is projectmanager techniek, veiligheid en milieu van het NVKL, de branchevereniging voor luchtbehandeling en koudetechniek. Maar of dat op grotere schaal ook impact heeft op de klimaatdoelen is volgens hem niet vanzelfsprekend. ‘Als iemand zonnepanelen heeft en hij wekt de energie voor de airco zelf op dan is het natuurlijk een heel ander ander verhaal dan wanneer diegene dat niet doet.’

‘Maar de energie die je zonnepanelen leveren worden dan gelijk weer opgeslokt door je airco’ zegt Jager. ‘Wat ik thuis doe: ik zet mijn wasmachine aan wanneer de zon schijnt. Dan gaat de stroom direct je wasmachine in en komt het niet op je rekening.’ Volgens Jager zorgen airco’s soms voor overbelasting van het elektriciteitsnet. Hij ziet dat er soms extra elektriciteitscentrales bijgeschakeld moeten worden om de extra vraag naar stroom op te vangen.

Tzur: ‘Ik denk dat veel mensen heel bewust bezig zijn met hun energieverbruik en nadenken over bijvoorbeeld het isoleren van hun huis en het uitdoen van lichten als ze niet aan hoeven staan.’ Het komt volgens hem neer op een persoonlijke afweging, want een airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat dat bevorderlijk is voor de gezondheid, het comfort en de productiviteit. ‘Want mensen werken beter, mensen slapen beter… je ziet daarom dat veel mensen, ondanks dat ze waarschijnlijk weten dat een airco meer verbruikt, er toch voor kiezen een airco te kopen.’ 

Jager geeft toe dat het niet in ieder huis mogelijk is om de warmte buiten te houden. ‘Als je nou op de bovenverdieping van een studentenhuis woont onder een plat dak, en de hele dag schijnt de zon op het platte dak waar je onder slaapt… ja, dat is verschrikkelijk warm.’ In zo’n geval ziet hij weinig alternatieven behalve het installeren van een airco en die keuze kan hij begrijpen. ‘Maar het is niet bevorderlijk voor je energierekening en voor de planeet.’

‘Het milieu speelt geen rol voor ons, het is echt eigenbelang.’ Hooiveld is stellig. Ze heeft al zonwering en ventilatoren in huis, maar door haar schuine dak komt de warmte toch gemakkelijk het huis in. En ze ziet steeds meer mensen in haar omgeving ook nadenken over een airco: ‘Haha, ja, doordat je erover vertelt aan anderen gaan zij er ook over nadenken. De nachtrust is ze meer waard dan de warmte.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s