De Wolkenfabriek: met crowdfunding de coronacrisis door

GRONINGEN-De Wolkenfabriek, een van de eerste initiatieven op Suikerunieterrein- organiseert een crowdfundingsactie om het hoofd boven water te houden tijdens de tweede lockdown.

Wie in ‘normale tijden’ de Wolkenfabriek binnenkomt, kijkt zijn ogen uit: industriële zuilen, grote wolkvormige lampen, een houten podium, akoestische volksmuziek -en af en toe een metalband- een grote stalen kachel die de ruimte ‘s winters verwarmt, de benen van een etalagepop die als tafeltje fungeren, Perzische tapijten, een grote open keuken waar elke keer een andere cateraar kookt en natuurlijk de centrale bar, waar de bezoekers met speciaal bier en kopjes thee omheen drommen. 

Maar normale tijden zijn het niet. Net als veel andere horecazaken wordt de Wolkenfabriek hard geraakt door de coronamaatregelen. Tot nu toe bedachten Titia Punt en haar vriend Wildrik voor elke nieuwe maatregel een creatieve oplossing. In mei begonnen ze met ‘Wolk-Abouts’: wandelingen over het Suikerterrein met een knapzak in de hand. In de zomer ging het café korte tijd open met beperkte groepen en in de winter kwam er ‘Wolk aan de Winkel’: ‘een doorloop-expositie van kunst van Groninger makers met lekkere dingen to go.’ 

‘Wolk-about:’ wandelen met een knapzak

Ondanks die creatieve vondsten, zijn ze tegen de nieuwe lockdown niet opgewassen. ‘’Alle inkomsten vallen weg, maar de huur gaat gewoon door,’’ vertelt Punt. Daarom organiseert de Wolkenfabriek een crowdfundingsactie: ‘Houd de Wolkenfabriek op stoom.’ Het doel is om twaalfduizend euro binnen te halen, om de wintermaanden -die anders zo goed lopen- te overbruggen.

De Wolkenfabriek is een stichting, om de ruimte in de leegstaande fabriek levend te houden. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van drankjes gaat naar apparaten en naar het gebouw. Om die reden – de plek levend houden- is de wolkenfabriek ook ontstaan.

Titia Punt deed acht jaar geleden mee aan prijsvraag de ‘Campagne’ die de oude suikerfabriek tot een trekpleister van het Noorden moest maken. Punt wilde een ontmoetingsplek, met ruimte voor nieuwe ideeën, meerdere cateraars -zodat verschillende keukens elkaar konden beïnvloeden- en ruimte voor kunst, muziek en filosofische gesprekken. En ze won. 

Toen de oude Suikerfabriek nog in gebruik was, werd het ook wel eens de Wolkenfabriek genoemd, door de grote, witte stoomwolken die de schoorsteen uitblies. “Dat vond ik zo’n mooie naam. En nu staat het symbool voor nieuwe ideeën en dromen die hier kunnen ontstaan,” zegt Punt. In acht jaar veranderde de gure, verlaten ruimte op de tweede verdieping van de Oude Suikerfabriek in de bijna tijdloze ‘mix tussen huiskamer en restaurant.’ “Dorpsplein, maar dan in de stad, zo noemen we het ook wel eens,” zegt Punt. “Hoe de Wolkenfabriek is, hopelijk kan dat bijdragen aan dat je net weer even een ander idee krijgt over iets. Dat je door grappige dingen in het interieur en de bediening denkt, ‘oh ja, zo kan het ook!'”

De Wolkenfabriek mag in ieder geval tot 2030 blijven. Wil je de Wolkenfabriek ook steunen tijdens de lockdown? Dat kan via deze link: https://www.gofundme.com/f/hou-de-wolkenfabriek-op-stoom?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s