Tsundoku: de kunst van het boeken verzamelen zonder ze te lezen

GRONINGEN – De omzet van boeken steeg in 2020 met 6% volgens het CPNB. Dit komt voornamelijk doordat de online omzet door de quarantaine enorm is toegenomen. Nederlanders zijn dus meer boeken gaan bestellen, maar hoeveel worden daarvan uiteindelijk gelezen?

Een uitpuilende boekenkast of stapels boeken op je nachtkastje, het is een bekend fenomeen. Het kopen van een boek geeft veel mensen een geluksgevoel, maar vaak belandt het op een grote stapel andere ongelezen boeken. In Japan hebben ze hier zelfs een apart woord voor: Tsundoku, dat betekent het verzamelen van boeken die ongelezen blijven. Toch lijken Nederlanders ondanks deze verzamelwoede meer boeken te kopen. 

De omzet van boeken steeg namelijk in 2020 met 6% ten opzichte van 2019. Dit presenteerde het CPNB afgelopen week in de Top 100 bestverkochte boeken van 2020. Deze toename komt doordat er een stijging was in de online omzet, aangezien meer mensen boeken bestelden tijdens quarantaine.

Uit onderzoek van Leesmonitor blijkt dat Nederlanders niet alle boeken lezen die ze kopen. Gemiddeld zeggen kopers dat ze bijna 30% van de boeken ongelezen laten. Dit herkent boekverkoopster Ingrid Sibum (34) uit Groningen. Sibum koopt ongeveer 10 boeken per maand, maar uiteindelijk leest ze minder dan de helft. “Ik ben een echte impuls koper. Omdat ik in de boekhandel werk zie ik alle nieuwe titels binnenkomen en dan moet ik het hebben. Ik word enthousiast van een nieuw boek. En dat enthousiaste gevoel wordt steeds versterkt bij het kopen van de nieuwste boeken.”

Ook al staan er veel ongelezen boeken op de plank, Sibum leest alsnog veel. Het doel is om jaarlijks elke week een boek te lezen. Samen met haar boekenclub bespreekt ze verschillende titels en ze heeft ook een Instagram account, daar bespreekt ze Engelse Literatuur.

Nederlandse Taal en Cultuur studente Daantje Samwel (22) is ook een boekenliefhebber.

Middelbare scholier Ellemijn Bouma (15) herkent het gevoel van Tsundoku niet. “Ik koop zelf nooit boeken. Mocht ik wel een keer iets willen lezen dan vraag ik iemand uit m’n omgeving of ik leen bij de bieb.” Ze vindt het zonde om geld te spenderen aan een boek dat ze maar een keer leest terwijl ze die ook kan lenen. “Ik geef dan liever geld uit aan LP’s voor m’n platenspeler, die gebruikt ik tenminste vaker.”

Boekenfanaat Esmee Eenkhoorn (23) koopt elke week drie boeken. “Maar daar lees ik telkens maar één van.” De andere boeken komen in de kast terecht voor later. Eenkoorn wordt vooral enthousiast van boeken wanneer ze veel besproken zijn of wanneer het verhaal haar aanspreekt. Maar het moet ook mooi staan in de kast. “Ik wil alle series die ik lees in dezelfde uitgave in de kast hebben staan. Als ik één van de Harry Potter boeken in een andere uitvoering heb, moeten de andere delen opnieuw gekocht worden.” Ze stelt dat het bovendien in quarantaine thuis een stuk aangenamer is als je omringd wordt door interessante boeken.

Auteurs: Annerieke Bouma & Myrthe Bulder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s