Trouwen tijdens de coronacrisis: in 2021 gaat het echt gebeuren

In november 2018 vraagt je vriend je ten huwelijk tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Met vol enthousiasme plan je de bruiloft. De datum is geprikt, de locatie is geregeld en zij regelen ook de taart. Dat gaat makkelijk. De uitnodigingen voor 125 gasten zijn de deur uit, inclusief naar familie in Canada. Ook wordt er een website gemaakt met meer informatie voor de gasten. De afspraken met de trouwambtenaar, visagist, kapper, bloemist en de DJ staan vast. Er is ‘ja’ gezegd tegen een trouwjurk en de ringen zijn uitgezocht. Over iets minder dan twee maanden staat de bruiloft gepland, op 28 augustus 2020. En dan hak je de knoop door. De bruiloft gaat niet door.

“Het graveren van de juiste datum in de ringen ging bijna fout”

Carla van Zeijl

Dat is het verhaal van Carla van Zeijl (28) en haar vriend Jeffrey de Ruiter (31) uit Leeuwarden. COVID-19 is de boosdoener, zoals bij zoveel evenementen en samenkomsten. Ze besluiten hun bruiloft uit te stellen. In eerste instantie wil Carla de bruiloft door laten gaan, dan maar volgens de richtlijnen met 30 gasten. Later in het jaar is het vast wel mogelijk om nog een groot feest te vieren. Haar vriend wil graag een complete bruiloft met alle gasten en een groot feest, want daar doe je het toch een beetje voor? Ze praten veel, twijfelen en zoeken naar een plan B. Het zorgt voor stress en onenigheid. Toch besluiten ze samen om de datum te verschuiven. Coronamaatregelen of niet, ze gaan trouwen tijdens het Pinksterweekend, op 22 mei 2021. “We hebben een aantal familieleden op leeftijd, waardoor we de grote dag niet al te lang willen uitstellen. Ook hopen we dat de ceremonie buiten plaats kan vinden als het mooi weer is.” Of de familie uit Canada overvliegt is nog onzeker, net als hoe de dag eruit ziet. “Gelukkig konden alle afspraken worden verzet naar de nieuwe trouwdatum, dus dat was snel geregeld.” De trouwjurk wordt wel aangepast en ook de datum die in de ring zou worden gegraveerd wordt gewijzigd, “dat schoot er bijna bij in”, zegt Carla. 

Minder huwelijken

Veel trouwerijen werden afgezegd, niet alleen vanwege de coronamaatregelen, maar ook vanwege andere omstandigheden. Het ene stel krijgt een kind, een ander stel heeft door de pandemie geen geld meer voor de bruiloft of een relatie wordt verbroken, meldt het AD vandaag. In 2020 trouwden er toch nog 47.064 stellen, waarvan er 6500 bruiloften plaatsvonden in augustus, blijkt uit onderzoek van het CBS. In 2018 en 2019 vonden er gemiddeld 64.000 bruiloften plaats.

“Als het nu maar doorgaat, dan heb ik er wel vrede mee”

Ilona Kenter

Voor Ilona Kenter (25) en Bas Besseling (29) uit het Noord-Hollandse Wognum stond de trouwdatum een dag later gepland, op 29 augustus 2020. Ze werd ten huwelijk gevraagd op haar verjaardag in april, meer dan een jaar leefden ze er naar toe. Maar ook zij hakten de knoop door in juli. “Dat gebeurde vrij snel, we hadden er geen twijfels over. Het is een dure dag, daar gaan we niet in schipperen, dus we willen het gewoon zo vieren als hoe wij het in gedachten hebben”. De bruiloft is precies een jaar opgeschoven. De planning werd omgegooid, en ook bij hen werden alle afspraken een jaar verzet. Achteraf is Ilona blij dat de datum is gewijzigd: “het regende die dag erg veel en nu hebben we een tweede kans”.

Ze heeft er vertrouwen in dat de maatregelen in augustus soepeler zijn of dat de ouderen al zijn ingeënt, waardoor ze het kunnen vieren zoals ze in gedachten hebben. “En anders is het jammer, maar we stellen het niet nog een jaar uit.” Ook heeft ze weer iets om naar uit te kijken. “Straks kunnen we alle leuke dingen weer oppakken, zoals taart proeven en een pak regelen voor mijn vriend, die had hij gelukkig nog niet”, zegt Ilona. “Als het nu allemaal maar wel doorgaat, in welke vorm dan ook, dan heb ik er deze keer al snel vrede mee.” Strenge maatregelen of niet, beide stellen gaan dit jaar trouwen.

Bas Besseling & Ilona Kenter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s