Studenten wringen zich in bochten tijdens online bieryoga

GRONINGEN – Het is woensdagavond en een groep studenten zit klaar voor hun beeldscherm. De een heeft zich net in een strakke sportbroek gehesen. De ander draagt een wollen trui en een spijkerbroek. Ze doen mee aan een online bieryoga sessie, oftewel jezelf in de meest moeilijke bochten wringen onder het genot van een goudgele pretcilinder.

De sessie wordt georganiseerd door Studievereniging Siduri, de studievereniging voor Midden-Oostenstudies in Groningen. De kleine vereniging organiseert ondanks de coronacrisis maandelijks ongeveer vijf activiteiten voor haar leden, online welteverstaan. Toch is het een lastige periode voor studieverenigingen. Dat beaamt ook Eva Spek, voorzitter van Siduri. “De crisis maakt het lastig om studenten, met name eerstejaars, aan je te binden.” Vanavond zijn er tien leden aanwezig, maar de opkomst wisselt enorm laat Spek weten. “Het is moeilijk om er een pijl op te trekken waar dat aan ligt.”

Spek is enorm blij dat de vereniging nog altijd leden heeft die zich fanatiek inzetten tijdens de crisis. “Hetgene waar een vereniging normaal op gericht is, het samenkomen, is nu niet mogelijk,” zegt Spek. “Bij ons als bestuur is de motivatie op sommige momenten ver te zoeken, maar hoe hard commissies werken om activiteiten te organiseren is echt ongelofelijk. Het is echt top dat de activiteitencommissie nu zoiets als een online bieryoga sessie organiseert.”

Voor de start van de bieryoga sessie is het nog wat onrustig en de techniek hapert wat. “Hoeveel ruimte heb ik hiervoor nodig?” vraagt een van de deelnemers. In zijn kleine studentenkamer is amper ruimte voor een bed. ‘Kon iemand maar m’n biertje openmaken. Het lukt niet!” roept een ander.

Eenmaal begonnen wordt het langzaam rustiger met hier en daar nog wat gegiechel. Op een enkeling na die nog snel een bord pasta naar binnen werkt, volgen de studenten netjes de aanwijzingen van de instructrice. Sommige studenten weten zich soepel in de Neerwaartse Hond positie te wurmen en gooien tegelijkertijd een slok bier achterover. Anderen hebben moeite om te blijven staan.

Vijfdejaars Siduri-lid Stefan Hageman is blij dat er activiteiten zoals een bieryoga sessie worden georganiseerd. “Dit soort activiteiten zijn toch wat laagdrempeliger dan de online borrels die vaak worden georganiseerd,” zegt Hageman. “In een online borrel kun je niet één op één met iemand spreken. Dat kan moeilijk zijn voor mensen die moeite hebben met sociale interacties. Het kan voor hen lastig zijn om mee te doen aan het gesprek tijdens een online borrel. Die drempel is er niet bij een yoga sessie.”

“Ik snap heel goed dat het nu niet kan, maar online kan nooit offline vervangen. Het voegt zoveel toe om mensen in het echt te zien,” zegt Hageman. Ook Spek hoopt dat fysieke activiteiten snel weer mogelijk zijn. “Het is niet goed voor de nieuwe aanwas. Het is vooral lastig om eerstejaars studenten actief te krijgen bij de vereniging. Zij wonen door de crisis vaak niet eens in Groningen en zijn daardoor niet gericht op vrienden maken. Ook raken sommige vaste leden de binding met de vereniging een beetje kwijt.” Dit is iets waar volgens Spek veel studieverenigingen momenteel mee te maken hebben.

Na afloop van de yoga sessie is het stil. Totdat iemand oppert om vaker samen een yogalesje te volgen gevolgd door een discussie over wanneer dat gaat plaatsvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s