‘Ook in een lockdown werken we hier met hoofd, handen en hart’

GRONINGEN – Evelien Kuipers (24) is juf van groep 4. Als in maart de lockdown afgekondigd wordt, verandert haar werk drastisch. De Vrije School in Zwolle (locatie Michaëlschool) werd, zoals iedere andere school, overdonderd door de eerste lockdown. Halsoverkop werden er pakketjes met lesstof gemaakt om mee te geven aan de kinderen. Evelien vertelt over de eerste en tweede lockdown. 

Op 17 Maart is het de laatste dag dat Evelien de kinderen nog fysiek op school ziet. De school besluit om manieren te bedenken waarmee er contact gelegd kan worden met de leerlingen. Evelien maakt vanaf 18 maart elke dag een ’’filmpje van de dag’’. ‘De kinderen kregen in de lockdown een weektaak, om hun werkjes overzichtelijk te houden. Zo’n filmpje geeft dan structuur. Het is ook heel belangrijk voor onze school dat de kinderen creatief bezig blijven.’ zegt Evelien. 

Onderwijs met hoofd, handen en hart. Alles wat Evelien vertelt, sluit aan bij de visie van de Vrije School. ‘We werken hier met periodes. Dan gaan we zo’n drie weken bezig met een bepaald onderwerp. Zo kan er bijvoorbeeld een specifiek reken- of taaldoel zijn, maar ook wat meer abstracte onderwerpen als tijd en klimaat.’ Evelien vindt het belangrijk om enthousiasme over te brengen in haar filmpjes. ‘Bij alles wat we doen, staat onze visie: werken met hoofd, handen en hart centraal. Ook in een lockdown.’ Er wordt bijvoorbeeld geleerd over taal door je naam te maken met producten uit de natuur, zoals in het filmpje hieronder. 

Evelien komt terug op het raadsel van gisteren en legt uit wat vandaag van de kinderen verwacht wordt.

Monique Dijks, onderwijskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van instructievideo’s op basisscholen. Volgens haar onderzoek hebben deze instructievideo’s een aantal specifieke voordelen. ‘Leerlingen hoeven minder mentale inspanning te leveren om de uitleg te snappen. Verder geven deze video’s de mogelijkheid om de leerstof in hun eigen tempo te doorlopen.’ aldus Dijks. Ook kan een instructievideo meer actieve werkvormen stimuleren, doordat er meer tijd over is in de les. 

Het kan op de Vrije School niet actief genoeg. Toch ziet Evelien ook wel wat nadelen van alleen het gebruiken van instructievideo’s. ‘Het is gewoon heel jammer dat het eenzijdig is. Natuurlijk doe ik af en toe wel alsof ik de kinderen hoor en laat ik bijvoorbeeld stiltes vallen waarin ze iets kunnen zeggen of doen, maar er mist echt interactie.’

Dus gooide Evelien het tijdens de tweede lockdown half december over een andere boeg. Ze ging online lesgeven. ‘Al snel had ik vrij goed door welke mogelijkheden er waren met de technologie. Als jonge juf heb ik mijn collega’s ook nog een beetje geholpen daarmee. Was ik ineens techhulpjuf!’ lacht Evelien. 

Wel vindt Evelien dat sommige onderwerpen wat moeilijker over te brengen zijn zonder fysiek contact. Met name met nieuwe rekenstof blijkt het lastig om de uitleg via het scherm te doen. ‘Over het algemeen lukt het wel. Maar ik mis het echt dat ik niet even naast een kind kan staan en het kind kan helpen.’

Andere onderdelen van het onderwijsprogramma kunnen eigenlijk heel goed online. ‘Vandaag vertelde ik een fabel over de vos en de raaf. Daarna las ik dit gedichtje voor om vervolgens de hoofdletter R te leren schrijven. Ook over de webcam luisteren de kinderen graag naar verhalen.’ zegt Evelien. 

Evelien hoopt dat ze de kinderen snel weer mag zien. Na vier weken is het voor haar wel genoeg geweest. Maar voor nu gaat ze nog even door met het online lesgeven. Ze tekent met de leerlingen, gaat via de webcam samen liedjes zingen en zorgt ook dat de kinderen voldoende beweging krijgen. ‘Ik gaf de leerlingen allemaal een stuk stoepkrijt mee, dan kunnen ze thuis een hinkelpad maken met de tafel van twee.’ Het belangrijkste in deze tijd is een positieve insteek. Daarover zegt Evelien: ‘Voor alles wat je niet kan, vind je wel weer iets wat je wel kan’. Onderwijs met hoofd, handen en vooral hart dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s