Ondernemers in de Gelkingestraat

GRONINGEN, 28-01-2021

Door: Michiel Rusch

De Gelkingestraat is één van de zijstraten van het ziel van Groningen: de Grote Markt. Ik, Michiel Rusch, woon al twee jaar in de Gelkingestraat. Vanuit mijn raam kan ik de Martinitoren niet alleen horen luiden: ik kan hem horen tikken. Gevolg van deze centrale woonplek is dat vele mensen in mijn straat geen “normale buren” zijn, maar ondernemers.

Bij mijn buren hoef ik niet aan te kloppen voor een pak suiker of een schroevendraaier: rechts van mij zit een zogenaamde shisha lounge, een plek waar jongeren een waterpijp kunnen roken. Links van mij zit een klerenmaker. Maar de Gelkingestraat heeft nog veel meer kleine ondernemingen: van de silent disco tot de gezondheidswinkel en van de goudspecialist tot de klerenmaker. Vandaag ga ik op avontuur en bezoek ik ondernemers in mijn eigen straat: hoe overleven zij de coronacrisus?

Buurvrouw Chen: de kledingmaker

De klerenmaker, met rechts ernaast mijn voordeur.

Wat gek eigenlijk: ik wist de naam van mijn buurvrouw niet eens. Ze doet me altijd denken aan mijn Spaanse oma, omdat ze gebrekkig Nederlands spreekt en heel lief is. Ik heb wel eens wat kleding laten maken bij haar winkel , maar nu ga ik langs om haar te interviewen. Ze kijkt me met grote, bange ogen aan als ik binnenkom met mijn koptelefoon en microfoon. “Nee, ik weet dat allemaal niet!”. Volgens mij denkt ze dat ik een quiz ga afnemen. Ik maak een kort praatje met haar en kom erachter dat ze Junia heet. Haar zoon is in 2020 afgestudeerd in econometrie. “Mag ik alsjeblieft iets opnemen? “, vraag ik haar even later. “Je kan echt niets fout zeggen, het gaat over hoe je de coronacrisis overleeft met je winkel”. Het mag van mevrouw Chen.

Luister hier naar mijn gesprek met de buurvrouw. Mevrouw Chen is klerenmaker.

Helaas zijn mijn andere buren, de shisha lounge, niet aanwezig. Dit geldt ook voor de café’s en feestgelegenheden in de straat: de silent disco tegenover mij, stamkroeg Gelkinge 9 en feesttent de Kokomo zijn allen gesloten. Een deur verderop zie ik, zoals altijd, volop drukte en harde werkers.

De Betere Tijden

Alsof de naam is aangepast op de hoop en wanhoop die de coronacrisis bij andere mensen oproept. In de twee jaar dat ik in de Gelkingestraat woon, heb ik één keer gegeten in restaurant De Betere Tijden. Het is bij één keer gebleven, omdat uit eten voor mij betekent dat je eigen bestek niet aan de andere kant van de muur ligt. Sinds de restaurants met de beperkingen te maken hebben zie ik hoe hard ze werken bij De Betere Tijden. De ene keer lijkt het net een bouwplaats, de andere keer zijn ze bezig met het samenstellen van maaltijden voor thuiszittende klanten. Ook nu zijn ze weer druk bezig. Buurvrouw en werknemer Nikki heeft héél even de tijd: ik spreek haar over de Betere Tijden in mindere tijden.

Nikki over restaurant De Betere Tijden

Makelaar Maxx

Makelaar Maxx is de buurman van De Betere Tijden. Met de werknemers van Makelaar Maxx heb ik eigenlijk nooit contact, al zie ik ze wel eens een sigaretje roken op de stoep. Mijn vriendin zegt dat ze altijd vriendelijk zwaaien als ze langskomt, maar zo’n relatie heb ik in twee jaar niet kunnen opbouwen. Toch loop ik binnen en spreek ik met Björn over de situatie van makelaar Maxx tijdens de coronacrisis.

Björn over Makelaar Maxx

De Gezondheidswinkel

Vanochtend wilde ik naar de supermarkt, maar na vijftig meter fietsen kwam ik er achter dat ik mijn mondkapje vergeten was. Mijn luiheid en de korte afstand naar de gezondheidswinkel in mijn straat zorgde ervoor dat ik er een mondkapje kocht. Ik vroeg werknemer Erna gelijk hoe het gaat tijdens de coronacrisus.

Erna over de gezondheidswinkel

De goudspecialist

De eigenaar van de Goudspecialist is de meest markante figuur uit de Gelkingestraat. Johan lijkt werkelijk iedereen te kennen, maar dat komt vooral omdat hij met iedereen die langskomt een praatje maakt. Normaal vraag ik hem naar zijn zoontje die bij FC Groningen keept, Nu praten we, terwijl Johan buiten een sigaretje rookt, over zijn onderneming in tijden van de coronacrisis.

Eigenaar Johan over de Goudspecialist

De Gelkingestraat is rustiger dan ooit. De ondernemers die ik vandaag heb gesproken klagen weinig en werken veel. Voor hen is het, ondanks de positieve woorden, te hopen dat ze snel weer klanten kunnen ontvangen. Eigenaren van café’s en uitgaansgelegenheden, die ik niet heb kunnen spreken, worden zo mogelijk nog harder geraakt dan de andere ondernemers. Het is in ieder geval hopen op De Betere Tijden, ook in de Gelkingestraat.

De Gelkingestraat is rustiger dan ooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s