Internationale studenten stuiten op onbegrip tijdens bestuursjaar

Groningen – Een bestuursjaar doen is in studentenstad Groningen de normaalste zaak van de wereld. Vrijwel iedere student kent iemand die een bestuursjaar doet of heeft hier zelf ervaring mee. Voor internationale studenten is dat echter anders. Zij lopen tegen veel onbegrip en soms ook onwil aan. Jessica Garley (22) en Kondwani Mkorongo (22) vertellen over hun ervaring als internationale student in een studentenbestuur.

“Ik denk dat mijn moeder nog steeds niet snapt wat ik doe,” lacht Garley. De Canadese studente heeft inmiddels bijna twee bestuursjaren achter de rug. Tijdens haar eerste bestuursjaar was ze voorzitter van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB-Groningen). Op dit moment is ze voorzitter van Letteren Vooruit, een studentenpartij in de Universiteitsraad.

Kondwani Mkorongo (22) herkent Garleys verhaal. De studente uit Zimbabwe is naast haar studie Economics and Business Economics voorzitter van het bestuur van Studenten Organisatie Groningen (SOG), een van de studentenpartijen in de Universiteitsraad. Ze vertelt dat veel van haar vrienden in Groningen zelf ook een bestuursjaar hebben gedaan. Ze reageren enthousiast wanneer Mkorongo aankondigt ook een bestuursjaar te gaan doen. Haar familie reageert anders. ‘Voor mijn familie is het voornamelijk verwarrend, ze begrijpen nog steeds niet wat ik aan het doen ben.’ Ondanks meerdere pogingen het uit te leggen, ziet haar familie niet in waarom Mkorongo het zo belangrijk vindt om een bestuursjaar te doen. ‘Ik begrijp niet waarom je dit moet doen tijdens je studie,’ noemt Mkorongo als voorbeeld van een van de vragen die ze vaak krijgt. Ze denkt niet dat haar familie haar bestuursjaar serieus neemt.

‘Ik begrijp niet waarom je dit moet doen tijdens je studie’

Garley geeft aan dat het vooral lastig is om te rechtvaardigen waarom je een extra jaar in Groningen blijft om een bestuursjaar te doen. ‘Ik hoefde geen toestemming te vragen aan mijn moeder, maar je wilt wel uitleg geven aan je familie waarom je een extra jaar gaat doen over je studie.’ Dat maakte het onbegrip lastig voor haar, al begrijpt ze het wel. ‘Het is een erg Nederlands concept.’

Behalve het onbegrip thuis is er nog een taalbarière waar internationale studenten mee te maken krijgen. Garley spreekt inmiddels haast vloeiend Nederlands, mede door een uitwisselingtraject in Nederland toen ze nog op het voorgezet onderwijs in Canada zat. Dit maakt het voor haar makkelijker om namens haar partij in de faculteitsraad te zitten, waar de voertaal Nederlands is. Dat is echter niet voor alle internationale studenten het geval.

Om internationale studenten de mogelijkheid te geven deel te nemen aan de vergaderingen, is er een live vertaler, die in een gedeeld document vertaalt wat er iedereen zegt. Hierdoor loopt de informatie soms wat achter. Garley zelf heeft de live-vertaling alleen nodig wanneer er financiële documenten besproken worden. “Dat zorgt dan wel voor veel druk, want ik kan dan niet zo makkelijk meepraten.”

Het is een dilemma waar de faculteitsraad niet helemaal uit komt volgens haar. ‘Het is natuurlijk een Nederlandse universiteit.’ Toch vindt ze dat er meer aandacht voor een inclusievere omgeving moet komen ‘Sommige mensen reageren alleen in het Nederlands in de faculteitsraad. Terwijl ik of iemand anders de vraag in het Engels gesteld heb.’ Volgens haar levert dat een barière op omdat er eigenlijk om de internationale student heen gepraat wordt. ‘Er wordt veel focus gelegd op de Nederlandse taalcursusen, maar je kunt niet van alle internationale studenten verwachten dat ze vloeiend Nederlands spreken.’ zegt ze.

‘Je kunt niet van alle internationale studenten verwachten dat ze vloeiend Nederlands spreken’

Mkorongo is het Nederlands bijvoorbeeld wat minder machtig dan Garley. Dit zorgt af en toe voor problemen, waardoor ze sommige taken door haar Nederlandse medebestuurders laat uitvoeren. ‘Een formulier invullen bijvoorbeeld, of reageren op iemand die alleen in het Nederlands wil corresponderen.’

Ondanks de belemmeringen en het onbegrip raden Garley en Mkorongo buitenlandse studenten wel aan om een bestuursjaar te doen. ‘Als student ben je op een punt in je leven waarop er zoveel kansen op je afkomen. In een bestuursjaar krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen.’ volgens Mkorongo. ‘Je leeft echt in een bubbel als je studeert,’ zegt Garley ‘maar door een bestuursjaar te doen ontmoet je veel meer mensen die niet je bubbel zitten.’

Garley raadt studenten wel aan goed uit te zoeken wat ze moeten regelen, voornamelijk voor studenten die net als zij van buiten de Europese Unie komen. “Het studentenvisum dat wij hebben is voor drie jaar, dus als je je studie met een jaar uitstelt, zul je misschien je studentenvisum moeten verlengen.”

‘Door een bestuursjaar te doen, ontmoet je veel meer mensen die niet in je bubbel zitten.’

Zelf loopt ze tegen een ander probleem aan in haar eerste bestuursjaar, als ze plotseling een alarmerende mail krijgt. “Voor een studentenvisum als niet-Europees student moet je 30 ECTS (studiepunten) halen, tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden. Een bestuursjaar is daar een voorbeeld van, maar niemand vertelt je dat.”

In de email staat dat ze haar studentenvisum gaat verliezen, als ze geen reden kan geven om minder studiepunten te behalen. “Het onderwerp van de mail stelde in hoofdletters dat ik mijn studievisum zou verliezen,” zegt Garley. “Dat zorgt voor veel stress, want als je je visum kwijt raakt, kan dat voor erg negatieve gevolgen zorgen voor toekomstige visa in de Europese Unie.” Het was zenuwslopend, zegt ze. Uiteindelijk hoefde ze slechts online een formulier in te vullen. Mkorongo heeft de mails ook ontvangen, maar was minder onder de indruk ‘Ik heb ze gewoon genegeerd’ lacht ze.

Over

Jessica Garley (1998) is een Canadese studente. Sinds mei 2020 is ze voorzitter van studentenfractie Letteren Vooruit.

In 2019-2020 was ze voorzitter van de studentenvereniging SIB-Groningen.

Garley studeert Minorities- and multilingualism aan de Rijksunversiteit Groningen.


© Hidde Luchtenbelt

Kondwani Mkorongo (1998) is sinds mei 2020 voorzitter van het bestuur van Studenten Organisatie Groningen (SOG).

Naast haar parttime bestuursfunctie als voorzitter studeert ze Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Mkorongo heeft de Zimbabwaanse nationaliteit

© Christopher de Bruin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s