Het beste uit jezelf halen

LEEUWARDEN Een eigen onderneming beginnen in de huidige coronatijd is in veel branches momenteel onzeker. Op 4 januari begon Lara de Vries uit Leeuwarden ‘Samen de Praktijk’ waar behandelingen worden gegeven door middel van hypnose. Inmiddels heeft ze veel aanvragen voor behandelingen binnengekregen.

Lara de Vries

Hypnotherapie is een relatief laagdrempelige manier van behandelen van allerlei klachten waar mensen tegen aanlopen. “Met name doordat het tegen veel problemen kan worden ingezet wint het aan populariteit. Daarbij komt dat het een prettige manier is om dingen te verwerken. In principe is de insteek bij de hypnotherapieën om maximaal drie keer in behandeling te gaan.“

Hypnose geeft je de mogelijkheid om je bewuste denken los te laten en in contact te komen met je onderbewustzijn. “Het is als dagdromen; je bent in een diepe staat van ontspanning en hebt naar binnen-gerichte aandacht. Tegelijkertijd houd je de controle over je eigen doen en laten en leer je meer controle te krijgen over je eigen gedachten en gevoelens. Je kan hypnose vergelijken met het kijken van een mooie film waarbij de omgeving even wegvalt. Het is momenteel een van de snelst groeiende vormen van psychotherapie.”

Omdat potentiele cliënten soms onbekend zijn met hypnose krijgt ze wel eens vragen als “ga ik straks gekke dingen doen zoals in films?” “dat gaat zeker niet gebeuren” zegt De Vries, “het is een hulpmiddel bij het opruimen van blokkades en angsten.”

Zijn coronamaatregelen een reden om in therapie te gaan?

“Bij veel mensen zijn sociale contacten wegevallen de laatste maanden en kunnen feestjes niet meer doorgaan. Mensen zijn veel meer op zichzelf aangewezen.” Met name in vergelijking met de zomer hadden mensen meer bewegingsvrijheid. Afspreken op een zonnig terrasje behoorde nog tot de mogelijkheden. “Mensen zijn over het algemeen ook vrolijker in de zomer” vult De Vries aan. De huidige coronamaatregelen zijn voor veel mensen geen reden om in therapie te gaan maar doen wel een schepje bovenop bestaande klachten of problemen. “Enkele cliënten die ik in de zomer heb behandeld en in het najaar terug zijn gekomen geven aan het moeilijker te hebben met alle coronaregels.”

“De mooie dingen uitvergroten”

“Vaak zijn mensen zich minder bewust van de mooie dingen die er nog wel zijn. Er wordt dan gefocust op alles wat er niet kan, terwijl ik dieper probeer in te gaan op wat er allemaal wel kan en wat ze allemaal wel hebben in het leven. Dan gaan we dat uitvergroten.” Een stukje gaan lopen of een vriend(in) opbellen lijkt niet veel voor te stellen maar kan veel doen. “Soms hebben mensen hier helemaal geen zin in. Hypnotherapie daagt de mensen uit om dat juist wel te gaan doen.”

Angst voor negatieve ervaringen

Vaak hebben mensen het gevoel dat ze een last zijn voor anderen” vervolgt De Vries. “Mensen zijn bang dat anderen het vervelend vinden om contact te zoeken. ‘Misschien vindt diegene het toch niet zo leuk’ is een angst die soms voorkomt. Tijdens de behandeling probeer ik duidelijk te maken dat mensen geen last zijn voor anderen.”

Andersom geldt uiteraard vaak hetzelfde; degene die opgebeld of benaderd wordt krijgt vaak ook een moment van blijdschap, vooral omdat er tijd en aandacht aan diegene wordt besteed. In de wintermaanden wanneer mensen meer binnen zitten is dit belangrijk. “je laat zien dat je om iemand geeft als je contact met iemand opneemt.” Het kan natuurlijk voorkomen dat de persoon aan de andere kant onverwacht of misschien onaardig reageert. Ik laat de persoon zichzelf dan afvragen ‘waarom ben ik bij deze persoon als deze mij alleen maar vervelende gevoelens geeft en negeert?’”

“Wanneer mensen een bepaalde drempel hebben overwonnen kan dat mooie resultaten opleveren” zegt De Vries. “Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn huidige baan opzegt en werk heeft gevonden waar diegene energie van krijgt.”

Dat hypnotherapie populair is, blijkt onder andere uit de vele aanvragen die ze krijgt. “Ik ben nieuw in het vak, maar cliënten vertellen hun ervaringen vaak door aan andere mensen.”

Ook aan de huidige coronamaatregelen kan een positieve twist gegeven worden. Het beginnen van een nieuwe hobby is een voorbeeld. “Je kan eigenlijk heel veel dingen zelf ondernemen die je normaal niet zou doen, omdat je daar nu de tijd voor hebt.” Het doen van spelletjes met het gezin is een van die dingen; iets wat de laatste maanden steeds populairder is geworden.

Een van de liedjes die tijdens de hypnose worden gebruikt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s