Drukte in het Noorderplantsoen

Mensen flaneren er op los in het Noorderplantsoen. Ze vullen hun pauzes met wandelingetjes door het park. Hierdoor is de drukte er enorm toegenomen en lijkt er van een pandemie geen sprake.

Door Sisi van Halsema & Moniek Smit

GRONINGEN – Wie op een zonnige dag door het Groningse Noorderplantsoen loopt, kan er niet omheen: de lange rij voor de deur van Zondag, het restaurant in het hart van het park. Ook op de andere paden en weggetjes langs de bomen krioelt het van de mensen. Stelletjes lopen er hand in hand, studenten met een kartonnetje koffie en wandelaars met hun trouwe viervoeter. Corona lijkt ver weg. 

Svende Reeskamp, die sinds november 2015 samen met haar vriend Hans eigenaar is van Zondag, maakt zich niet zo’n zorgen over de drukte rond haar bedrijf. “Mensen houden keurig afstand. En er zit enorm tempo in die rij.’’ Toch moet ze dagelijks bezoekers wegsturen, omdat die blijven hangen. “Bejaarden die bijvoorbeeld zeggen dat ze net geopereerd zijn en gewoon even moeten zitten. Dan moet je opeens heel raar hard zijn. Ik heb weleens politie op de stoep gehad, omdat mensen niet snel genoeg weggaan als ze hun bestelling hebben. ”

Restaurant Zondag ligt in het hart van het Noorderplantsoen. De afhaalservice van koffie, glühwein en gebakjes loopt als een trein. Door de centrale ligging van het paviljoen, is het als wandelaar niet te missen.

“Het gaat eigenlijk wel goed met ons, juist door die drukte in het park,” zegt Reeskamp. “Mensen gaan de natuur in en willen koffie. Dat zou je zelf niet anders doen.’’ Desondanks is het restaurant er op financieel gebied niet op vooruitgegaan, want evenementen die doorgaans veel bezoekers trekken voor het café, zoals festival Noorderzon, konden door de coronapandemie niet doorgaan.

“Het blijft een lastige situatie. Als de boel weer opengaat, wordt het ramvol en knetterdruk,’’ zegt Reeskamp. “En dan heb je nog alle regelgeving eromheen en een half team dat als een hert in de koplampen tegen de nieuwe situatie aankijkt. Daar heeft natuurlijk alle horeca mee te maken.’’ 

Gedurende de hele crisis is Zondag open gebleven, behalve een paar dagen tijdens de eerste Lockdown. “Toen hebben we gauw wat geïmproviseerd. Dus bij de invoering van de nieuwe Lockdown, wisten we al hoe het moest.’’ Ze hebben flink geïnvesteerd in nieuwe apparaten om alles soepel te laten verlopen. Want, ‘’zoveel chocomel, dat trok onze machine gewoon niet,’’ lacht Reeskamp. 

Restaurant Zondag in het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is niet altijd het toevluchtsoord van wandelaars geweest. Ooit had het park een militaire functie. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd Groningen omringd door wallen, bastions en grachten. In de eeuwen daarna groeide het aantal bewoners in de door wallen omsingelde stad. Hierop volgde de Vestingwet die gemeentes in heel Nederland, en dus ook in Groningen, deed besluiten om de wallen te verwijderen. Dit creëerde ruimte voor nieuwe bestemmingen, waaronder een plantsoen. De aanleg van het eerste deel van het plantsoen begon in 1879.

Begin jaren negentig werd het park minder gebruikt en ook minder goed onderhouden. De gemeente besloot hierdoor de parken in de stad een thema te geven. Het Noorderplantsoen werd verbonden aan het culturele leven van de stad. Zo werd in 1991 voor het eerst het culturele festival Noorderzon georganiseerd. Drie jaar later, In 1994, werd na een referendum besloten het Noorderplantsoen af te sluiten voor auto’s, iets waar in 1955 al over werd gesproken. 

Klik hier voor een tijdlijn van de geschiedenis van het Noorderplantsoen

In de jaren voorafgaand aan de corona-uitbraak nam de drukte in het park ook al toe. Dat wordt vaak gewijd aan het afsluiten van de doorgaande weg door het Noorderplantsoen. Stadshistoricus Beno Hofman kan dit niet beamen: ‘’Het kan wel meespelen, maar ik denk dat het vooral samenhangt met de grote toestroom van studenten naar de stad. Het hoort een beetje bij cultuurverandering, denk ik. Studenten vinden het leuk om naar buiten te gaan als het mooi weer wordt. In de jaren negentig werd niet zo in het gras gelegen als nu.”

“Het plantsoen is een groene long in de stad,’’ zegt Hofman. “Het is heerlijk om zo dichtbij zo veel groen te hebben, en de waardering daarvoor en het gebruik ervan zijn inderdaad enorm toegenomen. Dat was al gaande. Maar nu, tijdens de coronacrisis, is het helemaal extreem druk. Mensen hebben niet veel te doen en als je gaat lopen kom je al snel uit op het Noorderplantsoen.’’ Als Hofman wordt gevraagd wat hij vindt van de extreme drukte zegt hij: “Ja, wat moet ik daar nou van vinden. Zo’n park is er om gebruikt te worden.” 

Dat de toenemende drukte in het plantsoen te maken heeft met het groeiende aantal studenten in de stad lijkt aannemelijk. Veel van de mensen die we op een druilerige dinsdag treffen in het plantsoen geven aan student te zijn. Ze maken een wandelingetje als afwisseling op de online colleges, zoom-afspraken en virtuele tentamens.  Voor anderen is het een mooie afleiding van hun werk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s