Wantrouwen jegens WhatsApp zorgt voor een overstap

Begin dit jaar vertelt WhatsApp aan zijn gebruikers dat het data gaat delen met Facebook. Ondanks dat datadeling in Europa verboden is en dat deze voorwaarde daarom vrijwel geen verandering te weeg brengt in Europa, heeft deze aankondiging ervoor gezorgd dat veel mensen zijn overgestapt naar de berichtendiensten Telegram of Signal.

Vanaf 8 februari moeten WhatsApp gebruikers akkoord gaan met een update van de gebruikersvoorwaarden om WhatsApp nog te kunnen gebruiken. Dat vanaf dat moment gebruikersgegevens van WhatsApp gedeeld kunnen worden met Facebook, zorgt voor een schrikbeeld.

Deze voorwaarde zou er dus voor kunnen zorgen dat Facebook voor de verkoop van advertenties de gegevens van de WhatsApp gebruikers gebruikt én het gedrag van de WhatsApp gebruikers gebruikt voor data. Dit houdt dus in dat ook data verzameld wordt over degenen met wie jij via WhatsApp gesprekken voert.

Maar dit is in Europa verboden. WhatsApp mag niet onder Europese privacywetgeving data delen met Facebook. Dit kan het bedrijf hoge boetes opleveren.

Een data developer, die vanwege privacy redenen graag anoniem wil blijven, is sceptisch als het over deze privacywetgeving gaat. Als developer is hij al meer dan twaalf jaar werkzaam in onder andere web development. Hierbij heeft hij ook veel te maken gekregen met het platform Facebook. ‘’Ik kwam erachter hoeveel informatie je van Facebookgebruikers te weten kan komen. Hier schrok ik van.’’

De hoge boetes voor de privacywetgeving schending weerhoudt het bedrijf er volgens de data developer niet van om data met Facebook te delen. Volgens de data developer is in het verleden door WhatsApp ook al eens de Europese databeschermingswetgeving geschonden. Toen was het bedrijf niet transparant genoeg over het delen van gegevens.

De data developer gebruikt al enige tijd de berichtendiensten Telegram en Signal. Vijf jaar Telegram en inmiddels al drie jaar Signal. WhatsApp heeft hij sinds dit jaar verwijderd. Signal is een berichtendienst die alleen qua privacy je mobiele telefoonnummer vraagt. WhatsApp slaat niet alleen je 06-nummer op, maar ook het type apparaat, je aankopen en je gebruikersnaam. Daarnaast versleuteld Signal niet alleen de gesprekken, maar ook de metadata. Dit houdt in dat onbekend is wie tegen wie spreekt en blijft de inhoud van het gesprek tussen jou en de ontvanger.

Merijn Schakelaar, masterstudent in Groningen, gebruikt sinds twee weken Signal. Zijn voornaamste reden voor het gebruik zijn de privacy gerichte functies. WhatsApp gebruikt Schakelaar ook nog steeds, maar niet van harte. WhatsApp is bijna nog noodzakelijk, zegt Schakelaar. ‘’Nieuwe contacten, maar ook bijna al mijn vrienden en familie gebruiken nog WhatsApp.’’

De data developer benadrukt het belang van encryptie. Dit betekent dat gesprekken versleuteld worden. WhatsApp heeft deze functie ook, alleen zijn er veel manieren over deze versleuteling te omzeilen. Bijvoorbeeld als er reservekopieën van gesprekken gemaakt worden. Signal vermijdt ook deze manier. Back-up bestanden worden alleen lokaal opgeslagen, je berichten komen dus niet in de cloud. Daarnaast bevat Signal een incognito toetsenbord waardoor anonimiteit en veiligheid bewaard wordt. Andere apps op je mobiele telefoon kunnen zo niet zien wat er precies getypt wordt.

De data developer heeft inmiddels bijna zijn hele familie overgehaald om over te stappen naar Signal. ‘’Nu was de tijd, de nieuwe gebruikersvoorwaarden heeft ook mijn familie aan het denken gezet.’’ In dat opzicht heb ik mijn familie ook een beetje gechanteerd, zegt de data developer lachend. ‘’In je eentje overstappen naar een andere berichtendienst geeft geen nut. Doordat ik geen WhatsApp meer gebruikte, moest mijn familie ook wel overstappen naar Signal om nog met mij te kunnen communiceren.’’

Schakelaar heeft inmiddels een aantal van zijn vrienden weten over te halen Signal te gebruiken. Twee weken geleden zaten er nog maar vijftien van zijn contacten op Signal, inmiddels heeft Schakelaar vijfentwintig contacten van de tweehonderd weten over te halen Signal te gebruiken. In de toekomst wil Schakelaar volledig overstappen naar Signal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s