Toeters en ballonnen: het vieren van je successen

Afgelopen dinsdag haalde ik na vier jaar keihard buffelen eindelijk mijn bachelor geschiedenis. Hoewel ik vrijwillig aan deze opleiding begonnen ben, kan ik je wel vertellen dat na vier jaar mijn motivatie voor mijn afstuderen ook ergens in het verleden was blijven hangen. Toch wist ik mezelf elke dag mijn stoel op te slepen en uit de krochten van mijn geheugen een bachelorscriptie tevoorschijn te toveren.

Prestaties moet je vieren. Tenminste dat zag ik altijd bij anderen. Een buurmeisje dat op de fiets het rode stoplicht regelmatig voor een groene aanzag, haalde op wonderlijke wijze in één keer haar rijbewijs. Even later stond moeders Facebook vol met foto’s van het buurmeisje voor, naast en op haar nieuw gekregen auto. Een prestatie als deze verdient een groot cadeau, aldus de moeder.

Het vieren van mijn succesmoment was iets minder euforisch. In mijn hoofd stonden de confettikanonnen al in de kamer, maar in werkelijkheid bleef het vieren mijn topprestatie, al zeg ik het zelf, beperkt tot een summier mailtje van mijn begeleider. ‘Gefeliciteerd Nina, je hebt je bachelorscriptie gehaald. Fijn weekend he!’ Omdat ik toch het gevoel van een feestje niet kon afschudden rende ik elke keer als er een PostNL busje voorbij reed naar de voordeur. Wellicht zaten er van die Greetz ballonnen in? Of kreeg ik een fles champagne van mijn vrienden?

Na een dag lang PostNL bezorgers de stuipen op het lijf te jagen, heb ik enigszins teleurgesteld mijn missie gestaakt. Ik appte mijn oma. Toen ik klein was kreeg ik van haar geld voor elk goed cijfer. Mijn oma had dus vast wel wat liefs te zeggen, dacht ik. Ik appte haar: ‘Oma ik heb mijn bachelorscriptie gehaald. Ik ben nu historica. Weet u wel, net als Maarten van Rossum.’ Even later kreeg ik een appje terug: ‘Gefeliciteerd, uiterlijk wel een HEEL GROOT verschil.’

Mijn topprestatie was dan misschien wat matig gevierd, maar ik kon in ieder geval gaan slapen in de wetenschap dat ik er volgens mijn oma beter uitzie dan Maarten van Rossum. Wellicht zijn dat dan de successen in het leven die het vieren echt waard zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s