Quarantaine-kamers: Huize Bijtgraag

Groningen is een echte studentenstad. Maar al meer dan een jaar staat het leven van de student op zijn kop. In deze reportageserie volgen we elke dag een studentenhuis om te zien wat de studenten meemaken, en om te voelen hoe de sfeer is in huis. 

Op de hoek van Westerhaven is het studentenhuis Huize Bijtgraag te vinden. Wanneer je via de trap naar boven gaat, kom je in een gezellig mannenhuis. Hoge stapels Bavaria-kratjes onthullen hoe de jongens zich vermaken wanneer er geen tentamens zijn. De acht huisgenoten zitten in één van de studentenkamers gezellig samen te eten. Met een bord-nasi op schoot en een biertje in de hand kan de huisavond beginnen. 

Houden jullie het nog een beetje vol samen? ‘We treffen het met elkaar! Zegt Nout Franke. ‘Alleen had Stefan laatst mijn deur ingetrapt. Maar verder treffen we het wel echt.’ De deur werd ingetrapt omdat Nout lag te slapen tijdens het verlate kerstdiner. En de vader van Stefan heeft de deur gelukkig ook weer gemaakt. ‘Dus eigenlijk is er niks aan de hand.’

De meeste jongens hebben een opvallend zilveren oorbelletje in. ‘Dat was ook een soort huisactiviteit.’ Zegt Gijs Slosser. ‘Nout heeft zo’n schietapparaat online besteld en toen hebben we met z’n allen een oorbel laten schieten. Die oorbellen gaan er natuurlijk wel weer uit, maar Gijs wil eerst zijn ouders nog even laten schrikken. 

De huisgenoten praten glunderend na over het kerstdiner, dat ze het afgelopen weekend hebben gehouden. De tentamens waren voorbij, en omdat de kroegen dicht zijn kwam dit uitje op een goed moment. Alleen waren de buren iets minder blij met het elektrische-gitaarconcert van Ingo.

Tijdens het kerstdiner hadden de mannen een heus huis-Tinder account aangemaakt. De helft van de groep heeft namelijk nog geen vriendin. Maar het grootste doel van het account was het vinden van een kapster. Helaas is er nog niemand langskomen om het haar van de mannen bij te werken, en heeft Tinder het account geblokkeerd. 

De huisgenoten hebben in september ook al met elkaar in quarantaine gezeten. Dirk had corona, omdat er tijdens een ontgroening hard geschreeuwd werd dichtbij zijn gezicht. ‘Ik dacht al tijdens dat moment: ik hoop niet dat zij corona heeft. En toen kreeg ik de dag erna het slechte nieuws.’ Gelukkig viel die quarantaineperiode in de zomer, en konden de ze veel op het dakterras zitten. 

Er heerst nog geen verveling in het huis. Dirk heeft een soort thuis gym in zijn kamer gebouwd waar alle jongens kunnen sporten. Ook doen de ze veel aan pokeren, vinden ze het gezellig om samen te eten, en worden ze nog niet gek van elkaar. 

Hoe ze de avondklok gaan overleven? Veel leuke dingen doen samen. ‘Er zijn gelukkig geen tentamens meer. Alleen Stijn heeft er nog een paar, maar hij zal wat geluidsoverlast moeten incasseren.’ Er wordt binnenkort nog een huisweekend georganiseerd en er staat nog een techno-feestje op de planning. Maar dan wordt er wel meer rekening gehouden met buren. Want als de klachten komen van een kroeg, waar de heren boven wonen, dan weet je wel hoe laat het is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s