Privé diner voor twee: luxe leven in lockdown

GRONINGEN – “Aan tafel!” Met kaviaar op je bord en een glaasje champagne in de hand kom je de lockdown wel door. In veel keukens staat tegenwoordig regelmatig een privé chef-kok. “Uiteten kan niet, dus we moeten er toch iets leuks van maken hè,” is de reden die privé chef Jeffrey de Vries (Cheffrey) dagelijks hoort voor het beetje extra luxe in de lockdowntijd.

Twee jaar geleden, toen De Vries begon als privé chef, waren mensen nog erg verrast als hij voor de deur stond, “’wat een uniek concept’, zeiden ze dan. Nu is de reden veel vaker dat er geen andere leuke dingen te doen zijn.” Een kok over de vloer voelt volgens hem dan nog een beetje als uiteten gaan, waardoor er veel vraag is naar privéchefs. “Veel van mijn werkloze collega-koks beginnen daarom nu ook met het koken bij mensen thuis en veel restaurants verhuren hun kok om toch wat te kunnen bijverdienen.”

Dat het lastig is om stand te houden als kookbedrijf weet student Willem Kallewaard van Studentchef. Zes jaar geleden begon hij met zijn huisgenoten met het koken bij mensen thuis. “Het begon eigenlijk als een hobby, we gingen voor ons plezier koken voor bijvoorbeeld oud-huisgenoten, ongeveer een groep van veertig.” Al snel begon het bedrijf te lopen. “Op den duur stonden we zelfs te koken op een familiediner van ongeveer driehonderd mensen.” Studentchef is voornamelijk gefixeerd op het koken voor groepen, maar sinds de lockdown worden er ook aanvragen gedaan om te koken voor bijvoorbeeld drie personen. “In de eerste lockdown deden we dat helemaal niet, nu hebben we dat twee of drie keer gedaan, maar koken voor zo’n klein gezelschap kan voor ons eigenlijk niet uit,” geeft Kallewaard toe.

Het soort thuisgasten waar Cheffrey voor kookt is erg gevarieerd: “Het gaat echt van mensen die 12,5 jaar getrouwd zijn en er lang voor gespaard hebben, naar mensen die kaviaar en champagne bestellen en in een kast van een huis wonen,” zegt hij. Zo heeft De Vries bijvoorbeeld al gekookt bij verschillende Bekende Nederlanders thuis. Op zijn Instagrampagina @cheffrey_food deelt hij foto’s van de thuisdiners en zijn zelfgemaakte gerechten.

De instagrampagina van Cheffrey_food © Jeffrey de Vries

“Omdat ik dit voor de lockdown ook al deed, ga ik er ook daarna zeker mee door, het is echt mijn ding,” zegt De Vries. Voor het team van Studentchef geldt dat ze vooral trainen voor het moment dat de horeca weer opengaat. “Omdat het koken voor ons een bijbaan is, maakt het minder uit dat we nu niks verdienen, maar we zijn ons zeker aan het klaarstomen voor de dag dat we weer in actie mogen komen,” aldus Kallewaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s