Monopoly in plaats van Netflix: spelletjes populairder dan ooit

GRONINGEN – Een avond spelletjes spelen is al lang niet meer suf. Omdat we de hele dag door online zijn hebben mensen steeds meer behoefte aan een avond offline. De tv blijft uit en het gezelschapsspel wordt uit de kast gehaald.

@visualhunt

“Gezien de opkomst van telefoontjes wordt een ouderwetse spelletjesavond steeds vaker in het leven geroepen”, aldus Dennis van de spelletjesuitgever White Goblin Games. Het bedrijf ziet haar omzet groeien met zo’n 70 tot 80 procent. De coronacrisis speelt een grote rol in die cijfers.

De coronacrisis is ook van invloed op het soort spellen dat het meest verkocht is. “Mensen mogen natuurlijk niet meer in groepen bij elkaar komen. Partyspellen waar minimaal vijf personen voor nodig zijn verkopen we daardoor minder.” De korte kaart-of dobbelspellen voor twee personen doen het juist heel erg goed. Bijvoorbeeld Qwixx of Sushi Go.

Ook spelletjeswinkel Wirwar in Groningen ziet de vraag naar spelletjes stijgen: “Sinds 2013 merken wij het aan onze omzetcijfers. Het ging ieder jaar iets beter,” aldus eigenaresse Kim Hoetjes. De tweepersoonsspellen verkopen het hardst: “De meeste mensen kopen eerder een spelletje van 11 euro dan van 50 euro.” Daarnaast merkt de winkel de effecten van het wegvallen van hun adviesfunctie: “Wij vertellen mensen over nieuwe spellen. We maken ze enthousiast. Omdat dat nu niet kan, merken we dat mensen kiezen voor een spel dat al langer bestaat en niet nieuws is.”

Silke van Dijk (23) koopt regelmatig spelletjes bij Wirwar. Ze is erg fanatiek als het erop aankomt: “Ik kan slecht tegen mijn verlies. Dan ga ik soms de regels zelf interpreteren. Mijn huisgenoot zegt dan altijd: ik hou je in de gaten!”

Sinds de coronacrisis is ze meer spelletjes gaan spelen. Gemiddeld zo’n vier keer per week: “Hiervoor speelde je met groepen nooit echt een spelletje ‘s avonds. Dan ging je sneller naar een café ofzo, maar nu is een spel iets waar je vaak op terugvalt. Het is leuker dan hangen voor de tv.”

Haar laatste aankoop is het toepasselijke spel Pandemic. In haar spelletjeskast staan veel korte dobbelspellen zoals Qwixx, Clever en Regenwormen. Maar ze houdt ook van lange bordspellen zoals Ticket to Ride of Scotland Yard. Op haar wensenlijstje staat Terraforming Mars: “Maar die is vrij duur, dus misschien moet ik nog even wachten tot de volgende kerst.”

@visualhunt

Daar hebben Anneloes van Noord (23), Florien van Opstal (22) en Melissa van der Herberg (21) iets op bedacht. Via hun bedrijf MAF Spelverhuur kunnen studenten voor een klein bedrag een spelletje huren. Luister hieronder naar de podcast over MAF:

Podcast met het nieuwe concept MAF Spelverhuur

Een gedachte over “Monopoly in plaats van Netflix: spelletjes populairder dan ooit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s