‘Ik blijf hier de hele middag staan hoor, het fort bewaken’

‘Kom, we gaan het dak op, daar zitten we veilig’, zegt Richard Broekhuijzen (32), fotograaf in Emmen die heel af en toe een persklusje doet voor het Emmense medium ZO34!. ‘Om 14:00 beginnen ze met een demonstratie en om 15:10 gaat het helemaal los, dan beginnen ze met illegaal vuurwerk’, klinkt hij lichtelijk zenuwachtig. ‘We hebben nog tien minuten voordat het gaat beginnen, kom snel, we moeten niet tussen die relschoppers belanden.’

Het dak waar Broekhuijzen het over heeft, is het dak van het voormalige Club Limbo, een uitgaansgelegenheid in het centrum van Emmen die op dit moment wordt verbouwd tot cocktailbar. Het dakterras kijkt uit op het Raadhuisplein. Het is een ideaal en veilig uitkijkpunt op het plein waar volgens de laatste informatie over nog geen tien minuten rellen zullen uitbreken zoals we die de afgelopen dagen ook hebben gezien in een groot aantal andere Nederlandse steden.

‘Zie je die mannetjes?’, vraagt Broekhuijzen. Beneden in het grind naast het wandelpad spelen twee oudere mannen een potje jeu de boules. Ze kijken niet op of om terwijl het plein langzaam voller en voller loopt met mensen.

‘Ik heb de afgelopen maanden niet zoveel mensen gezien hier als nu’, zegt Broekhuijzen, ‘het is echt drukker dan normaal’. Nadat hij even over de menigte uit heeft gekeken, ziet hij dat burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen het plein opgewandeld komt. Vanaf het dakterras van Club Limbo is de burgemeester een opvallende verschijning: In zijn rechterhand heeft hij een groene appel waaruit hij al meerdere happen genomen heeft, het tweede knoopje van zijn colbert is dicht, waardoor de achterkant van zijn jasje wat wappert in de frisse wind die over het plein waait. Van Oosterhout straalt rust uit. Het komt de sfeer, die tot kort daarvoor nog gespannen voelde alleen maar ten goede. Helemaal als hij de tijd neemt om bij bijna ieder groepje op het plein aan te haken voor een kort gesprek.

Omdat de situatie om 14:30 nog rustig is, besluit Broekhuijzen zijn tas en camera te pakken en zijn ‘schuilplaats’ te verlaten. Op iedere hoek staan politiewagens en over het gehele plein lopen beveiligers, agenten en Romeo’s, ‘dat zijn agenten in burger’, verklaart een omstander. Want naast beveiligers, agenten en Romeo’s heeft er zich ook een kleine menigte op het plein verzameld. Her en daar staan groepjes mensen verspreid uit elkaar. Af en toe lopen er verdwaalde supporters van FC Emmen langs die logo’s van de ‘harde kern’ van de club op hun kleding hebben staan.

Net als in een groot aantal andere Nederlandse steden met een club die in het betaalde voetbal actief is, heeft ook de harde kern van FC Emmen aangegeven hun stad ‘te willen verdedigen tegen de relschoppers’. Een woordvoerder van de supportersgroep, die graag anoniem wil blijven, vertelt via WhatsApp dat zijn supportersgroep in goed overleg met de politie een oogje in het zeil houdt. ‘In de hele stad staan jongens die de boel in de gaten houden, als het uit de hand dreigt te lopen, nemen we meteen contact op met elkaar en met de politie’, zegt hij.

Dat de situatie dreigend was, werd een dag eerder wel duidelijk. Op de sociale media verschenen meerdere berichten waarin relschoppers elkaar opriepen om naar het Raadhuisplein te komen om daar ‘te demonstreren en te rellen’ tegen de avondklok. ‘Ja, die berichten waren bij ons ook bekend en daarom hebben we eergisteren al een arrestatie verricht’, verklaart een woordvoerster van de politie Emmen.

In de 24 uur die daarop volgden, werden nog eens drie verdachten van opruiing aangehouden. Van de in totaal vier gearresteerden mannen zijn drie minderjarig. Zij komen uit Emmen, Assen en Beilen. De vierde verdachte is een 20-jarige man uit Meppel. Allen worden ervan verdacht op de sociale media berichten te hebben geplaatst waarin zij anderen opriepen om te gaan rellen.

Een van de oproepen die over de sociale media circuleerden.

Naast Club Limbo is het restaurant Thijs & Co. gevestigd. Voor zijn zaak staat eigenaar Tico Marlin (45) met in zijn handen een puntzak patat. ‘Ik blijf hier de hele middag staan hoor, het fort bewaken’, roept hij, ‘ik laat het niet gebeuren dat die jongelui mijn zaak kapotslaan’. Bang dat het uit de hand loopt, is Marlin niet. Hij staat er meer ‘voor de zekerheid’. Hij weet waartoe relschoppers in staat zijn. ‘Ik heb bijna 30 jaar in de Amsterdamse horeca gewerkt en ik heb genoeg meegemaakt met Ajax-hooligans, maar daarover treed ik niet in details’, zegt hij stellig. ‘Het is niet normaal wat er in alle andere steden gebeurt, het zou echt de nekslag zijn voor alle collega’s als dat hier ook gebeurt. Dan heb ik het ook over de detailhandel’, sluit hij af.

Tico Marlin (45), eigenaar van restaurant Thijs & Co.

Omstreeks 15:45 is het nog steeds rustig op het plein in Emmen, tot plotseling twee politiewagens aan de westkant van het Raadhuisplein op komen rijden. Er ontstaat een klein opstootje tussen agenten en een viertal jonge mannen. Ze worden door de aanwezige agenten ingerekend en geboeid in politievoertuigen gezet, zo verklaren ooggetuigen.

Broekhuijzen was net te laat om zijn camera erbij te pakken en de foto te maken, hij had honger gekregen en was naar een kiosk om de hoek gelopen om daar een kroket te bestellen. Toen hij op de ‘plaats delict’ kwam, waren de wagens met de verdachten al vertrokken. De twee oudere heren die in het grind een potje jeu de boules stonden te spelen, hadden zich ogenschijnlijk niet laten verstoren door het tafereel dat zich op nog geen 100 meter afstand van hen had afgespeeld, want toen Broekhuijzen het plein verliet, waren de mannen nog aan het spelen.

‘We waren voorbereid op het ergste en daardoor hebben we de rellen zoals die in de rest van het land hebben plaatsgevonden, kunnen voorkomen. In totaal zijn er acht arrestaties verricht en we sluiten niet uit dat dit er nog meer gaan worden. We hadden gelukkig genoeg agenten ter plaatse en ik vermoed dat dit een hoop relschoppers heeft afgeschrikt’, besluit de woordvoerster van de politie in Emmen.

Een gedachte over “‘Ik blijf hier de hele middag staan hoor, het fort bewaken’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s