Coronastress onder jongeren in begeleid wonen

Sinds de inval van de herfst zijn de coronamaatregelen met iedere persconferentie strenger geworden. In combinatie met de zogenaamde winterdip vallen de coronaregels zwaar. Zo ook bij Domum Zorg in Leeuwarden waar jongeren worden begeleid naar zelfstandig wonen.

Een van de gemeenschappelijke ruimten (C) Uko Pruis

“Bij iedere persconferentie is er weer even een moment van paniek” zegt begeleidster Arieke Brands. Ze verwijst naar de onzekerheid die vaak volgt nadat maatregelen weer strenger worden. Met name afgelopen voorjaar was er veel onzekerheid onder bewoners; “wat gebeurt er en waar gaan we heen met de maatregelen?” waren vragen die vaak gesteld werden.” Ze geeft aan dat gaandeweg de coronacrisis de problematiek van de jongeren verergerde. “Er waren meer paniekaanvallen, bewoners hadden spanning en soms overheerste het gevoel om de controle kwijt te zijn.”

Vooral bij het uitbreken van de coronacrisis was het lastig om te bepalen hoe de begeleiders om dienden te gaan met alle maatregelen. “Rondlopen als een politieagent wilden we niet.” Het was toen erg zoeken voor begeleiders hoe jongeren het beste begeleid moesten worden. “Regelmatig wordt er geëvalueerd of bepaalde werkwijzen helpen bij de jongeren. Wat helpt en wat helpt niet.”

Winterdip

“Ieder jaar rond deze periode hebben de bewoners last van een winterdip,” vervolgt Brands. “Coronamaatregelen hebben hier nog weer een schep boven opgedaan. Toch merk ik wel dat mensen er hier meer gewend aan raken.” Alhoewel de meeste bewoners inmiddels hun weg hebben gevonden in de omgang met coronamaatregelen kunnen er spanningen ontstaan en  reageren sommigen heftig. “Die moeten we dan ook extra in de gaten houden.” Doordat iedere jongere anders is en begeleid wordt voor verschillende redenen is het niet mogelijk om één aanpak te hanteren die gegarandeerd leidt tot minder stress en spanningen onder bewoners.

Een aantal bewoners geeft volgens Brands aan dat er ook een positieve zijde is. “Zij vinden het fijn dat de wereld even stilstaat. Het geeft ze het gevoel dat ze zelf minder stilstaan.” Een stuk wandelen helpt vaak om spanningen weg te nemen. Bewoners lopen soms met elkaar of met een begeleider, uiteraard per situatie verschillend. “Brands: er wordt dan bijvoorbeeld gesproken over hoe spanning en stress weggenomen kan worden. Bijvoorbeeld door te benadrukken wat er allemaal nog wel kan.”

Afleiding helpt corona even te vergeten

Ook bewoonster Tessa Nutterts vindt het fijn om stukken te lopen om even niet aan alle coronabelemmeringen te denken. Het helpt vaak om sombere gevoelens los te laten. “Vaak wil een begeleider of medebewoner even met me mee om te lopen.” Door de coronamaatregelen voelt ook zij zich soms eenzaam, maar een wandeling of het doen van een spelletje gaat dit tegen, al is het soms tijdelijk. “Ik probeer dat beetje contact te hebben wat mogelijk is.” Ze benadrukt hierbij dat het op mensen durven afstappen om even te praten belangrijk is om opgekropte gevoelens te voorkomen. “Als iets je belemmert dan moet je daar over kunnen praten. Er is geen lijn die bepaalt wanneer je ergens over kan praten.”

“Mijn uitlaatklep was altijd op stap gaan,” laat bewoner Martin (achternaam bekend bij redactie) weten. Je bent op jezelf aangewezen, dus dan ga je je steeds meer alleen voelen. De stress neemt hierdoor toe.” Door het wonen bij Domum, wordt in de huidige corona-situatie voorkomen dat bewoners in een sociaal isolement terecht komen. “Het is zeker fijn dat ik dan hier woon, zodat ik soms mensen kan aanspreken. Ik ben ook wel vaak in de gemeenschappelijke ruimte.” Toch vindt hij de huidige coronasituatie uitzichtloos; “je bent veel minder vrij,” laat Martin weten. Hij verwacht dat een deel van de spanningen en stress weggenomen wordt wanneer de regels weer versoepelen. Tessa merkt op: “wanneer de dagen weer langer worden, zal de zon ook weer veel goeds doen voor de mens.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s