Tijd over? Instagram winkeltje!

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: Instagrampagina’s van jonge vrouwen die als ware winkeliers hun spulletjes verkopen.

Van kleding tot mondkapjes, van kandelaars tot oorbellen: Instagram is niet langer alleen het sociale media platform om je vakantiefoto’s op te posten, maar wordt ook steeds vaker gebruikt om spullen te verkopen. Het is voor veel meiden dé manier om creatief bezig te zijn, de extra vrije tijd in de coronacrisis door te komen en ook een zakcentje bij te verdienen.

De Kamer van Koophandel ziet de trend ook: “De enige branche die we consequent zien stijgen de afgelopen maanden is detailhandel online,” aldus de woordvoerder. “Dus er zijn veel mensen die een webwinkeltje beginnen. Nou geef ze eens ongelijk, iedereen zit nu achter zijn scherm om te shoppen, dus dat is ook verreweg het makkelijkst.”

Ook de jonge leeftijd van veel van dit soort ondernemers is in de cijfers terug te vinden. “De gemiddelde leeftijd van die ondernemers in de detailhandel op 1 januari 2021 is flink naar beneden is gegaan vergeleken met 1 januari 2020. Wel een verschil van vier procent. Dat is echt groot.”

Verpleegkundestudent Floor Schut (21) heeft haar instagramwinkeltje niet ingeschreven bij de KVK. “Nee joh, ik dacht, straks wordt het helemaal niks. Misschien komt dat later nog, als het wat drukker wordt.”

De mondkapjes van MEAVE

Samen met haar zusje Janneke (19) runt ze MEAVE Handmade. “Dat is een combinatie van onze tweede namen, Maria en Eva,” vertelt ze. “Ik zie het niet echt als een bedrijfje hoor, maar meer een hobby waar ik wat geld aan kan verdienen.” Tijdens de eerste coronagolf dook Floor achter haar naaimachine om mondkapjes voor zichzelf te maken. “Toen zei mijn zusje: ‘Daar moet je iets mee doen’. Vanaf dat moment ben ik verder gaan kijken, en heeft zij me verder geholpen. Ik maak nu de producten en zij doet alles er omheen.”

En het blijft dan ook niet bij mondkapjes. De zusjes verkopen etuis, laptophoezen, haarbanden en oorbellen. Alles handgemaakt. “We verkopen vooral aan bekenden, maar ik heb ook wel dingen verstuurd naar bijvoorbeeld naar Arnhem, of Tilburg. Dat is echt leuk.” En wat het oplevert? “Ik verdien er wel mee, maar het is niet echt denderend ofzo. Het blijft vooral een hobby.”

Zonder corona was er ook geen MEAVE, denkt Floor. “In het tweede jaar van mijn opleiding was er niet zo veel te doen in de coronatijd. Ik had echt veel tijd over.” Ze is niet de enige die extra tijd heeft omgezet in een bedrijfje. Ook Lieve Broekema (23), studente kunstgeschiedenis, verkoopt spulletjes op Instagram. “Al denk ik wel dat ik het buiten de coronatijd misschien ook wel was gaan doen. Ik vind het gewoon zo leuk.” Lieve’s Instagramwinkeltje staat vol met tweedehands spulletjes. “Het heet Romtommelderij. Dat is een oud-Gronings voor spullen. Ik vind het wel een grappig woord.”

Lieve met haarspulletjes

“Ik vind neuzen in rommelwinkels en kringloopwinkels echt super leuk. Af en toe zitten er zulke mooie spullen tussen. Het liefst zou ik het allemaal zelf houden, maar dat kan natuurlijk niet. Ik heb ook maar een studentenkamer.” En dus koopt Lieve de spulletjes op om ze vervolgens aan haar volgers door te verkopen, voor een hogere prijs. “Maar niet te hoog, hoor. Het is natuurlijk wel tweedehands, en het moet niet tè gek worden.”

Op haar Instagram pagina pronkt van alles: van oude Droste cacao blikken en ouderwetse wijnglazen tot waxinelichthouders en porseleinen beeldjes. “Ik ben een beetje met wat kleinere dingen begonnen. Ik dacht, als ik nou meteen meubels koop en het verkoopt niet, dan kost het me te veel geld en dan staat mijn kamer meteen vol, haha.”

En nu de kringloopwinkels dicht zijn? “Ik haal ik wel eens spullen van mijn opa en oma vandaan. Of van andere bewoners van hun flat. Dan bellen ze weer van ‘er staat hier iets leuks, wil je het hebben?’”

Ook Laura Bodewes (23), studente Nederlandse Taal en Cultuur, verkocht sieraden via Instagram tijdens de coronacrisis. “Als klein meisje maakte ik al sierraden. En in de zomer van 2018 ben ik begonnen met sieraden verkopen. Door persoonlijke omstandigheden moest ik er na die zomer al weer mee stoppen.” Maar toen kwam de coronacrisis. “Ik was bezig met de scriptie. Het was het begin van corona. Toen was het zo onwerkelijk : iedereen bleef ècht binnen. Zoals anderen zat ik thuis, en ik wilde gewoon weer iets creatiefs doen.”

Laura met een zelfgemaakt zonnebrillenkoordje

Laura begon weer met de verkoop van sieraden. Maar niet om geld te verdienen. “Ik besloot de inkoopprijs zelf te houden, en met de winst steunde ik lokale ondernemers in Groningen. Ik had uiteindelijk iets meer dan honderd euro winst. Daarvan kocht ik dinerbonnen bij een lokaal restaurant, de Kleine Kasteleine. En die dinerbonnen verlootte ik weer onder de mensen die sieraden van me kochten.”

Hoewel Laura nu tijdelijk geen sieraden meer verkoopt, hoopt ze het snel weer op te kunnen pakken. Het liep immers best goed: “Eerst waren het allemaal bekenden, maar later werd het echt via-via. Dan werden het van vrienden van vrienden, en vervolgens weer hun vrienden. Zo ging het een beetje rond. Het zijn voornamelijk meiden, en heel af en toe zit er ook weleens een jongen tussen. ”

Waar komt deze golf jonge, creatieve ondernemers vandaan? “Jonge mensen passen zich natuurlijk makkelijk aan,” concludeert de woordvoerder van de Kamer van Koophandel. “En als je nu een kans ziet, dan is het natuurlijk het moment om iets te starten.” Corona is dus niet alleen maar een domper, maar ook een kans voor jonge ondernemers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s