Thuiswerken

Ondanks eerdere overwegingen van het kabinet om de basisscholen vanaf 25 januari weer te openen, blijven ze toch gesloten. Dit besluit is mede op aandringen van het Outbreak Management Team (OMT) genomen. Ouders zijn, naast hun rol als werknemer of werkgever, vaak ook nog juf of meester en moeten hun kinderen bezig houden en helpen met schoolwerk. 

Alhoewel thuiswerken het dringende advies blijft, is het steeds lastiger om thuis concentratie te vinden. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland concluderen (LC 21 jan) dat werknemers de laatste weken vaker vragen om naar kantoor te mogen komen; even weg van de kinderen. Veel ouders die aan hun werkdag beginnen worden gaandeweg gestoord door rondrennende kinderen en soortgelijke afleidingen. Hoe lang houden ouders deze situatie nog vol?

Het aantal besmettingen van afgelopen maandag is het laagst sinds 1 december. Tijd om de basisscholen weer open te doen? “Niet doen” zegt het OMT die dit adviseert aan de regering. Voornaamste reden is de onbekendheid van de Britse variant van het coronavirus en de rol van kinderen in de overdracht. Een duivels dilemma. Zo wordt de keuze ook wel genoemd – o.a. in het Parool (16 jan) – om de scholen dicht te laten. Vooralsnog probeert de overheid zich zoveel mogelijk in te dekken; het zekere voor het onzekere nemen.

Hiermee wil de overheid in het voorjaar niet op zijn geweten hebben dat maatregelen te vroeg zijn losgelaten in de winter. Of de beslissing juist is geweest, valt altijd pas achteraf te beoordelen. Ondertussen is het voor het demissionair kabinet bijna onmogelijk om de ‘juiste’ beslissingen te nemen, zonder dat het land uitbreekt in rellen. Grofweg zijn er twee reacties zichtbaar in de media; maatregelen zijn te streng danwel te laks. De ene expert betoogt dat de genomen maatregelen te zwaar en te veel nadelen brengen terwijl de andere expert vindt dat strengere maatregelen veel eerder genomen had moeten worden. Geen enkele partij lijkt tevreden te worden gehouden. Zo ook niet alle thuiswerkende ouders en kinderen die de situatie samen moeten doorstaan.

Toch zou met een opening van de basisscholen twee problemen grotendeels worden opgelost. Kinderen kunnen zich weer beter ontwikkelen op sociaal vlak door contact met leeftijdsgenootjes en de thuiswerkende ouders kunnen weer ongestoord verder werken; iets waar zowel werkgevers als werknemers naar verlangen. Ouders zullen bovendien minder stress ervaren wanneer de kinderen weer in de schoolbankjes zitten. Durft de regering het aan om als proef enkele basisscholen in het land open te doen?

Voor nu is het is maar de vraag hoe lang werknemers de flexibiliteit kunnen opbrengen om thuis te blijven werken tussen rondrennende kinderen. In ieder geval tot 9 februari moeten ouders zich van hun sterkste kant laten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s