‘Suffe, schakende man’ niet langer stereotype in de schaakwereld

GRONINGEN – De Netflix-serie The Queen’s Gambit, waarin het weesmeisje Beth Harmon op weg is naar de top van de schaakwereld, is in oktober 2020 uitgekomen en heeft de schaakwereld doen ‘ontploffen’. “De schaakcompetitie was altijd al gaande, ook online, maar is nu echt geëxplodeerd,” zegt Mathijs de Jong, voorzitter van schaakclub SISSA in Groningen.

“Schaken zag ik als iets dat mijn vader deed met zijn maten van vijftig, ik vond het maar suf,” zegt Lise Walinga (24). Ze woont en werkt in Groningen en is begonnen met schaken na het kijken van de Netflix-serie The Queen’s Gambit. Volgens haar ‘verjongt’ de serie het schaken, door de leuke, jonge vrouw in de hoofdrol, die ‘ook gewoon drank en drugs gebruikt’. Jongeren voelen zich volgens haar daardoor aangetrokken tot de serie. “Als je al van denksport en spelletjes houdt, dan triggert de serie zeker om te beginnen met schaken.” Bij schaakclub SISSA schaken zowel studenten als ouderen tot 60 jaar. Schaken is volgens De Jong niet langer voor ‘nerds’, zoals op de basisschool vroeger. “Het is nu veel cooler,” zegt hij.

 “Schaken is door de serie voor iedereen toegankelijker geworden,” zegt schaker Zyon Kollen (25), die ook bij de vereniging SISSA heeft gezeten. Hij schaakt al vanaf zijn zevende en speelt nu in de meesterklasse, ‘de Eredivisie’, van Nederland. Het is volgens hem niet zo dat er daarvoor nog helemaal geen vrouwen in de top van de schaakwereld zaten. “Er bestaan zelfs genoeg vrouwelijk topschaaksters, maar door de serie is het stereotype van ‘de man die schaakt’ doorbroken.” Kollen geeft schaaktraining aan kinderen en volwassenen. “Daarnaast is het bijzonder dat ik les geef aan drie blinde kinderen uit het Verenigd Koninkrijk, zij hebben een schaakbord met pinnetjes op de zwarte vakken, zodat ze het verschil voelen.”

Volgens Kollen kon schaken altijd al, “maar de timing van de serie The Queen’s Gambit met tegelijkertijd de lockdown, is voor de schaakwereld perfect geweest.” De stijgende populariteit van schaken is volgens hem daardoor goed te merken. “Ik ga bijvoorbeeld vanaf maart schaakcursussen geven aan de Volksuniversiteit van Amsterdam, nadat ik daar een open sollicitatie naartoe had gestuurd.” Naast dat Kollen schaakt, schaaktraining geeft en recensies schrijft over schaakboeken, verzamelt hij ook nog schaakborden. “Ik heb er nu veel te veel, daarom verkoop ik sommige online en dat gaat heel snel, je kunt merken dat er veel vraag naar is.” Ook maakt hij zelf schaakborden, waaronder bijvoorbeeld een gay-schaakspel en een chineesschaakspel voor vier personen (zie afbeelding 1 en 2).

Afbeelding 1. Gay-schaakspel, waarbij twee koningen tegen twee koninginnen spelen © Zyon Kollen
Afbeelding 2. Chineesschaakspel voor vier personen © Zyon Kollen

Ongeveer één tiende deel van de leden bij SISSA is vrouw. De Jong hoopt dat dit aantal in de toekomst oploopt, evenals het aantal internationale leden. “Schaken is vaak misschien nog te weinig zichtbaar in een studentenstad als Groningen, daarom hoop ik dat de interesse naar de sport blijft groeien.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s