Jeugdvoetbal tijdens corona bevalt goed bij VV Helpman: jeugdspelers spelen onderlinge wedstrijden

GRONINGEN, 26-1-2021

door Michiel Rusch

De doorgang van het jeugdvoetbal bevalt tot op heden goed bij de jeugdafdeling van VV Helpman. Bij amateurverenigingen kan de jeugd tot en met 18 jaar “gewoon” twee keer per week trainen. Op zaterdagen worden er wedstrijden gespeeld. Ben Weinans, jeugdcoördinator bij VV Helpman en trainer van twee jeugdteams: “Ik heb zelden iemand die de training afzegt nu. Veel spelers zitten de hele dag achter het scherm, dus hebben zin om daarna te trainen. Ik zeg het ook tegen ze: we zijn bevoorrecht dat wij wél mogen voetballen, dus geniet ervan!”.

Het amateurvoetbal ligt voor senioren al maanden stil. De jeugd mag wél trainen en wedstrijden spelen. Mogelijkheden met betrekking tot het spelen van wedstrijden zijn echter beperkt: verenigingen kunnen hun jeugdspelers alleen onderlinge wedstrijden laten spelen. Hierdoor bestaat het risico dat teams geen waardige tegenstander kunnen vinden binnen hun eigen vereniging. Ook komen spelers telkens tegen dezelfde tegenstander te staan en worden de wedstrijden niet in competitieverband gespeeld.

Helpman begeeft zich echter in een luxepositie. De vereniging mag samenwerken met een andere amateurvereniging, Be Quick 1887, omdat zij op hetzelfde sportpark zitten. “Wat dat betreft zijn wij een slechte afspiegeling van de verenigingen in Groningen”, zegt Weinans. “Door de samenwerking met Be Quick hebben we méér mogelijkheden met het zoeken van tegenstanders, al weet ik wel dat er teams zijn die daar alsnog moeite mee hebben.” Wieger Bus, jeugdtrainer bij Helpman, beaamt dat het moeilijk is om een geschikte tegenstander te vinden: “Óf we komen tegen een team dat veel te goed is, óf ze liggen weer onder ons niveau. Er mist een beetje perspectief: ze hebben geen uitzicht op dat ze zaterdag in de competitie kunnen knallen!” Toch is Bus vooral positief over het jeugdvoetbal in de huidige periode: “Mijn motivatie als trainer blijft nog altijd hoog. Relatief gezien is het in deze tijd gewoon heel leuk dat je überhaupt nog mag voetballen en training mag geven.”

Jeugdspelers zijn blij dat ze nog mogen voetballen en benoemen ook de positieve kant van de onderlinge wedstrijden. Siem Kuppers (13): “Het is ook wel leuk dat je spelers van je eigen vereniging als tegenstander hebt. Dat gebeurt normaal nooit!”. Ouders mogen niet op het sportpark komen en wachten buiten het sportpark op hun voetballende kinderen. Olke Kuipers (14), jeugdspeler bij Helpman: “Het zou wel leuk zijn als er weer supporters zijn. Vorige week scoorde ik vier keer en had ik drie assists, maar dat konden de supporters nu niet zien.”

Trainer Wieger Bus bereid zich met zijn jeugdteam voor op een wedstrijd tegen een ander jeugdteam van Helpman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s