Buitenlandse studenten komen moeilijker aan een kamer

Taalbarrière zorgt voor buitensluiting van Engelstalige studenten

Foto: Pixabay.

GRONINGEN – ‘Sorry, no internationals’. Deze mededeling staat aan het begin van veel kameradvertenties uit de stad. Een taalbarrière lijkt hieraan ten grondslag te liggen. Sommige buitenlandse studenten voelen zich er door buitengesloten.

Kamerzoekende studenten die in hun zoektocht hun oog laten vallen op Facebookpagina’s als ‘Kamer in Groningen’ en ‘Aangeboden: kamers en appartementen in Groningen’, zou het volgende op kunnen vallen: veel Groningse studentenhuizen zijn alleen op zoek naar Nederlandstalige huisgenoten. Het betekent een voordeel voor de nationale student die een kamer nodig heeft, maar zeker ook een nadeel voor de internationale student. 

Wilma de Bruijne plaatste namens ‘Huize Raket’ aan de Tellegenstraat een advertentie die enkel bestemd was voor Nederlandse studenten. Volgens haar is de taalbarrière voor een aantal huisgenoten een probleem: ‘Hun Engels is niet goed, en daarom hebben ze liever geen niet-Nederlands sprekend persoon als huisgenoot. Maar zelf heb ik er weinig moeite mee.’ 

Een student (wil niet met naam worden vermeld) die namens een studentenhuis aan de Korreweg een advertentie schreef, blijkt een vergelijkbare reden te hebben voor het weren van buitenlandse studenten. ‘Wij vormen met 5 Nederlanders een hecht huis, waarin we veel samen doen. Als hier een ‘international’ komt wonen, dan zijn wij moreel verplicht om Engels te gaan praten. Dit willen wij als huis voorkomen.’

Andrea Ximenez Perez Estrada uit Guatemala heeft op veel verschillende advertenties gereageerd. Ze heeft interesse getoond in zeker 10 verschillende kamers. Na twee weken naarstig zoeken, heeft ze er een gevonden. Maar volgens haar ging het zeker niet makkelijk: ‘Ik voelde me compleet buitengesloten. Het is net alsof er iets mis met me is, omdat ik buitenlander ben. Ik kreeg het gevoel alsof dit een racistische stad is. Zeker omdat ik in Leiden ook naar een kamer heb gezocht, en ik daar nooit iets heb gezien als ‘sorry, no internationals’. Of het nu nationalisme of racisme is, ik vind het erg respectloos’. 

De afgelopen jaren is er vaak sprake geweest van krapte op de kamermarkt in de stad, zo blijkt uit cijfers van studentenhuisvesting in de periode 2009-2018 van RTV Noord. Om de aanwas van internationale studenten aan te kunnen, is er in de zomer van 2018 sprake geweest van noodopvang. In augustus 2020 berichtte het Dagblad van het Noorden dat de kamernood in het huidige collegejaar een stuk minder hoog is. Dit komt door het realiseren van nieuwe kamers en studio’s op verschillende locaties in de stad, onder andere aan de Suikerlaan en aan de Vondellaan. Niettemin kan het lastig zijn voor (internationale) studenten om een kamer te vinden, zeker als ze specifieke wensen hebben. Het verschil tussen vraag en aanbod kan in dat geval nog steeds hoog zijn. 

Bronnen: RTV Noord, Dagblad van het Noorden. 

Een gedachte over “Buitenlandse studenten komen moeilijker aan een kamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s