Blijven hangen is er niet bij

GRONINGEN – Door de coronacrisis vallen veel bijbaantjes weg en hebben studenten minder inkomsten. Wat op het moment nog wel door kan gaan is het werven voor goede doelen langs de deuren door salesbedrijven. Hoewel er wordt geadviseerd om zo min mogelijk mensen te zien en je reisbeweging te beperken, gaan wervers nog langs de deuren.

Op de website van de overheid staan de uitgezonderde situaties die gelden voor onder andere huis-aan-huisverkoop. De maatregelen die per 15 december zijn ingegaan, zijn hiervoor niet van toepassing en hiervoor gelden de normale regels. ‘’Als de overheid zegt dat je veilig je werk kan doen dan mag je doorgaan, als er maar goed wordt gelet op de maatregelen wat wel en niet mag’’, zegt Henk Dokter, directeur van DDDN. Tijdens het werken geldt de anderhalve-meter regel en mag als team met maximaal vier in een auto, moet je een mondkapje op en de ramen open hebben. De vastgestelde protocollen waar de werknemers zich aan moeten houden zijn opgesteld door de goede doelen, Vereniging Direct Dialogue Donateurswervers Nederland (DDDN) en Stichting Centraal bureau fondsenwerving (CBF). ‘’Als ze dat doen is het veilig, zijn er geen gezondheidsrisico’s en is er niks aan verboden’’, zegt Dokter. 

Marc Stalman (23) werkt langer dan een jaar als teamcaptain bij wervingsbedrijf de Sales Unit in Groningen. Hij loopt voor goede doelen als Kika, Make-A-Wish en Strong Babies. ‘’In het begin van de coronacrisis merkte je dat mensen wat terughoudender waren, omdat ze nog niet wisten wat ze konden verwachten. Deuren gingen maar een klein stukje open of ze durfden niet aan de deur te komen’’. Nu er meer bekend is over het coronavirus, durven mensen wat meer het gesprek aan te gaan met de wervers. Stalman krijgt ook wel eens te horen waarom ze nog aan de deur komen. Hij zegt zich zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden. Daarnaast heeft hij een matje van anderhalve meter, die hij voor de deur van de mensen kan uitrollen. Wervers die zich niet aan de regels houden, kunnen niet meer aan het werk of worden weggestuurd, zegt Stalman. 

De overheid geeft aan dat mensen zich zo min mogelijk moeten verplaatsen en thuis moeten blijven. Ook hier zijn volgens Dokter afspraken over gemaakt bij salesbedrijven. Een Werver die in bijvoorbeeld Amsterdam werkt en in Almere woont, mag niet meer op die locatie werken en kan worden overgeplaatst. Kleine locaties en vestigingen waar werknemers vanuit de hele regio komen worden gesloten. ‘’Mensen moeten niet te ver reizen om uit hun bubbel te hoeven komen.’’ Dokter vindt het echter nog wel raar dat er vier mensen in een auto mogen zitten en vindt twee personen logischer, maar zegt dat dit aangepast zal worden wanneer dit volgens de overheid nodig is. 

De sfeer is volgens Stalman wel iets minder gezellig geworden, op kantoor worden er geen borrels meer gehouden na werktijd. Ook ziet hij vaak collega’s een lange tijd niet, doordat ze een andere shift werken. ‘’Je kan niet even blijven hangen en bijpraten’’. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s